Örgütsel güven ve örgütsel iletişim arasındaki ilişkilere yönelik Adıyaman'da özel bir kurumda araştırma
A research in a private institution in Adiyaman on the relationship between organizational trust and organizational communication
  1. Tez No: 843485
  2. Yazar: AYŞE NUR YÜCEDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Örgütsel İletişim, Özel Kurum, Organizational trust, Organizational communication, Private firm
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çevrenin hızla değiştiği, karmaşıklık ve belirsizliğin yüksek olduğu küresel rekabet ortamlarında örgütler için iletişim ve güven konuları oldukça önemli hale gelmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte örgütler farklılık oluşturarak rekabet avantajı kazanmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda örgütler insan kaynağı ile farklılık oluşturmaya yönelik çözümler bulmaya çalışmaktadır. Örgütte çalışan insan kaynağının güven ve iletişim düzeyi arttıkça performans, verimlilik şeklindeki örgütsel çıktılarda olumlu iyileşmeler sağlanmaktadır. Bu tez araştırmasının amacı, örgütsel güven ile örgütsel iletişim arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca çalışma kapsamında çalışanların örgütsel güven ve örgütsel iletişimlerinde demografik değişkenler açısından bir farklılık olup olmadığı da incelenmektedir. Çalışma kapsamında nicel araştırma yöntemi tercih edilmektedir. Araştırmanın evrenini 2022-2023 yılları arasında Adıyaman il merkezi Tekstil sektöründe faaliyette bulunan 307 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında öncelikle Nhyan ve Marlow (1997) tarafından geliştirilen ve 12 maddeden oluşan örgütsel güven ölçeği ikinci olarak Özkan (2016) tarafından kullanılan 21 maddelik örgütsel iletişim ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Betimsel analizler, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanarak sonuçlar yorumlanmış ve öneriler geliştirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, çalışanların örgütsel güvenleri ile örgütsel iletişimleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ancak çalışanların örgütsel güvenlerinde demografik değişkenlere göre anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Ayrıca çalışanların örgütsel iletişimlerinde demografik değişkenlere göre anlamlı farklılığa rastlanmıştır. Orta kademe yöneticilerin örgütsel iletişim düzeylerinin alt kademe yöneticilerin örgütsel iletişim düzeyinden daha yüksek olduğu görülmüştür. İleriki çalışmalarda, örgütsel güven ile örgütsel iletişim arasındaki ilişkilerin örgüt kültürü vb. aracı değişkenler kullanılarak, farklı araştırma desenleri ile farklı sektörlerde araştırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Communication and trust issues become very substantial for organizations in globally competitive environments where the environment is rapidly changing, and complexity and uncertainty are high. With the developments in information and communication technologies, organizations aim to gain a competitive advantage by making a difference. Within this scope, organizations are trying to find solutions to make a difference with human resources. As the level of trust and communication of the human resources working in the organization increases, positive improvements are achieved in organizational outputs in the form of performance and productivity. This thesis research aims to examine the relationship between organizational trust and organizational communication. Further, within the scope of the study, whether there is a difference in organizational trust and communication of employees in terms of demographic variables is also examined. The quantitative research method is preferred within the scope of the study. The research population consists of 307 participants operating in the textile sector in Adıyaman city center between 2022-2023. Firstly the organizational trust scale consisting of 12 items developed by Nhyan and Marlow (1997), and second the communication scale of 21 by Özkan (2016), was utilized to collect the research data. The analysis of the data obtained in the research was carried out with SPSS. Descriptive analyses, ANOVA, correlation, and regression analyzes were applied, the results were interpreted, and suggestions were developed. According to the study findings, a positive and significant relationship was found between organizational trust and the communication of the employees. In addition, a statistically significant difference emerged in organizational communication according to the demographic variables. However, there is no significant discrepancy in organizational trust in terms of demographic features. It has been observed that the organizational communication levels of middle-level managers are higher than lower-level managers. The relations between organizational trust and communication will be examined using mediator variables such as culture. It suggested research in different sectors with different research designs in future studies.