Deneysel korozif özefagus yanığı modelinde trimetazidinin hasarlı doku üzerinde iyileştirici etkisi
Healing effect of trimetazidine on damaged tissue in an experimental corrosive esophageal burn model
- Tez No: 843579
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN PASLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Özefagus, trimetazidin, korozif madde, NaOH, Esophagus, trimetazidine, corrosive substance, NaOH
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Korozif madde maruziyetiyle oluşan özefagus yanıkları çocukluk ve erişkin yaş gruplarında sık görülmektedir. Fakat mortalite ve morbiditenin önüne geçebilecek standart bir tedavi yöntemi mevcut değildir. Bu çalışma güçlü antioksidan ve sitoprotektif etkileri olan Trimetazidinin (TMZ), Sodyum Hidroksit (NaOH)'e bağlı özefagus dokusunda oluşan korozif yanık üzerine iyileştirici etkisini inceleme amacıyla yapıldı. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada kullanılan 24 adet Sprague Dawley rat, her grupta 6'şar rat olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Deneyde alkali bir madde olan 0.1 ml %25'lik NaOH gavaj ile verilerek korozif özefagus yanığı oluşturuldu. Grup 1 (Yanık oluşturulmadı, sham grubu), Grup 2 (NaOH ile yanık oluşturuldu, tedavi verilmedi), Grup 3 (NaOH ile yanık oluşturuldu, 10mg/kg TMZ intraperitoneal verildi), Grup 4 (NaOH ile yanık oluşturuldu, 20mg/kg TMZ intraperitoneal verildi). 4 günlük çalışma süresince ratlar standart yiyecekleri ve su ile beslendi. 4. Günün sonunda histopatalojik değerlendirme yapılması amacıyla ratların özefagusları çıkartıldı. Histopatalojik değerlendirmede; inflamasyon, epitel kaybı, vasküler konjesyon, muskularis mukoza hasarı, submukozada kollajen birikiminde artış, tunika muskulariste kollajen birikimi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada elde edilen bulgulara göre gruplar arasında epitel kaybı açısından grup 2 ve grup 4 karşılaştırıldığında grup 4'te epitel kaybının daha az olduğu ve bu sonucun istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü (P2-4= 0,025). Bu anlamlı fark bize, 20 mg/kg doz TMZ tedavisinin iyileşmeye katkıda bulunduğunu göstermektedir. Grup 1 ile grup 4 arasında istatistiksel anlamlı farklılığın olmayışı 20 mg/kg doz TMZ'nin epitel kaybını tamamen normale döndürebildiğini düşündürmektedir. Tunika muskulariste kollajen birikimi karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık mevcuttu (P= 0,002). Grup 1 ile grup 3 arasında anlamlı istatistiksel farkın olması (P1-3 = 0,021) 10 mg/kg doz TMZ uygulamasının iyileşmeye katkısı olmadığını göstermektedir. Grup 1 ile grup 4 arasında anlamlı istatistiksel farkın olmaması; TMZ'nin 20 mg/kg doz uygulamasının iyileştirici etkisi olduğunu düşündürmüştür. Gruplar arası inflamasyon skorları ve muskularis mukoza hasarı karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (sırasıyla p = 0,241 ve 0,117). Sonuç: Ratlarda %25'lik NAOH ile oluşturulan deneysel korozif özefagus yanığı modelinde 20 mg/kg doz TMZ'nin özefagusta submukozada kollajen birikiminde artışa neden olduğu ve epitel kaybını önlediği görüldü. Histopatolojik veriler ışığında; 20 mg/kg doz TMZ tedavisinin, 10mg/kg doz TMZ tedavisine göre daha etkin olduğu gözlendi. Bulgularımız ve analizlerimiz neticesinde; TMZ'nin korozif özefagus yanığında görülen histopatolojik hasarı iyileştirici etkisinin olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Esophageal burns caused by exposure to corrosive substances are common in childhood and adult age groups. However, there is no standardized treatment method to prevent mortality and morbidity. This study was conducted to investigate the therapeutic effect of Trimetazidine (TMZ), which has strong antioxidant and cytoprotective effects, on esophageal corrosive burns caused by sodium hydroxide (NaOH). Materials and methods: The 24 Sprague Dawley rats used in this study were divided into 4 groups of 6 rats in each group. In the experiment, 0.1 ml of 25% NaOH, an alkaline substance, was administered by gavage to create a corrosive esophageal burn. Group 1 (no burn was induced, sham group), Group 2 (burned with NaOH, no treatment was given), Group 3 (burned with NaOH, 10mg/kg TMZ was given intraperitoneally), Group 4 (burned with NaOH, 20mg/kg TMZ was given intraperitoneally). During the 4-day study period, rats were fed with standard food and water. At the end of the 4th day, the esophagus of the rats were removed for histopathologic evaluation. In histopathologic evaluation; inflammation, epithelial loss, vascular congestion, muscularis mucosa damage, increased collagen deposition in submucosa, collagen deposition in tunica muscularis were evaluated. Results: According to the findings obtained in the study, when group 2 and group 4 were compared in terms of epithelial loss, epithelial loss was less in group 4 and this result was statistically significant (P2-4= 0.025). This significant difference shows that 20 mg/kg dose TMZ treatment is effective on healing. The lack of statistically significant difference between group 1 and group 4 suggests that 20 mg/kg dose of TMZ can completely normalize epithelial loss. When collagen deposition in the tunica muscularis was compared, there was a statistically significant difference between the groups (P= 0.002). The significant statistical difference between group 1 and group 3 (P1-3 = 0.021) suggests that TMZ at a dose of 10 mg/kg was not effective on healing. The absence of a significant statistical difference between group 1 and group 4 suggests that TMZ at 20 mg/kg dose has a healing effect. There was no statistically significant difference in inflammation scores and muscularis mucosa damage between the groups (p = 0.241 and 0.117, respectively). Conclusion: In an experimental corrosive esophageal burn model induced by 25% NAOH in rats, 20 mg/kg dose of TMZ caused an increase in collagen deposition in the esophageal submucosa and prevented epithelial loss. In the light of histopathologic data, 20 mg/kg dose TMZ treatment was more effective than 10 mg/kg dose TMZ treatment. As a result of our findings and analyses; TMZ was found to have ameliorative effect on the histopathologic damage seen as a result of corrosive esophageal burn.