COVID 19 salgınının muhasebe mesleğine etkisi ve güncel durum: Sivas ilinde bir uygulama
The effect of the COVID 19 pandemic on the accounting profession and the current status: An application in Sivas province
- Tez No: 842819
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİD ALPAGUT ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Maliye, Banking, Finance
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Covid-19, Muhasebe Meslek Mensupları, Muhasebe Mesleği, Accounting, Covid-19, Accounting Professionals, Accounting Profession
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
2019 yılında tüm dünyaya en büyük tehdit haline gelen Covid-19 virüsü insanların hayatlarıyla tehdit edildiği bir pandemi olmuştur. Bu pandemi ekonomik, sosyal ve politik birçok alanda etkisini hissettirmiştir. Bu süreçte virüsle mücadele kapsamında insanların yaşantıları ve iş hayatlarına yönelik birçok değişikliğin olduğu görülmektedir. Bu araştırmanın en temel amacı, muhasebe meslek mensuplarının Covid-19 pandemisinden etkilenme düzeylerinin belirlenmesidir. Meslek yükü ve riski çok fazla olan muhasebe meslek mensuplarının pandemiden etkilenme düzeylerinin ve mevcut durumlarının belirlenmesinin atılacak adımlar açısından yol gösterici olması araştırmayı önemli kılan noktadır. Bu amaç ve önem doğrultusunda hazırlanan araştırmada Sivas'ta bulunan muhasebe mesleğini icra eden 157 meslek mensubu araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Kullanılan anket formlarında katılımcıların tanıtıcı özelliklerini belirlemeye yönelik soruların yanı sıra anketin ikinci bölümünde Covıd-19 pandemisine yönelik ifadeler yer almaktadır. Beşli likert tipinde hazırlanan ifadelerde en olumsuz cevap 1 en olumlu cevap 5 puan olarak karşılık bulmuştur. Yapılan analizler sonucunda; katılımcıların alınan tedbirlerin mükellefleri zor duruma düşürdüğüne katılım düzeyinin katılıyorum şeklinde olduğu, işyerlerini kapatan küçük esnafın olduğuna da katılıyorum şeklinde cevapların verildiği belirlenmiştir. Muhasebenin iş yükünün arttığı yönündeki ifadeye verilen cevapların katılıyorum şeklinde karşılık bulduğu görülmüştür. Ayrıca katılımcıların cinsiyetleri açısından pandeminin bittiği düşüncesinin farklılaştığı, bu farklılığın kaynağını erkeklerin kadınlara nazaran daha fazla pandeminin bittiğini düşündüğü belirlenmiştir. Pandemide mükellef sayısının düştüğü düşüncesinin cinsiyet açısından farklılığı anlamsız bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In 2019, the Covid-19 virus, which has become the biggestthreat to the whole world, has been a pandemic in which people'slives are threatened. This pandemic has made its impactfelt in many economic, social and politicalareas. In this process, it is seen that there are manychanges in people'slives and businessliveswithin the scope of combating the virus. The main purpose of this research is to determine the level of impact of accounting professionals on Covid-19 pandemic. The determination of the level of impact of the pandemic and the current situation of accounting professionals, who have a veryhighoccupationalburden and risk, is a guiding point in terms of the steps to be taken, which makes the research important. In the research prepared in line with this purpose and importance, 157 professionalspracticing the accounting profession in Sivas constitute the sample of the research. A questionnaire form was used as a data collectiontool. In the questionnaireforms used, in addition to questions to determine the identifying characteristics of the participants, the secondpart of the questionnaireincludes statements about the Covıd-19 pandemic. In the statements prepared in five-point Likerttype, the most negativeanswer was 1 and the most positiveanswer was 5 points. As a result of the analyzes; it was determined that the level of participation of the participants was in the form of agreement that the measurestaken put taxpayers in a difficult situation, and that the answers were given in the form of agreement that there were smalltradesmenwhoclosed their workplaces. To the statement that the workload of accounting has increased