Naif HIV enfeksiyonlu hastalarda ikili ilaç dolutegravir/lamivudin rejimi ile üçlü ilaç biktegravir/emtrisitabin/tenofovir alafenamid rejiminin etkinliğinin gerçek yaşam verileri ile karşılaştırılması
Comparison of efficacy of dual drug dolutegravir/lamivudine regimen and triple drug bictegravir/emtricitabine/tenofovir alafenamide regimen in naive HIV infected patients with real-life data
  1. Tez No: 843223
  2. Yazar: ÖZENİR KOCABIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SILA AKHAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL AZAK KARALİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: ART, HIV, İkili Tedavi, ART, HIV, Dual Therapy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Giriş ve Amaç: Yeni antiretroviral tedavi (ART) rejimleri, HIV ile yaşayan bireylerin (HYB) yaşam süresinin uzamasına, ileri yaştaki ve komorbiditeleri olan hasta sayısının artmasına yol açmaktadır. Geliştirilen ikili ART rejimleri ile üç ilaçlı rejimlere benzer etkinliğin elde edilmesi, yan etki ve ilaç etkileşim oranlarının azaltılması hedeflenmiştir. Bu araştırmada, gerçek yaşam verileriyle HYB'lerin iki ilaçlı Dolutegravir/Lamivudin (DTG/3TC) ve üç ilaçlı Biktegravir/Emtrisitabin/Tenofovir alafenamid fumarat (BIC/FTC/TAF) tedavilerinin seyrinde virolojik ve immünolojik yanıt oranlarının değerlendirilmesi ve yan etki profilinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: DTG/3TC ve BIC/FTC/TAF tedavisi alan 58 HYB'nin 48 haftalık tedavi sürecine ait veriler hastane bilgi sisteminden ve hasta dosyalarından retrospektif olarak tarandı ve istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma süresince en az 48 hafta ART alan 58 hasta değerlendirildi. Hastaların 29'u (%50) BIC/FTC/TAF grubunda iken 29'u (%50) DTG/3TC grubunda idi. 48 haftalık tedavi sonunda DTG/3TC grubundakilerin HIV RNA, CD4, kreatinin, AST, HDL düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Tedavinin 48. haftasında BIC/FTC/TAF grubundakilerin HIV RNA, CD4, kreatinin, AST, BKİ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Her iki tedavi grubunda, 48 haftalık tedavi sonunda HIV RNA düzeyinde azalma, CD4 T lenfosit sayısında artış görüldü. DTG/3TC grubunda HDL düzeyinde anlamlı artış saptandı. BIC/FTC/TAF tedavisi kilo artışıyla ilişkili bulundu. Sonuç: İki ilaçlı DTG/3TC ile üç ilaçlı BIC/FTC/TAF rejimlerinin virolojik ve immünolojik yanıt oranlarının benzer olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: New antiretroviral therapy (ART) regimens lead to prolongation of life expectancy of people living with HIV (PLWH) and an increase in the number of elderly patients with comorbidities. With the developed dual ART regimens, it is aimed to achieve similar efficacy to triple drug regimens and to reduce the rates of side effects and drug interactions. In this study, it was aimed to evaluate the virological and immunological response rates and side effect profiles of PLWH in the course of two-drug Dolutegravir/Lamivudine (DTG/3TC) and three-drug. Biktegravir/Emtricitabine/Tenofovir alafenamid fumarate (BIC/FTC/TAF) regimens with real-life data. Methods: The data of the 48-week treatment period of 58 PLWH who received DTG/3TC and BIC/FTC/TAF regimens were retrospectively scanned from the hospital database and patient files and compared statistically. Results: During the study, 58 patients who received ART for at least 48 weeks were evaluated. While 29 (50%) of the patients were in the BIC/FTC/TAF group, 29 (50%) were in the DTG/3TC group. At the end of 48 weeks of treatment, a statistically significant difference was found between HIV RNA, CD4, creatinine, AST and HDL levels in the DTG/3TC group. A statistically significant difference was found between HIV RNA, CD4, creatinine, AST and BMI values in the BIC/FTC/TAF group at the 48th week of treatment. In both treatment groups, HIV RNA level decreased and CD4 T lymphocyte count increased after 48 weeks of treatment. There was a significant increase in HDL level in the DTG/3TC group. BIC/FTC/TAF treatment was associated with weight gain. Conclusion: The virological and immunological response rates of the two-drug DTG/3TC and three-drug BIC/FTC/TAF regimens were found to be similar.