Güzel sanatlar liseleri viyola eğitiminde sağ el tekniklerine ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Examination of educators' views on right hand techniques in fine arts high schools viola education
- Tez No: 842761
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA ÖZKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Güzel Sanatlar Lisesi, Viyola Eğitimi, Viyola Metotları, Yay Teknikleri, Fine arts High School, Viyola Education, Viyola Methods, String Techniques
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Araştırma, 2021-2022 yılında güzel sanatlar liselerinde viyola eğitimi veren öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı viyola dersi müfredatında yer alan sağ el tekniklerinin yeterliliği hakkındaki görüşlerinin neler olduğunu ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte öğrencilerin zorlandığı sağ el tekniklerinin neler olduğu belirlenerek, öğretmenlerin çözüm önerileri hakkındaki görüşlerine, bu sorunlara ait hangi metotlardan yararlandıklarına yer verilmiştir. Çalışmanın özgün ve yeni bir çalışma olması hedeflenmiştir. Araştırma için hazırlanan yarı-yapılandırılmış görüşme formu, güzel sanatlar liselerinde görev alan, araştırmaya gönüllü katılan 10 viyola öğretmenine uygulanmıştır. Araştırmada ilk olarak araştırmanın değişkenlerini oluşturan kavramlar hakkında yerli ve yabancı literatür taraması yapılarak, kuramsal bir altyapı ortaya konulmuştur. Sonrasında konuyla ilgili olarak görüşme tekniği kullanılmış, viyola öğretmenlerinin görüşleri alınmıştır. Katılımcıların yarı-yapılandırılmış görüşme sorularına verdiği cevaplar, içerik analizi ile çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; güzel sanatlar lisesi viyola öğretmenlerinin %60'ının öğretilen sağ el tekniklerini yeterli bulduğu, Ayfer Tanrıverdi ve Berta Volmer viyola metotlarının ağırlıklı tercih edildiği, viyola öğretmenlerinin genelinin Milli Eğitim Bakanlığı viyola müfredatı kapsamına alınan sağ el tekniklerini yeterli gördükleri, eğitimcilerin genelinin, öğrencilerin zorlanarak öğrendikleri sağ el tekniklerinde, sistemli çalışma gerekliliğini zorunlu gördükleri sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study alms to reveal the opinions of teachers of viola education working in fine arts high schools in Turkey in 2021-2022 about the efficiency of the right hand technique presented in the viola education curriculum prepared by Ministry of National Education. Moreover, this study by detecting the right hand tecniques in which the students have difficulty, includes the recommendations on solutions by teachers and emphasizes the methods they use to solve these difficulties. We aim to create a new and distinct study in this paper. The semi-structured interviewing from prepared fort his study has been applied to voluntary 10 viola teachers working in fine art teachers in Turkey. First of all,in this study, theoretical infrastructure was created by scanning native and foreign literatüre about the concepts forming the variables of the study.Then the opinions of teachers were taken using interviewing technique on the issue.The answers the participants gave to semi-interview questions were sorted out by content analysis. According to the findings, %60 of viola teachers working in fine art schools have found the right hand techniques sufficient. This study has indicated viola methods of Ayfer Tanrıverdi and Berta Volmer have been mostly preferred and viola teachers, in general, think right hand techniques included in the scope of Ministry of National Education as efficient. Finnaly, this study has concluded that educators in general see the need to study systematically as an obligation in order to sharpen right hand skills that students learn with difficulty.