International construction contracts: An analysis of their nature, content and disputes with resolution mechanisms, particularly from a Swiss and Turkish legal perspective
Uluslararası inşaat sözleşmeleri: Doğası, içeriği ve çözüm mekanizmalarıyla birlikte uyuşmazlıklarının bilhassa İsviçre ve Türk hukuku açısından analizi
- Tez No: 842665
- Danışmanlar: PROF. DR. BERND EHLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İnşaat Mühendisliği, Law, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnşaat Sözleşmeleri, Varyasyonlar, Kusurlar(Ayıplı İfalar), Gecikmeler, FIDIC, Mücbir Sebep, İfa Güçlüğü, Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri, Tahkim, Çok Katmanlı Klozlar, Construction Contracts, Variations, Defects, Delays, FIDIC, Force Majeure, Hardship, Alternative Dispute Resolution (ADR), Arbitration, Multi-Tiered Clauses
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: University of Fribourg
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
İnşaat uyuşmazlıklarından nasıl kaçınılacağını anlamanın ilk adımı, inşaat sözleşmelerinin benzersiz doğasına ve yapısına hakim olmaktır. Buna göre, huzurdaki tez, inşaat sözleşmelerinin yapısının özelliklerini ve karmaşıklığını, inşaat sözleşmelerinin taraflarını ve projenin diğer ilgili bileşenlerini ve arayüzlerini incelemektedir. İnşaat sözleşmelerinin türleri tasarım yükümlülüğünden hangi tarafın sorumlu olacağından ödeme şekline kadar birçok açıdan belirleyici rol oynayacağı için hususiyetle değerlendirilmektedir. Bunların yanı sıra inşaat projelerinde sıklıkla karşılaşılan başlıca uyuşmazlıklar olan varyasyonlar, kusurlar(ayıplı ifalar) ve gecikmeler çoğunlukla FIDIC perspektifinden ele alınmakta ve bu uyuşmazlıklarla başa çıkma yolları işaret edilmektedir. Ayrıca salgın, savaşlar, krizler ve iklim değişikliği gibi istisnai olayların son yıllarda giderek daha fazla gündeme gelmesi nedeniyle mücbir sebep ve ifa güçlüğü kavramları da olası uyuşmazlık kaynakları başlığı altında değerlendirilmektedir. Üçüncü ve son bölümde ise alternatif uyuşmazlık çözümü ve tahkim detaylandırılmakta ve bu yöntemlerin çok katmanlı maddeler üzerinden bir arada kullanıldığı durumlar ve karşılaşılabilecek handikaplar tartışılmaktadır. Yazar çalışma boyunca aşina olduğu iki hukuk kültürü olan Türk hukuku ve İsviçre hukuku ile fiili uygulama arasında karşılaştırmalı değerlendirmeler yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
The first step in understanding how to avoid construction disputes is to master the unique nature and structure of construction contracts. Accordingly, the present thesis examines the features and complexity of the structure of construction contracts, the parties to the construction contracts, and other relevant components and interfaces of the project. In addition, it evaluates the types of construction contracts, as they are decisive in many aspects from which party will be liable for the design obligation to the payment method. It will also address potential disputes that are frequently encountered on construction projects: variations, defects, and delays are mostly examined from the perspective of FIDIC and how to deal with them. In addition, the concepts of force majeure and hardship are also assessed under the heading of potential sources of disputes, as exceptional events such as pandemic, wars, crises, and climate change have become increasingly relevant in recent years. In the third and final section, alternative dispute resolution and arbitration will be detailed and the cases where these methods are used in combination through multitiered clauses and the handicaps that may be encountered will be discussed. Throughout the study, the author makes comparative evaluations between the two legal cultures he is familiar with, Turkish law and Swiss law, and actual practice.