Hz. Peygamber'i anlatan popüler kitaplardaki malzemelerin değerlendirilmesi
Evaluation of materials in popular works that take change of the life of Prophet
  1. Tez No: 412093
  2. Yazar: FADİME ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Tarihi, Siyer, Hz. Peygamber'in Hayatı, Popüler Siyer Kitapları, Islamic History, Sirah, The Prophet's Life, Popular Sirah Books
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
İslâm peygamberi Hz. Muhammed'in hayatının her alanıyla ilgili birçok eser yazılmıştır ve günümüzde de bu tür çalışmalar yapılmaya devam etmektedir. Bu eserlerde Hz. Peygamber'in aile hayatı, savaşları, bir günü içerisinde yaptıkları, ahlakı gibi çeşitli konularda bilgiler bulabilmekteyiz. Ortaya çıkan çalışmalar arasında alanın uzmanlarınca kaleme alınan eserler yer aldığı gibi, halka Hz. Peygamber'i tanıtmak ve onlara peygamber sevgisini aşılamak maksadıyla yazılmış popüler eserler de mevcuttur. Tezimizde Hz. Peygamber'in hayatını, ahlakını ve bir gününü ele alan otuz adet halka yönelik popüler kitap incelenmiştir. Bu eserler dil ve anlatım özellikleri ile muhteva açısından değerlendirilmiştir. Popüler siyer eserlerini, dil ve anlatım konusunda yazım yanlışları, konu akışına ve siyer literatürüne uymayan ifadeler, başlık-içerik uyuşmazlıkları, üslûp ve anlatım açısından ele aldık. Muhteva konusunda değerlendirmede bulunurken ise kaynak kullanımı, konunun ele alınışı, örneklendirme hususları, bilgi yanlışları ve metin içi tutarsızlıklar gibi problemlere yoğunlaştık. Hz. Peygamber'in ahlakını ve bir gününü ele alan eserlerle karşılaştırıldığında, Hz. Peygamber'in hayatının tamamını ele alan eserlerde yazarların daha fazla hataya düştükleri söylenebilir. Bunun sebebi yazarların alan bilgilerinin eksikliği ve kaynak kullanımındaki yetersizlikleri olabilir. Ayrıca, Hz. Peygamber'in hayatını ele alan eserlerde, Hz. Peygamber'in hayatı kronolojik olarak yazılmışken, ahlakını ve bir gününü ele alan eserlerde ise, Hz. Peygamber'in kişiliği olabildiğince ön plana çıkarılmakta, ayrıca bu eserlerde Hz. Peygamber'in olaylar karşısındaki tutumları da değerlendirilmekte ve irdelenmektedir. Sonuç olarak birbirinin tekrarı olarak görülebilecek popüler siyer eserlerinin, barındırdıkları hatalar sebebiyle okuru aydınlatmada yetersiz oldukları düşünülebilir. Sözü edilen eksiklerin giderilmesi ve yeni eserlere örnek olması bakımından bu alanda daha titiz ve özenli çalışmaların yapılmasına duyulan ihtiyaç ortadadır. Siyer alanında özellikle güvenilir kaynaklara dayanan ve daha fazla görsel öğeler içeren yeni eserlere ihtiyaç olduğuna bu çalışmamızla dikkat çekmiş bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
There are several works on each aspect of the life of Muhammad Prophet of Muslims and today these kinds of studies are still proceeding. In these works, one can find various information regarding Prophet's family life, his wars, his daily life and his moral values. While some of these works are academic some others are popular works written to introduce the Prophet to the public and infuse the love of the Prophet in their hearts. In this thesis, we examined thirty popular books which are written for public and which handle the life of the Prophet, his morality and a day of him. We analyzed these works in terms of the characteristics of the language, expression, and content. Regarding the characteristics of the language and expression, we evaluated these popular sirah (prophetic biography) books from the point of misspelling, irrelevant expressions both to the topic and to the sirah literature, title-content conflicts and wording and expression. While analyzing the content, we concentrated on the way of source usage, contextualizing, exemplification, and on the problems of misinformation and incoherency. It can be said that in the works that handle the life of the Prophet, writers make more mistakes compared to the works that handle morality of the Prophet and a day of him. The reason might be lack of field information of writers and their inadequacy of source usage. Furthermore, while the works that handle the life of the Prophet are written chronologically, the works that handle the morality and a day of him highlight the character of the Prophet, and also in these works, the attitudes of the Prophet towards the events are evaluated and examined. As a result, popular sirah books that consist of the repetition of each other, can be considered inadequate to illuminate the readers because of the mistakes they contain. It is clear that there is a need for more meticulous and careful works to bridge the aforementioned gap and to serve as models for new studies in the field. With this work, we draw attention to the need of new studies in the field of sirah that are based on reliable sources and also contain more visual elements.