20. yüzyılda Suriye'de tarikatlar
Sults in Syria in the twenty century
  1. Tez No: 843356
  2. Yazar: SARA ABED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEHMİ SOĞUKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Suriye, Tarikat, 20. yüzyıl, Şam, Sufizm, Syria, Sect, 20th century, Damascus
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüz Suriye coğrafyası Hz. Ömer döneminde İslâm'la tanışmış ve önemli bir ilmî merkez haline gelmiştir. Şam'ın, Emevîler döneminde Müslümanların başkenti olması âlimlerin ve âriflerin bu şehirde yoğun olarak yaşamalarına sebep olmuştur. Şam ve Halep şehirleri İslâm tarihi boyunca aynı zamanda tasavvufun yoğun yaşandığı iki büyük yerleşim yeri olmuştur. İlk dönemlerde açlık ve gece ibadetiyle ön plana çıkan Şam'daki zühd hayatı ilk olarak Ebu'd-Derdâ ve Bilâl-i Habeşî gibi sahabîlerle başlamıştır. Birçok tasavvuf büyüğü bu bölgede yaşayarak Suriye'deki tasavvufî yapının alt yapısını oluşturmuştur. İbrahim b. Edhem, Gazzâlî, Sühreverdî el-Maktûl, İbn Arabî, Abdulgânî en-Nabslusî bu zâtlardan bazılarıdır. Hz. Mevlânâ'nın da bir dönem Şam ve Halep'te bulunduğu bilinmektedir. 20. yüzyıla gelindiğinde birçok tarikatın farklı kollarıyla Suriye'de faaliyet yaptığı görülmektedir. Çalışmamız esnasında 20. yüzyılda Suriye'de şu tarikatların bulunduğunu tespit ettik: Nakşibendiyye, Şazeliyye, Kadiriyye, Rifâiyye, Sa'diyye ve Mevleviyye. Tezde zikredilen bu tarikatlar hakkında genel bilgi verilmiş ve ilgili dönemdeki temsilcileri hakkında tespitlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The geography of Syria today: Islam was introduced during the reign of Omar and became a significant educational center. Damascus, the capital for Muslims during the Umayyad period, attracted scholars and wise people intensively. Damascus and Aleppo were two major settlements where Sufism was extensively practiced throughout Islamic history. The ascetic life in Damascus, highlighted in the early ages by hunger and night worship, began with companions such as Ebu'd-Derda and Bilal-i Habeşî. Many Sufi masters lived in this region and formed the infrastructure of Sufism in Syria. Ibrahim b. Edhem, Gazzâlî, Sühreverdî el-Maktûl, İbn Arabî, Abdulgânî en-Nabslusî are some of these figures. It is known that Hz. Mevlana also spent a period in Damascus and Aleppo. 20. By the 19th century, it was seen that various sects were active in Syria with their different branches. During our work, 20. We identified the following sects in Syria in the 19th century: Nakşibendiyye, Şazeliyye, Kadiriyye, Rifâiyye, Sa'diyye and Mevleviyye. General information about these sects were provided in the thesis, specifying their representatives during the relevant period.