Aile hekimlerinin tiroid hastalıklarının tanı ve tedavisi hakkındaki bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
Assesment of knowledge level of family physicians regarding diagnosis and treatment of thyroid disorders
  1. Tez No: 842762
  2. Yazar: SELMAN EKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, birinci basamak sağlık hizmetleri, tiroid hastalıkları, Family medicine, primary healthcare, thyroid diseases
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ:Tiroid hastalıkları toplumda sık görülen, genellikle nonspesifik semptomlarla ortaya çıkan, çeşitli metabolik etkilerle seyreden hastalıklardır. Tiroid hastalıklarının değerlendirilmesi anamnez, fizik muayene, biyokimyasal testler ve görüntüleme teknikleriyle yapılmaktadır.Aile hekimleri, birinci basamakta tiroid hastalıklarının tanı ve tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Çalışmamızın amacı, teşhis/tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlar doğurabilen tiroid hastalıklarının tanı ve tedavisi hakkında Sakarya'da ilinde çalışan aile hekimlerinin bilgi düzeylerinin ve buna etki eden faktörlerin değerlendirilmesi, aynı zamanda hekimlerin bu konudaki farkındalığının artırılmasıdır. YÖNTEM:Kesitsel tipte ve tanımlayıcı olarak yapılan çalışmamız kapsamında 01.05.2023 ile 31.05.2023 tarihleri arasında Sakarya ilinde bulunan aile sağlığı merkezlerinde çalışan 213 aile hekimi çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılarayüzyüze ya da internet üzerinden 28 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Veriler SPSS 20.0 programına kaydedilerek istatistiksel analizi yapılmıştır. BULGULAR:Toplam 213 katılımcı ile yapılan çalışmamızda 129(%60,5) kişi erkek iken 84 (%39,5) kişi kadın olarak saptanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 40,54±9,3 Standart Sapma (SS) olarak bulunmuştur. Katılımcıların anket sorularından tiroid hastalıkları tanı ve tedavisi, tedavide kullanılan ilaçlar bu ilaçların etkileri ve yan etkileri hakkındaki 8 sorunun 5'inde %60'ın üzerinde doğru yanıt verdikleri saptanmıştır. Çalışma süresi ile puan ortalamaları karşılaştırıldığında 11 yıldan daha fazla süredir çalışan katılımcıların ortanca test puanları 17,0 iken 10 yıldan daha az çalışanların ortanca puanı 15,0 olarak saptanmıştır bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p= 0,002). SONUÇ: Tiroid hastalıklarının yönetiminde aktif bir rol alan aile hekimlerinin tanı ve takipte birincil, ikincil ve üçüncül koruma gereksinimlerini karşıladıkları ve acil durum olsun olmasın ekip çalışması ile tüm süreci yönetebildikleri anlaşılmıştır. Katılımcıların soruların büyük kısmının doğru cevaplayarak birinci basamak sağlık hizmeti sunumunda tiroid hastalıklarına ile ilgili; kişiye özel tedavi planının, kapsamlı bir şekilde literatüre uygun olarak sunulduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Assesment of Knowledge Level of Family Physicians Regarding Diagnosis and Treatment of Thyroid Disorders INTRODUCTION AND AIM:Thyroid diseases are common, presenting with non-specific symptoms and various metabolic effects. Evaluation involves history-taking, physical examination, biochemical tests, and imaging. Family physicians in Sakarya play a crucial role in diagnosis and treatment. Our study aims to assess their knowledge levels and factors influencing them, considering the potential serious consequences of undiagnosed/untreated thyroid diseases. METHODS:Within the scope of our cross-sectional and descriptive study, which was conducted between May 01, 2023, and May 31, 2023, a total of 213 family physicians working in family health centers in the province of Sakarya were included. Participants were administered a questionnaire either face-to-face or online. The questionnaire consisted of a total of 28 questions. The data were recorded in SPSS 20.0 and subjected to statistical analysis. RESULTS:Study conducted with a total of 213 participants, it was determined that 129 (60.5%) were male and 84 (39.5%) were female. The mean age of the participants was found to be 40.54 ± 9.3 Standard Deviation (SD). In 5 out of 8 questions about diagnosing, treating thyroid diseases, and understanding the effects and side effects of medications used, over 60% of participants provided accurate answers. When comparing the duration of employment with the average scores, participants who had been working for more than 11 years had a median test score of 17.0, while those who had been working for less than 10 years had a median score of 15.0. This result was statistically significant (p=0.002). CONCLUSIONS:Family physicians actively involved in managing thyroid diseases address primary, secondary, and tertiary prevention needs through diagnosis and follow-up. They demonstrate the ability to handle the entire process, including emergency situations, through effective teamwork. Accurate participant responses suggest that in primary healthcare, comprehensive and literature-aligned individualized treatment plans for thyroid diseases are consistently delivered.