Türk Hukukunda faktoring sözleşmeleri
Factoring contracts in Turkish Law
- Tez No: 451489
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HATEMİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Faktoring, sözleşme, ticaret, finans, alacağın devri, Factoring, contract, trade, finance, assignment of receivables
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 364
Özet
Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü özel hukuk (medeni hukuk) anabilim dalı altında faktoring sözleşmeleri konusunda doktora tezi olarak hazırlanmıştır. Tez kapsamında uluslararası ticaret piyasasında sıklıkla kullanılan ve özellikle uluslararası ticaretin gelişmesi noktasında çok önemli bir yeri haiz olan faktoring işlemi ve bu işlemin hukuki temelini oluşturan faktoring sözleşmesi akademik araştırmaya tâbi tutulmuş ve konu farklı yönleri ile aydınlatılmaya çalışılmıştır. Tezin birinci bölümünde faktoring işlemi farklı hukuk sistemleri altındaki tanımları ve tarihi gelişimi ışığında incelenmiş, tezin ilerleyen bölümlerinde detaylandırılacak hususlara bir temel oluşturulmaya çalışılmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise, faktoring işleminin uygulamadan doğan farklı türleri ve işlemin bir takım hukuki işlemler ile gösterdiği benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümlerinde faktoring işlemi ve faktoring sözleşmesinin esaslı noktaları incelemeye tâbi tutulmuştur. Bu kapsamda üçüncü bölümde faktoring işleminin işlevleri, hukuki niteliği ve işleyişi incelenmiş ve uygulama ile hukuki altyapının birbirini beslediği noktalar üzerinde durulmuştur. Takip eden dördüncü bölümde, faktoring sözleşmesinin tarafları ve bu tarafların sözleşme altında doğan hak ve yükümlülükleri tartışmaya açılmıştır. Beşinci bölümde ise başlı başına bağımsız çalışmaların konusunu oluşturan alacağın devri işlemine faktoring işleminin en önemli unsurlarından birini oluşturduğu için faktoring işlemi çerçevesi ve sı- nırları içinde kalarak yer verilmiştir. Çalışmamızın son bölümü olan altıncı bölümde ise faktoring işleminin sona ermesi farklı senaryolar dikkate alınarak incelenmiştir. Bu kapsamda, faktoring işlemi ve bunun hukuki temelini oluşturan faktoring sözleş- mesi, bir canlı ile mukayese edilecek olursa, doğumundan ölümüne kadar geçirdiği farklı evreler ve tartışmalı noktalarla çalışmamızın konusunu oluşturmuştur. Çalış- mada, söz konusu alt başlıklar farklı açılardan incelemeye tâbi tutulurken Türk hukuk doktrinindeki kaynaklar ve mahkeme içtihatları yanında, farklı yabancı hukuk sistemlerindeki düzenlemeler çalışmamızın ilgili bölümlerinde ele alınmış ve uygulamadan örnekler ile açıklanmaya çalışılmıştır. Tezin farklı bölümlerinde de üzerinde durulduğu üzere, faktoring sözleşmeleri özellikle uluslararası ticaretin gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle geliş- mekte olan ülkelerin ihracat işlemlerinin kolaylıkla yürütülmesini ve uluslararası ticaret ile uğraşan şirketlerin operasyonel ve finansal manada daha rahat hareket etmesini sağlamaktadır. Tüm bu belirtilenlerden yola çıkarak, faktoring işleminin ülkemizdeki kullanım alanlarının yurtdışındaki gelişmiş kullanım tarzına yaklaşması, Türkiye'nin ulusal ve uluslararası ticaret hayatında sahip olduğu yüksek potansiyeli gerçekleştirmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was prepared as a PhD thesis within the premises of Istanbul University Institute of Social Sciences – Department of Private Law (Civil Law). Within the scope of the thesis, the factoring, which is frequently used in international trade and has a significant place in improvement of the international trade, and the factoring contracts which create the legal basis of factoring transactions have been kept subject to academic research and seeked to be enlightened with different aspects. In the first section of the thesis, the factoring transaction has been analysed in light of the definitions made in different jurisdictions and its historical development by constructing a base for the issues to be detailed in the following sections of the thesis. In the second section of the thesis, we tried to present different types of the factoring transaction arising from the practice and its similarities and differences with comparable legal transactions in the legal doctrine. In third, fourth, and fifth sections of the thesis, the significant points of the factoring transaction and factoring contract are analyzed in depth. In this context, the third section of the thesis went into the functions, legal nature, and operation of the factoring transaction and emphasized on the problematic issues encountered in practice. In the following fourth section of the thesis, parties of the factoring contract and the rights and obligations of the same have been discussed. In the fifth section of the thesis, the assignment of receivables, which is subject of independent academic studies has been given place within the framework and boundaries of factoring transaction, as it is one of the crucial elements of the factoring contract. In the last and sixth section of our study, the termination of factoring contracts was examined by keeping in mind different scenarios. In this perspective, if we make an analogy of the factoring contracts with living entities, its different phases and its contentious points from birth to death have become the subject of this study. The study while making the analysis of the subject under the above mentioned titles, examined resources in the doctrine, court precedents, legislative similarities and differences in different jurisdictions, and examples from the practice. As highlighted in different sections of the thesis, factoring contracts play an important role especially in the development of international trade. Specifically, it facilitates the implementation of export transactions in developing countries and allows international trade companies to carry out their activities in an operationally and financially sane manner. In light of the foregoing, the increase in scope of use of factoring contracts such as its developed use abroad will help Turkey to realize its high potential in national and international trade.