Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının eleştirel düşünme becerileri ile demokratik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between Social Study teachers' tendencies and democratic attitudes
  1. Tez No: 842840
  2. Yazar: AHMET CİHAT YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILMAZ, DR. YAKUP AYAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Eleştirel Düşünme, Demokratik Tutum, Social Studies, Critical Thinking, Democratic Attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının eleştirel düşünme becerileri ile demokratik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma nicel desende yürütülmüş ve veriler anket yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini 196 öğretmen adayı oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak için kişisel bilgi formu, eleştirel düşünme eğilimleri ölçeği ve demokratik tutum ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların demografik verilerine ilişkin kategorik sorulara verilen yanıtlar üzerinden frekans analizi yapılmıştır. Verilerin dağılımı“n”veya“%”kullanılarak tablolarda gösterilir. Ardından, Eleştirel Düşünme Becerileri Ölçeğinin mi yoksa Demokratik Tutum Ölçeğinin demografik verilere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için anlamlılık testleri kullanılmıştır. Analize karar vermeden önce verilerin normal olup olmadığını belirlemek için Kolmogorov, Smirnov ve Shapiro Wilk testleri kullanıldı. Verilerin çarpıklık değerleri ve basıklığı -1,5 ile +1,5 arasında değişmektedir. Normal dağılıma uyan verilerin; analizi için iki grup karşılaştırmalarda Bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla grubun karşılaştırılmasında ise ANOVA kullanılmıştır. Anlamlı çıkan analizlerde hangi gruplar arasında fark olduğunun belirlenmesi için Levene testi sonuçlarına göre Horchberg's GT2 ve Games-Howell post-hoc analizi uygulanmıştır. Araştırmanın analizinde SPSS v23 istatistik programı kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçekler Cronbach's Alpha kat sayısı ile değerlendirilmiş ve ileri derecede güvenilir olarak bulunmuştur. Araştırma bulgularına göre demokratik tutum ile eleştirel düşünme becerileri arasındaki ilişki değerlendirildiğinde; demokratik tutum ile esneklik alt boyutu, sistematiklik alt boyutu, azim ve sabır alt boyutu ve eleştirel düşünme ölçeği arasında pozitif yönde ileri düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Sonuçlara göre, bireylerin esneklik, sistematiklik, azim ve sabır düzeyleri ile eleştirel düşünme beceri düzeyleri arttığında, demokratik tutumlarında ileri düzeyde bir artış görülecektir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relationship between social studies teacher candidates' critical thinking dispositions and their democratic attitudes. The research was carried out in a quantitative design and the data were collected through a questionnaire. The sample of the study consisted of 196 teacher candidates. Personal information form, critical thinking disposition scale and democratic attitude scale were used to collect data in the research. Frequency analysis was performed on the answers given to the categorical questions about the demographic data of the participants. The distribution of data is shown in the tables using“n”or“%”. Then, significance tests were used to determine whether the Critical Thinking Disposition Scale or the Democratic Attitude Scale differed according to demographic data. Kolmogorov, Smirnov, and Shapiro Wilk tests were used to determine whether the data were normal before deciding on the analysis. The skewness and kurtosis values of the data vary between -1.5 and +1.5. Data with normal distribution; Independent sample t-test was used for the comparison of two groups for the analysis, and ANOVA was used for the comparison of more than two groups. Horchberg's GT2 and Games-Howell post-hoc analyzes were applied according to the results of the Levene test to determine which groups were different in the analyzes that were significant. SPSS v23 statistical program was used in the analysis of the research. The scales used in the research were evaluated with the Cronbach's Alpha coefficient and were found to be highly reliable. According to the research findings, when the relationship between democratic attitude and critical thinking disposition is evaluated; A positive and statistically significant relationship was determined between democratic attitude and flexibility sub-dimension, systematicity sub-dimension, perseverance and patience sub-dimension and critical thinking scale. According to the results, when the flexibility, systematicity, perseverance and patience levels of individuals and their critical thinking disposition levels increase, there will be an advanced increase in their democratic attitudes.