XIV. yüzyılda İngiltere'de giyim kuşam kültürü
Clothing culture in England in the XIV th century
- Tez No: 959563
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KEÇİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: İngiltere, XIV. Yüzyıl, Giyim- Kuşam, Kıyafet, Moda, England, XIV Century, Clothing, Dress, Outfit, Fashion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
İnsanlık tarihinin her evresinde kıyafet, tüm uygarlıklarda ayrı özellikler göstererek hayatın vazgeçilmezi olmuştur. İlk insanların avladıkları hayvan postlarına sarılarak veya yapraklarla üzerlerini örtmeye çalışarak keşfettikleri giyim, önceleri sadece ilksel bir örtünme aracıyken, zamanla sadece örtünme aracı olmaktan çıkmış; kutsal kitaplardaki dini emirlerle şekillenmeye başlamış, kuşamı oluşturan aksesuarların da eklenmesiyle süslenme ve gösteriş malzemesi haline gelmiştir. Dolayısıyla maddi kültürün, yaşanılan coğrafyanın ve iklimin, sanatın, siyasi ve dini yapının, ekonomik durumun, giyen kişinin statüsü, mesleği ve psikolojisinin bir yansıtıcısı olmuştur. Orta Çağ Avrupa tarihinde özellikle de Erken ve Merkezi döneme kıyasla daha fazla kaynağın bulunduğu Geç Orta Çağ (XIII-XV. yüzyıl) söz konusu olduğunda, kıyafetler hem niteliksel hem de niceliksel açıdan ülkeden ülkeye hatta aynı ülke içinde bölgeden bölgeye dahi değişebilen çok çeşitli türlere sahiptir. Kilisenin baskısı altında her toplumsal sınıfın kendine özgü ve onaylanan bir kıyafet bulma çabası içine girdiği göze çarpar. İstek, ihtiyaç ve dönemin toplumsal-dinsel baskısına başkaldırı veya uyumluluk şeklinde cevap verebilen, sınıfsal ayrımların toplumda çok net olduğu ve dinin insanların hayatında oldukça baskın rol oynadığı Orta Çağ gibi bir dönemde sosyal yapı içinde keskin hatlarla birbirinden ayrılan; soylu, halk, ruhban, askeri vb., sınıfların zihnimizde oluşumunu sağlayan, dayanıklı, kullanışlı, farklı; bir o kadar da gösterişli ve zengin unsurlar içerir. Bu nedenle her ortam ve meslek kolu için oluşturulan kıyafet kombinleri ve tamamlandıkları kuşam unsurlarıyla yaşanılan coğrafyaya ve çağa uygun şekilde kendi algısını oluşturmayı başarmıştır. Bu algıyı hepsi de XIV. yüzyılda yaşanan Büyük Kıtlık (1315-1322), Kara Veba (1348-1353), Yüzyıl Savaşları (1337-1443), Köylü İsyanları (1358,1381) gibi bir dizi etken şekillendirmiştir. Moda, kavramının henüz gelişmeye başladığı XIV. yüzyılda“Geç Orta Çağ İngiliz tarzı”bu içsel ve dışsal faktörlerden etkilenerek oluşmaya başlamış kendini sürekli yenileyerek etkileşim içinde olduğu, başta Fransa ve İtalya olmak üzere, Avrupa kıtasındaki diğer ülkelerden ve Müslüman Doğu dünyasından savaşlar ve ticaret yoluyla etkilenmiş ve onları etkilemiştir. Böylece dönemin temel zevkini ve felsefesini yansıtan Gotik sanatın da kıyafetlere etkisiyle orijinal bir modanın başlatıcısı ve o zaman için bilinen dünyada yaygınlaştırıcısı olmuştur. Sosyo kültürel tarih çalışması olan tezimiz; XIV. yüzyılda İngiltere'de giyim kuşamın nasıl olduğunu ve XIV. yüzyılda yaşanan çok sayıdaki felaketten giyim kuşamın nasıl etkilendiğini, hangi değişimlerden geçtiğini ortaya koymayı amaçlar. Bunu yaparken bazı kıyafet türlerinin, nakışların ve aksesuarların gerek terimsel, gerek materyal, gerekse üslupsal açıdan yıllar içinde neden kullanımdan kalktığı veya moda haline geldiği üzerinde durulacaktır. Tezimizin sonuna eklediğimiz terminoloji sözlüğüyle alandaki kavram karmaşasını önlemek ve daha sonra bu konuda yapılacak çalışmalara örnek olmak amaçlanmıştır. Bu çalışmada öncelikle Roma İmparatorluğu döneminden başlanarak, incelediğimiz XIV. yüzyıla gelene dek giyim kuşamın tarihi seyri genel olarak değerlendirilip, XIV. yüzyılda İngiltere'de kullanılan kumaşlar, renkler ve desenlerden bahsedilerek giyim kuşamın en temel unsurları tanıtılacaktır. Ardından kadınlar ve erkeklerde soylu/yönetici, halk, ruhban ve askeri sınıf mensuplarının giyim kuşamlarının nasıl olduğu, böylece İngiltere'de Orta Çağ insanlarının nasıl göründüğü ortaya çıkarılacaktır.
