Parametrik tasarım odağında seramik ve eklemeli üretim iş birliği
Collaboration of ceramics and additive manufacturing in the focus of parametric design
  1. Tez No: 843159
  2. Yazar: YAĞMUR EZDEŞİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİLE FEYZA ÖZGÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Parametri, Eklemeli Üretim, Seramik, Mimari, Teknoloji, Parametry, Additive Manufacturing, Ceramics, Architecture, Technology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Parametrik tasarım düşüncesinin seramik ile etkileşimini inceleyen bu çalışma, bilgisayar ortamında üç boyutlu tasarım programında oluşturulmuş modüllerin eklemeli üretim yöntemiyle biçimlendirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Tasarım süreci; geleneksel malzeme ve seramik üretim tekniğinin yenilikçi bir anlayışla nasıl kullanılabileceğinin bir arada görülebilmesini sağlayan mimari bir inşa projesi olarak gelişmiştir. Seramik ve mimarinin form bulduğu bu tasarım pavyonu, farklı disiplinlerin bir aradalığının eklemeli üretimle desteklendiği kişisel bir yaratıcılık egzersizidir. Tezde öncelikli olarak parametrik tasarıma dair literatür analizi yapılmış, ikinci bölümde; yapısöküm, modülerlik ve parametrik tasarım ilişkisi incelenmiş, üçüncü bölümde; seramik, sanat ve mimarlık alanlarının arakesiti sorgulanmıştır. Takip eden bölümler; parametrik tasarım sürecinde bilgisayar kullanımını ve eklemeli üretim süreci ve üretimi sağlayan donanımları incelemektedir. Projenin uygulamasına dair altyapıyı sunan tasarım pavyonu kavramı ve ilgili konuların analizinden sonra, projenin uygulamalı bölümünde süreç anlatımı ve değerlendirmelerine yer verilmiştir. Oluşturulan model; sanat, tasarım, mimarinin birbirini nasıl etkileyebildiğinin izlenebileceği özgün bir araştırmadır. Geleneksel ve dijital teknolojinin etkileşim yansımalarının farklı pek çok disiplinde görülebileceğini, çeşitli yorum ve sorgulamalarla üretkenliğin artırılabileceğini ortaya koymaya çalışan bir savunma projesidir. Ulaşılan sonuçlar, çeşitliliğe ve yeniliğe açık olan parametrik düşüncenin yaratıcılığı şekillendirmeye elverişli potansiyeller taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study, which examines the interaction of parametric design thought with ceramics, was created as a result of shaping the modules created in a three-dimensional design program in the computer environment with the additive manufacturing method. The design model created in the three-dimensional design program is created with a three-dimensional printer using the additive manufacturing technique. This design pavilion, where ceramics and architecture take form, is a personal creativity exercise where the coexistence of different disciplines is supported by additive manufacturing. In the thesis, firstly, a literature analysis on parametric design was made, and in the second part; The relationship between deconstruction, modularity and parametric design was examined. In the third section; The intersection of the fields of ceramics, art and architecture has been questioned. The following sections; examine the use of computers in the parametric design process and the additive manufacturing process and equipment that enables production. After the analysis of the design pavilion concept and related issues, which provide the infrastructure for the implementation of the project, process description and evaluations are included in the applied part of the project. The model created; is an original research in which we can observe how art, design and architecture affect each other. It is a defence project that tries to reveal that the interaction reflections of traditional and digital technology can be seen in many different disciplines and that productivity can be increased through various interpretations and inquiries. The results obtained show that parametric thinking, which is open to diversity and innovation, has the potential to shape creativity.