XIV. yüzyıl İngiliz tarihyazımına göre Yüzyıl Savaşları'nın ilk safhası ve III. Edward imajı (1327-1360)
The first phase of the Hundred Years' War and image of Edward III in fourteenth-century English historiography (1327-1360)
  1. Tez No: 842833
  2. Yazar: BARIŞCAN ABDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DURGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İngiltere, Fransa, Yüzyıl Savaşları, tarihyazımı, III. Edward, England, France, the Hundred Years' War, historiography, Edward III
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Yüzyıl Savaşları, 1337-1453 yılları arasında yaklaşık 116 yıl boyunca İngiltere ve Fransa Krallıkları arasında sürmüş bir nevi taht mücadelesiydi. III. Edward'ın 1340 yılında annesinden gelen kan bağı vasıtasıyla kendini Fransa Kralı ilan etmesi, halihazırda yüzyıllardır sürekli bir çatışma içerisinde olan İngiltere ve Fransa için tarihte yeni bir sayfayı açacaktı. Tezimizde ele alacağımız 1327-1360 yılları; II. Edward'ın (ö.1327) tahtan indirilmesi, Yüzyıl Savaşları'nın başlangıcı, Sluys (1340), Crécy (1346), Poitiers (1356) gibi büyük muharebelere tanıklık etmiş ve tarihyazımında III. Edward, ve Kara Prens lakabıyla bilinen III. Edward'ın en büyük oğlu Edward (ö.1376) gibi figürlerin efsaneleştirmesine hizmet etmiştir. Biz bu tezde de XIV. yüzyılda gerçekleşen bu olayların İngiliz tarihyazımına nasıl ve ne şekilde yansıdığını inceleyerek İngiliz perspektifinden bu dönemin tarihyazımında nasıl inşa edildiğini göstermeye çalışacağız. Böylelikle günümüzde sosyal, kültürel ve ekonomik pek çok şekilde ele alınmış olan Yüzyıl Savaşları'nın dönemin kronik yazarlarınca ne şekilde algılandığını ve İngiliz iddialarını hangi zeminlerde meşrulaştırmaya çalıştıklarını anlamaya çalışacağız. Bu çalışmayla birlikte Türkiye'de pek fazla çalışma konusu olamamış Yüzyıl Savaşları ve Avrupa tarihi alanlarına katkı sağlamak ve gelecek çalışmalara yardımcı olmayı hedeflemekteyiz. Bu süreci ele alırken, yazarların tarihi kişilikleri düşünce dünyası, hayatları, büyüdükleri çevre ve eserlerini kaleme alış biçimleri ve nedenlerine dikkat edilecektir. Böylece XIV. yüzyıl İngiliz tarihyazmına olabildiğince eleştirel bir bakış açısı eşliğinde Yüzyıl Savaşları'nın ilk safhasının bir anlatısı sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The Hundred Years' War was a kind of struggle for the throne between the Kingdoms of England and France that lasted about 116 years between 1337 and 1453. When Edward III declared himself King of France in 1340 through his mother's bloodline, it would open a new chapter in the history of both England and France, which had already been in constant conflict for centuries. The years 1327-1360, which will be covered in our thesis, witnessed the abdication of Edward II, the beginning of the Hundred Years' War, major battles such as Sluys (1340), Crécy (1346), Poitiers (1356), and served to important actors of the Hundred years' Wars such as Edward III and the Black Prince in historiography. Also in this thesis, we will examine how these events that took place in the fourteenth century were reflected in English historiography and try to show how this period was constructed in historiography from the English perspective. In this respect, we will attempt to understand how the Hundred Years' War, which has been discussed in many social, cultural, and economic ways until today, was seen by the chroniclers of the period and on what grounds they tried to legitimize English actions. In this research, we aim to make a contribution to the fields of the Hundred Years' War and European history, which have has been rarely studied in Turkey, and to prepare a ground for future studies future studies. While considering the chroniclesof the period, attention will be paid to the historical personalities of the writers, worldviews, their lives, the environment in which they grew up, and the ways and reasons for writing their works. In this way, a narrative of the first phase of the Hundred Years' War will be presented from a perspective as much critical as possible of fourteenth-century English historiography.