Prospektif ve randomize olarak harmonik skalpel tonsillektomi ile radyofrekans tonsillektomi yöntemlerinin karşılaştırılması
Randomized prospective comparison of harmonic scalpel tonsillectomy and radiofrequency tonsillectomy procedures
- Tez No: 843208
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ÖZBİLEN ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Radyofrekans, Harmonik skalpel, Tonsillektomi, Pediyatrik popülasyon
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Tonsillektomi, pediatrik yaş grubunda en eski ve en sık olarak uygulanan cerrahi prosedürler arasındadır. Çalışmamızda pediyatrik vakalarda güncel olarak tercih edilen çok sayıda tonsillektomi yöntemi arasından iki farklı teknik olan harmonik skalpel ile yapılan tonsillektomi ile radyofrekans yöntemi ile yapılan tonsillektomi operasyonlarının prospektif olarak operasyon süresi, postoperatif ağrı durumu, intraoperatif kanama miktarı, postoperatif komplikasyonlar ve patoloji materyalindeki histopatolojik incelemedeki doku dejenerasyon oranına göre karşılaştırılmasını amaçladık. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Kliniğinde Eylül 2022- Haziran 2023 tarihleri arasında opere edilen 60 pediyatrik hasta (3-12 yaş) çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan tüm hastalar uygulanan tonsillektomi tekniğine göre randomize olarak harmonik skalpel tonsillektomi ile radyofrekans tonsillektomi uygulananlar olarak iki eşit gruba ayrıldı. Her bir grup 30 kişiden oluşmakta idi. Postoperatif ağrı durumu değerlendirilmesi için postoperatif 1., 4., 7. ve 14. günlerde Wong Baker Faces Ağrı Değerlendirme ölçeği kullanıldı. Histopatolojik inceleme materyalleri hematoksilen eozin boyama sonrası Olympus CX43 marka ışık mikroskopu ile incelendi. İstatistiksel analizler NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA) paket programı ile yapıldı. Radyofrekans uygulanan grubun ve harmonik skalpel uygulanan grubun yaş ortalamaları (Radyofrekans grubunda 5,95±1,93, harmonik skalpel grubunda 5,97±2,13) ve cinsiyet dağılımları (Radyofrekans grubunda 18'i erkek (%60), 12'si kadın(%40), harmonik skalpel grubunda 16'sı erkek (%53,3), 14'ü kadın (%46,6)) arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Radyofrekans grubunun toplam operasyon süresi ortalamaları harmonik grubundan istatistiksel olarak anlamlı derece uzun bulunmuştur (p=0,021). Radyofrekans uygulanan grubunun kanama miktarı ortalamaları (87,42 ml) harmonik skalpel uygulanan gruptan (60,52 ml) istatistiksel olarak anlamlı derece yüksek bulunmuştur (p=0,018). Radyofrekans uygulanan grubun ve harmonik skalpel uygulanan grubun 1.Gün, 4.Gün, 7.Gün ve 14.Gün postoperatif ağrı ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,403, p=0,533, p=0,447, p=0,204). Radyofrekans uygulanan grubun ve harmonik skalpel uygulanan grubun postoperatif komplikasyon dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,438). Radyofrekans uygulanan ve harmonik skalpel uygulanan hastaların hiçbirinin patoloji materyallerinin histopatolojik değerlendirmelerinde nekroz lehine bulgu saptanmamıştır. İdeal tonsillektomi için operasyon süresinin kısa, peroperatif dönemde kanama oranı minimal,ameliyat sonrası ağrı yakınması en az seviyede, postoperatif komplikasyonların minimum olması istenmektedir. Bizim çalışmamıza göre harmonik skalpel ile yapılan tonsillektomi, operasyon süresi ve kanama miktarı açısından radyofrekans tekniğine göre tonsillektomide daha avantajlı görünse de her iki teknik de literatüre göre güvenilir ve sık tercih edilen tonsillektomi yöntemleridir.
Özet (Çeviri)
Tonsillectomy is among the oldest and most frequently performed surgical procedures in the pediatric age group. In our study, we aimed to prospectively compare tonsillectomy with harmonic scalpel and tonsillectomy performed with radiofrequency method, which are two different techniques among many currently preferred tonsillectomy methods in pediatric cases, according to the duration of the operation, postoperative pain status, intraoperative bleeding amount, postoperative complications and tissue degeneration rate in histopathological examination of the pathology material. At Istanbul Medeniyet University Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital Otorhinolaryngology (ENT) Clinic, between September 2022 and June 2023, 60 pediatric patients (3-12 years of age) were included in the study. All patients included in the study were randomly divided into two equal groups according to the tonsillectomy technique applied: harmonic scalpel tonsillectomy and radiofrequency tonsillectomy. Each group consisted of 30 people. Wong Baker Faces Pain Rating Scale was used on postoperative days 1, 4, 7 and 14 to evaluate postoperative pain status. After hematoxylin and eosin staining, histopathological evaluation materials were examined with an Olympus CX43 light microscope. Statistical analyzes were performed with the NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA) package program. There was no statistically significant difference between the mean ages of the radiofrequency group and the harmonic scalpel group (5.95±1.93 in the radiofrequency group, 5.97±2.13 in the harmonic scalpel group) and gender distributions (18 males (60%), 12 females (40%) in the radiofrequency group, 16 males (53.3%) and 14 females (46.6%) in the harmonic scalpel group. The mean total operation time of the radiofrequency group was found to be statistically significantly longer than the harmonic group (p=0.021). The mean amount of bleeding in the radiofrequency group (87.42 ml) was found to be statistically significantly higher than the harmonic scalpel group (60.52 ml) (p=0.018). There was no statistically significant difference between the mean postoperative pain of the radiofrequency group and the harmonic scalpel group on the 1st, 4th day, 7th day and 14th day (p=0.403, p=0.533, p=0.447, p=0.204). There was no statistically significant difference between the distribution of postoperative complications in the radiofrequency group and the harmonic scalpel group (p=0.438). Histopathological evaluations of pathology materials did not show any findings in favor of necrosis in any of the patients who underwent radiofrequency and harmonic scalpel. For an ideal tonsillectomy, the operation time should be short, the bleeding rate in the peroperative period should be minimal, postoperative pain should be minimal, and postoperative complications should be minimal. According to our study, although tonsillectomy performed with harmonic scalpel seems to be more advantageous than radiofrequency technique in terms of operation time and amount of bleeding, both techniques are reliable and frequently preferred tonsillectomy methods according to the literature. KEYWORDS: Radiofrequency, Harmonic scalpel, Tonsillectomy, Pediatric population