Hz. Muhammed'in savaşları
Hz. Muhammed's wars
- Tez No: 842877
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN UZUNASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Savaş, Hz. Muhammed (sav), Mekke, Medine, War, Prophet Muhammad (pbuh), Mecca, Medina
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
Hz. Muhammed, yeni bir din ile ortaya çıktığında ona en büyük tepkiyi kendi kabilesi olan Kureyş gösterdi. On üç yıl Mekke'de yeni dini anlatmasına rağmen istediği başarıyı gösteremeyince Medinelilerin İslam'a girmesi ile Medine'ye hicret etti. Hz. Muhammed'in Medine'ye gidip Mekke karşısında ayrı bir şehir devleti kurmasını kendilerine yönelik bir tehlike gören Mekke'deki Müşrikler, bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için düşmanca bir tutum içerisine girdiler ve ona savaş açtılar. Bununla yetinmeyip Medine'ye karşı diğer müttefiklerle ve Medine'nin düşmanlarıyla ittifaklar kurdular. Hz. Muhammed'in Medine'deki hayatı bir yandan yeni dini yaymak, diğer yandan Mekke'nin baskıları ve artan saldırılarına karşı kendisini savunmakla geçti. Bu savaşları tezimizde üç kategori halinde işledik. Birincisi; Yahudilerle olan savaşlar: Yahudiler, Medine'nin yerli kabileleriydi. Mekkelilerin dışarıda yapacağı saldırılara içeriden destek vererek Müslümanları iki ateş arasında bırakabiliyorlardı. Bu nedenle Yahudilere karşı çok dikkatli ve ince bir strateji izlenmiştir. İkincisi; Bizans'la olan savaş: Bizans, dönemin süper gücüydü ve Araplar arasında yeni bir dinin ortaya çıkması, dağınık haldeki Arapların tek bir güç etrafında birleşip güçlenebileceğini düşünmelerine yol açmıştı fakat Bizans'la olan savaşlar daha çok Bizans'ın desteklediği Arap müttefikleri ile yapılmış ve düşük yoğunlukta bir şekilde cereyan etmiştir. Üçüncüsü; müşriklerle yapılan savaşlar: Başını Mekkelilerin çektiği bu savaşlar en uzun süreli ve yıpratıcı olanlardır. Mekke ve müttefikleri Hz. Muhammed'in kendi inançlarına yönelik bir tehlike olarak gördükleri gibi, diğer kabileler de merkezi bir otorite altına girmeye sıcak bakmıyorlardı. Hz. Muhammed'in başarısı Mekke'nin fethi yani itaat altına alınması ile gerçekleşecektir.
Özet (Çeviri)
When Muhammad (pbuh) emerged with a new religion, his own tribe, the Quraysh, showed the greatest reaction to him. Despite teaching the new religion in Mecca for thirteen years, he could not achieve the success he wanted, and he migrated to Medina after the people of Medina converted to Islam. Hz. The polytheists in Mecca, who saw a danger to them that Muhammad went to Medina and established a separate city-state against Mecca, took a hostile attitude and declared war in order to eliminate this danger. They even formed alliances with other allies and enemies of Medina against Medina. Muhammad's life in Medina was spent on the one hand spreading the new religion and on the other hand defending himself against the pressures and increasing attacks of Mecca. When we look at Muhammad's wars, we see that they were mostly defensive. Even when he started the war, we see that it was defensive and passed with the least possible human casualties. These wars were handled in three categories in our thesis. First; Wars with the Jews: The Jews were the indigenous tribes of Medina. Since he was in cooperation with the polytheists in Mecca and was within the borders of Medina, he posed a great danger. He could leave the Muslims between two fires by supporting the attack of the Meccans from the inside. For this reason, a very careful and subtle strategy was followed against the Jews. Latter; The war with Byzantium: Byzantium was the superpower of the time, and the emergence of a new religion among the Arabs led the scattered Arabs to think that they could unite and become stronger around a single power. However, the wars with Byzantium were mostly fought with the Arab allies supported by Byzantium and took place at low intensity. Third; Wars with the polytheists: These wars, led by the Meccans, are the longest and most wearisome. Mecca and its allies. Other tribes were not keen on subordination to a central authority, as Muhammad saw it as a threat to their own beliefs. The Arabs traditionally lived in tribes and viewed submission to authority as a loss of their freedom. Under the leadership of Mecca, they began to resist this new power. The success of Muhammad will be achieved by the conquest of Mecca, that is, its subordination.