Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun sanatsal üslubu ve etkileri
Bedri Rahmi Eyüboğlu's artistic style and its effects
- Tez No: 843390
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FIRAT ARAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Bedri Rahmi Eyüboğlu, Motif, Halk Sanatı, Yerellik, Türk Sanatı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Motif, Folk Art, Localness, Turkish Art
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun sanatsal dönemleri, sanatsal üslubu ve etkileri incelenmiştir. Bedri Rahmi Eyüboğlu, çok yönlü sanatçılığı, ressamlığı, akademide e ğitmenliği, şairliği ve yazarlığı ile örnek bir kimliktir. Sanatçı, Türk Halk Sanatı'ndan esinlenerek Geleneksel Türk El Sanatları'nı vurgulamış ve bu nedenle Türk Resim Sanatı'nın millileşmesinde etkisi büyüktür. Eserlerini oluştururken, Anadolu halkının yaşam sahnelerinden, kilim motiflerinden, nakış ve yazmalarından ilham alarak renk ve biçimleri incelemesiyle kendine özgü bir üslup geliştirmiştir. Düşünce yapısında milli sanat, Anadolu, yerel halk sanatı gibi kavramlara sanatıyla anlam kazandırarak, geleneksel halk motiflerini ustalıkla resimlerine yansıtmayı başarmıştır. Sanatçı, eserlerini üretirken renkçi bir anlayışa bağlı olduğunu belirtmiş olsa da biçimden kopamamaktadır. İlk dönemlerde doğa ve figür incelemelerinde aktarmacı tutumla çalışarak, sonraki dönemlerde soyut eğilimlerin olduğu görülmektedir. Sanat'ın güzel olmasının yanı sıra yararlı olması gerekliliğini de savunmuştur. Sanatçı, resim sanatını farklı sanat dalları ile birleştirerek Anadolu Türk Halk Sanatı'nı her yönüyle aktarmaya çalışmıştır. Mozaik, vitray, heykel, yazma sanatı, rölyef, duvar resimleri gibi farklı dallarda eserlerini zenginleştirmiştir. Bununla birlikte nakış desenleri, motif bezemelerini geometrik bir soyutlama ile uygulayarak önemli eserler üretmiştir. Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun sanatsal dönemleri ve üslubunun etkisinde yetiştirmiş olduğu öğrencilerinin yanı sıra çok sayıda sanatçı yetiştirmiştir. Eyüboğlu'nun, öğrencileriyle yapılan röportajlarda edinilen bilgiler doğrultusunda çok yönlü sanatçı olduğu ve bu sayede Türk Sanatı'na yeni sanatçılar kazandırarak katkı sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the artistic periods, artistic style, and influences of Bedri Rahmi Eyüboğlu have been examined. Bedri Rahmi Eyüboğlu is an exemplary figure with his versatile artistry, painting, teaching at the academy, poetry and writing. Inspired by Turkish Folk Art, Artist, emphasized traditional Turkish handcrafts and therefore had a significant impact on the nationalization of Turkish painting. Drawing inspiration from the life scenes of Anatolian people, kilim motifs, embroidery and manuscripts, he created a unique style by examining colors and forms. In his thought structure, he gave meaning to concepts such as national art, Anatolia and local folk art through his art, skillfully reflecting traditional folk motifs in his paintings. Although the artist stated that he adhered to a colorist approach when creating his works, he could not deviate from form. In his early periods, he worked with a descriptive attitude in his examinations of nature and figures, while in later periods, abstract tendencies can be observed. He argued that art should not only be beautiful but also useful. The Artist combined the art of painting with different art forms in an attempt to convey Anatolian Turkish Folk Art in all its aspects. He produced works in various fields such as mosaic, stained glass, sculpture, manuscript art, relief and wall paintings. Additionally, he created significant works by abstracting embroidery patterns and motif decorations geometrically. Based on the information obtained from interviews with Eyüboğlu's students, it has been determined that he was a versatile artist, contributing to Turkish Art by nurturing new artists.