Kentsel kompost uygulamalarının farklı bitkilerin gelişimi ve bitkideki ağır metal konsantrasyonları üzerine etkileri
The effects of urban compost applications on the development and heavy metal concentration of different plants
- Tez No: 842711
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA BİCE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Kentsel Kompost, Bitki Gelişimi, Çim, Roka, Buğday, Marul, Urban Compost, Plant Growth, Grass, Arugula, Wheat, Lettuce
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 87
Özet
Yüksek organik madde içeren ve zengin mineral bileşiminden dolayı kentsel katı atık kompostun topraktaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikler üzerine olumlu etki yaptığı ve artan dozlarda kullanıldığında bitkisel üretimde verim ve kaliteyi artırdığı gözlemlenmiştir. Ayrıca bu çalışma ile birlikte, dünya nüfusunun giderek artmasından dolayı ortaya çıkan en büyük sorunlardan birisi olan çevre kirliliğine sebep olan kentsel atıkların kullanımı ile birlikte organik madde miktarının oldukça düşük olduğu örtü altı topraklarının iyileştirilmesine aynı zamanda çevre kirliliğinin önlenmesinde büyük ölçüde katkı sağlayabileceği düşünülebilir. Kentsel kompost 4 farklı bitkide ( marul, çim, roka ve buğday) 4 farklı oranda (%5KK, %10KK, %15KK ve %20KK) sera koşullarında uygulanmıştır. Uygulamalar sonunda KK0 ve KK5 uygulamalarında bitki kök yaş – kuru ağırlığı, bitki toprak üstü akşam yaş – kuru ağırlık, yaprak makro ve mikro element konsantrasyonu üzerine olan etkileri en düşük düzeylerde KK20 uygulamasından elde edilen sonuçlar en yüksek değerlerde ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
It has been observed that urban solid waste compost, which has a high organic matter content and rich mineral composition, has a positive effect on the physical, chemical and biological properties of the soil and increases the yield and quality in plant production when used in increasing doses. In addition, with this study, it can be thought that the use of urban wastes that cause environmental pollution, which is one of the biggest problems that arise due to the gradual increase in the world population, can contribute greatly to the improvement of our greenhouse soils, where the amount of organic matter is quite low, and to the prevention of environmental pollution. Urban compost was applied in 4 different plants (lettuce, grass, arugula and wheat) at 4 different doses (5%, 10%, 15% and 20%) under greenhouse conditions. At the end of the applications, the effects on plant root wet-dry weight, above-soil evening wet-dry weight, leaf macro and micro element concentration in KK0 and KK5 applications were measured at the lowest levels, and the results obtained from the KK20 application were measured at the highest values.