COVID-19 salgını öncesi ve sonrasında bir psikiyatri kliniğinde yatırılarak tedavi edilen hastaların tanı ve tedavi süreçlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of diagnosis and treatment processes of patients hospitalized and treated in a psychiatric clinic before and after the COVID-19 pandemic
  1. Tez No: 861203
  2. Yazar: FURKAN DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDİ KÖŞGER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Covıd-19 pandemisi, ağır ruhsal hastalık, psikiyatri servisi, Covid-19 pandemic, severe mental illness, psychiatric ward
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Covid-19 pandemisi her bireyi ruhsal yönden etkilemiştir ve pandeminin ruhsal etkilerine yönelik çalışmalar mevcuttur. Pandeminin özellikle psikiyatri servisinde yatarak tedavi gören ağır ruhsal hastalığa sahip bireyler üzerindeki etkilerini araştırmak ileride karşılaşabilecek salgınlar için önemlidir. Bu çalışmanın amacı 11.03.2020 ile 02.03.2022 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Psikiyatri servisinde yatarak tedavi gören hastaların tanılarını ve sosyodemografik bilgilerini, pandemiden önceki 2 yıllık dönemde serviste yatarak tedavi gören hastalarla karşılaştırıp pandeminin psikiyatri kliniğine olan yatışlar üzerine olan etkilerini incelemektir. Bu amaçla 774 hastanın yatışlarının olduğu dönemdeki epikriz kayıtları retrospektif olarak incelenip geliştirilen veri formları doldurulmuştur. Çoklu yatışların her biri farklı bir veri olarak değerlendirilmiştir. Pandemi öncesi dönem için 547 yatış, pandemi dönemi için ise 344 yatış çalışmaya dahil edilmiştir. Pandemi döneminde depo antipsikotikler ve anksiyolitikler daha fazla tercih edilirken uygulanan EKT seans sayıları azalmıştır. Pandemi döneminde yatışların daha fazla acil servis üzerinden olduğu, yatışlar esnasında intihar düşüncesinin daha sık eşlik ettiği, yatış esnasında daha çok ek ilaç uygulandığı ve ek ilaç olarak intramuskuler antipsikotiklerin daha çok tercih edildiği saptanmıştır. Pandemi döneminde COVID-19 hastalığına yakalanmış olanlarda daha yüksek oranda alkol kullanımının eşlik ettiği, intihar girişimi öykülerinin daha fazla olduğu, ruhsal hastalık başlangıç yaşının daha erken olduğu ve tedavilerinde depo antipsikotiklerin daha çok tercih edildiği saptanmıştır. Pandemi sürecinin, psikiyatri servisine yatışı olan hastaların tanılarının dağılımı, klinik özellikleri ve sosyodemografik verileri üzerine etkide bulunmadığı saptanırken yatış sürelerini kısalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic has affected every individual psychologically, and there are studies on the psychological effects of the pandemic. Investigating the effects of the pandemic, especially on individuals with severe mental illness who are treated in psychiatric wards, is important for subsequent epidemics. The aim of this study is to compare the diagnoses and sociodemographic information of patients treated in Eskişehir Osmangazi University Psychiatry ward between 11.03.2020 and 02.03.2022 with the patients treated in the same ward in the 2-year period before the pandemic and to examine the effects of the pandemic on admissions to the psychiatric clinic. Therefore, the epicrisis records of the hospitalizations of 774 patients were retrospectively examined and the developed data forms were filled in. Each of the multiple hospitalizations was evaluated as different data. 547 hospitalizations for the pre-pandemic period and 344 hospitalizations for the pandemic period were included in the study. While depot antipsychotics and anxiolytics are more preferred during the pandemic, the number of ECT sessions applied has decreased. It has been determined that during the pandemic, hospitalizations are more often through the emergency department, suicidal thoughts are more frequently accompanied during hospitalizations, more additional medications are administered during hospitalization, and intramuscular antipsychotics are more preferred as additional medications. It has been determined that those who contracted COVID-19 during the pandemic were accompanied by higher alcohol use, had more suicide attempt stories, had an earlier age of onset of mental illness, and depot antipsychotics were more preferred in their treatment. While it was determined that the pandemic did not affect the distribution of diagnoses, clinical characteristics and sociodemographic data of patients admitted to the psychiatric ward, it was observed to shorten their length of stay.