Prostat kanserli hastalarda mTOR, telomeraz ve D vitaminiseviyelerinin belirlenmesi
Determination of mTOR,telomerase and vitamin D levels in prostate cancer patients
  1. Tez No: 843114
  2. Yazar: BAYRAM ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA LALOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini, mTOR, prostat kanseri, telomeraz, mTOR, Prostate Cancer, Vitamin D, Telomerase
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, prostat kanserli hastalarda mTOR, telomeraz ve D vitamini seviyelerinin belirlenmesi ve hastalık evresi ile ilişkisinin araştırılmasıdır Materyal ve Metot: Bu çalışma prostat kanseri tanısı almış ve herhangibir tedavi başlanmamış 50 hasta ve 50 sağlıklı kontrol grubu ile yapıldı. Serum mTOR, Telomeraz ve D vitamini düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Bulgular: Çalışmamızda hastaların m-TOR ve telomeraz düzeylerinin sağlıklı gruba kıyasla yüksek olduğu, D vitamini düzeyinin ise düşük olduğu olduğu belirlenmiştir. Hastalığın evresi yükseldikçe serum mTOR, Telomeraz ve PSA düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış tespit edilirken, D vitamini düzeyinde ise anlamlı derecede azalma belirlenmiştir. PSA düzeyleri ile mTOR ve Telomeraz düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ve güçlü bir korelasyon; D vitamini düzeyleri ile arasında ise negatif yönde anlamlı ve güçlü bir korelasyon tespit edilmiştir. Sonuç: Sonuçlar serum mTOR, telomeraz ve D vitamini seviyelerinin prostat kanserli hastalarda evrelendirmede bir belirteç olabileceğini öneriyordu. Prostat kanserli hastalarda bu belirteçlerin önemini aydınlatmada yapılacak ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to determine the levels of mTOR, telomerase, and vitamin D in patients with prostate cancer, and to investigate their relationship with the disease stage. Material and method: This study was conducted with a cohort of 50 patients diagnosed with prostate cancer who had not undergone any treatment, along with a control group consisting of 50 healthy individuals. Serum levels of mTOR, telomerase, and vitamin D were measured using the ELISA method. Results: In our study, it has been determined that the levels of mTOR and telomerase in patients are higher compared to the healthy group, while the level of vitamin D is lower. As the disease stage advances, a statistically significant increase in serum levels of mTOR, telomerase, and PSA has been observed, accompanied by a significant decrease in vitamin D levels. A positive and strong correlation has been identified between PSA levels and mTOR as well as telomerase levels, whereas a negative and strong correlation has been established between vitamin D levels and PSA. Conclusion: The results suggested that serum levels of mTOR, telomerase, and vitamin D could potentially serve as biomarkers for staging in prostate cancer. Detailed studies are required to further elucidate the significance of these markers in illuminating their importance in individuals with prostate cancer.