Bireylerde kimlik güncellemesi olarak ani ölüm ve yas (Aile içi kayıplar örneği)
Sudden death and mourning as identity update in individuals (Example of domestic losses)
- Tez No: 843411
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ölüm, Yas, Kimlik, Duygular, Ani Ölüm, Toplumsal Ritüeller, Death, Grief, Identity, Emotions, Sudden Death, Social Rituals
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Ölüm insan hayatı için kaçınılmaz bir sondur. Ölüm hayatın reddedilemez bir gerçekliği olmakla birlikte ölüm sonrasını kapsayan yas süreci de değiĢmez bir gerçekliktir. Ġnsan ölümün acısını ilk olarak sevdiği birini kaybettiğinde hisseder, ölüm kayıpların en acı olan Ģeklidir, her insan yaĢadığı acı kaybın ardından yas tutar, yası Ģekillendiren farklı unsurlar vardır; kimi kaybettiğimiz, hangi Ģekilde kaybettiğimiz yası Ģekillendiren unsurlardır. Bu çalıĢmanın temel amacı doğrultusunda ani ölüm ile aile içi (kardeĢ, eĢ, ebeveyn) kayıp yaĢamıĢ bireylerin ilk yas ve sonraki süreçlerde yaĢadıkları deneyimlerini inceleyebilmek için nitel araĢtırma yöntemi kullanıldı, anlatı araĢtırması tekniği ile kayıp yaĢayan bireylerle yüz yüze görüĢüldü ve kayıp sürecindeki deneyimleri incelendi. GörüĢmelerden elde edilen bulgulara göre; kayıp sürecinde ve sonrasında yaĢanan değiĢimler sosyal, duygusal ve fiziksel boyutlarıyla ele alındı, kimliğimizin parçası olan bu alanlar kimliksel dönüĢüm bağlamında incelendi ve her alan kendi içinde baĢlıklandırıldı. Katılımcıların tümünde yastan sonra yaĢamlarının farklı alanlarında, farklı Ģekillerde değiĢimler meydana geldiği ve bu değiĢimlerin katılımcıların kimliklerinde kalıcı değiĢimler ortaya çıkardığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Death is an inevitable end to human life. Death is an irrefutable reality of our lives, but mourning after death is also an irrefutable reality. People first feel the pain of death when they lose a loved one, death is the most painful form of loss, every person mourns after a painful loss, there are different elements that shape mourning; who we lose, in what way we lose are the elements that shape mourning. In line with the main purpose of this study, a qualitative research method was used to examine the experiences of individuals who experienced sudden death and loss within the family (sibling, spouse, parent) in the first mourning and subsequent processes, face-to-face interviews were conducted with individuals who experienced loss through narrative research technique and their experiences during the loss process were examined. According to the findings obtained from the interviews; the changes experienced during and after the loss process were discussed in terms of social, emotional and physical dimensions, these areas, which are part of our identity, were examined in the context of identity transformation and each area was categorized within itself. It was determined that all of the participants experienced changes in different areas of their lives in different ways after the grief and that these changes led to permanent changes in their identities.