Ortaokul çağındaki 10-14 yaş arası dezavantajlı çocukların dijital medyaya bakışı: Sosyal medya üzerine bir çalışma
Perspectives of disadvantaged secondary school children between 10-14 years old to digital media: A study on social media
- Tez No: 842837
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİYE BERİL EKŞİOĞLU SARILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: medya, çocuk, teknoloji, dijitalleşme, media, children, technology, digitalization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Dünya üzerinde yaşayan insan sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu artış bazı köklü değişiklikleri de beraberinde getirmektedir. İnsanoğlu her geçen gün yeni bilgi arayışına girmiş ve bilgi açlığını azaltabilmek için çeşitli araçlar geliştirmiştir. Tüm bu arayışlar günümüzde teknolojik gelişmelere zemin hazırlamıştır. Çeşitli teknolojik imkanlar insanların bilgiye daha kolay ulaşmasına yol açmakla kalmamış ayrıca sosyal ilişkilerini yürütmelerine de olanak sağlamıştır. Öyle ki günümüzde teknolojiyi kullanma yaşı gittikçe düşüş göstermiştir. İnsanların olan biten hakkında bilgi sahibi olmayı istemeleri medyanın gelişmesine zemin hazırlamıştır. Teknolojinin gelişmesi ile geleneksel medya araçları yerlerini dijital medya araçlarına bırakmaya başlamıştır. Dijital medya araçları sadece yetişkin bireylerin değil, özellikle okul çağındaki çocukların da ilgisini büyük ölçüde çekmektedir. Son zamanlarda yaşanılan pandemi tüm Dünya'daki eğitim sistemlerinin dijitalleşmesine sebep olmuştur. Bu durum küçük yaştaki çocukların dijital ortamda çok fazla vakit geçirmesine neden olmuştur. Bu olay dijital medya araçlarının kullanılma oranını da arttırmıştır. Gelişen teknolojiye ayak uyduran çocuklar, dijital medyayı sadece bilgi ihtiyaçlarını karşılamak için değil ayrıca sosyalleşme, içerik üretme, üretilen içerikleri takip etme, boş vakitlerini değerlendirme gibi amaçlarla da kullanmaya başlamıştır. Dijital ortam küçük yaştaki çocuklar için birçok tehdidi de içinde barındırmaktadır. Ebeveynler her ne kadar kontrol etmeye çalışsalar da bazı tehditlerin farkına varamamakta, bu durum çocukların gelişimi üzerinde olumsuz izler bırakmaktadır. Dezavantajlı olarak belirlenen kitle olan çocukların da sosyal medya kullanımı yönünden tutumları zaman içerisinde değişiklik göstermiştir. Bu çalışmanın amacı ortaokul düzeyindeki dezavantajlı çocukların dijital medya kullanımlarını araştırarak, bu platformu ne amaçla kullandıklarını ve kullanım sürelerini inceleyerek geleceğimiz olan çocukların dijital medyayı nasıl daha verimli kullanacaklarına yönelik farkındalık oluşturmak ve var olan dijital ortam tehditleri hakkında ebeveynlerin farkındalık düzeyini arttırmaktır.
Özet (Çeviri)
The number of living people in the world is increasing day by day. This increase brings with it some radical changes. Human beings have been searching for new information every day and have developed various tools to reduce their knowledge hunger. All these pursuits have paved the way for technological developments today. Various technological opportunities have not only enabled people to Access information more easily, but also enabled them to maintain their social relations. So much so that today, the age of using technology has decreased gradually. People's desire to be informed about what is going on has paved the way for the development of the media. With the development of technology, traditional media tools have begun to give way to digital media tools. Digital media tools attract the attention of not only adults but also especially school-age children. The recent pandemic has caused the digitalization of education systems around the world. This has caused young children to spend too much time in digital environments. This event has also increased the use of digital media tools. Keeping up with developing technology, children have started to use digital media not only to meet their information needs but also for purposes such as socializing, producing content, following the content produced, and spending their free time. Digital environment contains many threats for young children. No matter how much they try to control it, parents fail to realize some threats, and this leaves negative marks on the development of children. The attitudes of children, the group identified as disadvantaged, in terms of social media use have changed over time. The aim of this study is to raise awareness of how children, who are our future, can use digital media more efficiently by investigating the digital media usage of disadvantaged children at secondary school level, examining the purpose and duration of use of this platform, and to increase the awareness of parents about the existing digital media threats.