Özet (Çeviri)
Clothing has been essential to existence at every point in human history, exhibiting various traits across all societies. The earliest humans discovered clothing by wrapping themselves in the skins of the animals they hunted or attempting to cover themselves with leaves. However, over time, clothing has evolved beyond its initial use as a means of clothing. Religious orders in holy books have begun to shape it, and with the addition of the accessories that make up the sash, it has evolved into a material of adornment and showmanship. It has therefore been a reflection of material culture, geography and climate, art, political and religious structure, economic situation, the status, profession and psychology of the wearer. In the context of the Late Middle Ages (XIII-XV centuries), which has more sources compared to the Early and Central periods in the history of medieval Europe, clothing exhibits a wide variety of types that can vary both qualitatively and quantitatively from country to country and even from region to region within the same country. Under the pressure of the church, it is noticeable that each social class tries to find a unique and approved dress code. In a period such as the Middle Ages, when class distinctions were very clear in society and religion played a very dominant role in people's lives, it contains durable, useful, different, different, and at the same time flamboyant and rich elements that enable the formation in our minds of classes such as noble, commoner, clergy, military, etc., which are sharply separated from each other in the social structure, noble, commoner, clergy, military, etc., which were sharply differentiated in the social structure in a period such as the Middle Ages, when class distinctions were very clear in society and religion played a very dominant role in people's lives. As a result, it has developed a unique perception that aligns with the specific time and place in which it exists, shaped by the clothing combinations created for various settings and occupations, along with the accompanying accessories. This perception was shaped by a series of factors such as the Great Famine (1315-1322), the Black Plague (1348-1353), the Hundred Years' War (1337-1443), and the Peasants' Revolt (1358, 1381), all of which occurred in the XIV century. In the XIV century, when the concept of fashion was just beginning to develop, the“Late Medieval English style”was influenced by various internal and external factors. It interacted with and was shaped by other countries on the European continent, particularly France and Italy, as well as the Muslim Eastern world through wars and trade, constantly renewing itself in the process. Thus, influenced by Gothic art, which reflected the fundamental tastes and philosophies of the period, clothing became a catalyst for original fashion and a popularizer in the world known at that time. Our thesis, which is a socio-cultural history study, aims to reveal how clothing was worn in England in the 14th century, how it was affected by various disasters during that time, and what changes it underwent. In this regard, the focus will be on why certain types of clothing, embroidery, and accessories have fallen out of use or become fashionable over the years, both terminologically, materially, and stylistically. The terminology glossary at the end of the thesis aims to prevent confusion in the field and serve as a reference for future studies on this subject. In this study, the historical course of clothing from the Roman Empire period until the XIV century will be evaluated in general, introducing the most basic elements of clothing by discussing the fabrics, colors, and patterns used in England during the XIV century. Following this, the study will explore how men and women, including nobility, administrators, commoners, clergy, and members of the military class, dressed, thus illustrating how medieval people appeared in England.