Vida tutuculu ve siman tutuculu implant üstü protezlerin implant çevresi doku sağlığına etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of screw-retained and cement-retained implant prostheses on peri-implant tissue health
  1. Tez No: 843407
  2. Yazar: DENİZ GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZUM GÜLER DOĞRU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periimplant mukozitis, Periimplantitis, İmplantüstü protez, Marjinal kemik kaybı, Peri-implant mucositis, Peri-implantitis, Implant prosthesis, Marginal bone loss
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı kliniğimize başvuran hastalar üzerinde sabit implant üstü protezlerde retansiyon yöntemi (vidalı-simante) ve periimplant dokuların sağlığı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Kliniğine başvuran, ağız içinde en az 1 yıl süredir vidalı ve simante protezleri bulunan, en fazla 3 ay içerisinde çekilmiş panoramik röntgeni mevcut olan, yaşları 21 ile 65 arasında değişen 90 hasta üzerinden, 73 simante 69 vidalı olmak üzere 142 implant değerlendirilmiştir. Her bir hasta için biri anamnez, biri klinik değerlendirme formu olmak üzere iki bölümden oluşan değerlendirme formu doldurulmuştur. Klinik değerlendirme formunda; restorasyon tutuculuğunun tipi(vida-siman), protetik restorasyonun tipi (tek kuron/çoklu kuron), dental implant sayısı ve periodontal parametreler (plak indeksi, gingival indeks, sondalama derinliği, sondalamada kanama, dişeti çekilmesi, süpürasyon varlığı) kaydedilmiştir. Ayrıca her implant için panoramik radyografi üzerinden mezial ve distal bölgelerdeki kemik seviyesi ölçülmüş, kemik kayıpları milimetrik olarak kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen vidalı ve simante restorasyona sahip implantlar arasında plak indeksi, gingival indeks, sondalamada kanama, süpürasyon ve dişeti çekilmesi parametrelerinde anlamlı fark bulunamazken, cep derinliği (p=0,029) ve radyografik marjinal kemik kaybı (p=0,017) değişkenlerinde simante implant üstü restorasyonlar anlamlı derecede yüksek bulundu. Sonuçlar: Çalışmamız kapsamında incelenen implantlar arasında simante protezlerde daha fazla kemik kaybına ve daha yüksek cep derinliğine rastlanmıştır. Konu ile ilgili prospektif daha çok çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the relationship between retention methods (screw-cement). in fixed implant-supported prostheses and the health of peri-implant tissues in patients presenting to our clinic. Material and Method: A total of 142 implants, consisting of 73 cement-retained and 69 screw-retained prostheses, were evaluated in 90 patients aged between 21 and 65 years who had been wearing screw-retained or cement-retained prostheses for at least one year, with panoramic radiographs taken within the past three months. An evaluation form consisting of two sections, one for patient history and one for clinical assessment, was completed for each patient. The clinical assessment form recorded the type of restoration retention (screw-cement), type of prosthetic restoration (single crown/multiple crowns)., dental implant count, and periodontal parameters (plaque index, gingival index, probing depth, bleeding on probing, gingival recession, presence of suppuration). In addition, the bone level in the mesial and distal regions was measured on panoramic radiographs for each implant, and any millimetric bone losses were recorded. Results: Among the screw-retained and cement-retained implants included in our study, no significant differences were found in plaque index, gingival index, bleeding on probing, suppuration, or gingival recession parameters. However, cement-retained implant-supported restorations showed significantly higher values in pocket depth (p=0.029). and radiographic marginal bone loss (p=0.017). Conclusions: Cement-retained prostheses demonstrated greater bone loss and pocket depth compared to screw-retained prostheses in the implants examined in our study. Further prospective research is warranted on this topic.