Boyun diseksiyonlarında aksesuar sinir ile ilgili ölçümler ve yeni tanımlamalar
Measurements and new definitions related to the accessory nerve in neck dissections
- Tez No: 843693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE BENGÜ YALDIZ ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Boyun Diseksiyonu, Aksesuar Sinir, Great Auricular Nerve, Neck Dissection, Accessory Nerve, Great Auricular Nerve
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç: Boyun diseksiyonu yaptığımız hastalarda Nervus Accessorius(ACC) hasarını önlemek amacıyla hastaların boyun morfolojik ölçümleri ile sinirin boyundaki önemli anatomik yapılarla olan ilişkisini ve sinirin daha kolay eksplorasyonu, korunması amacıyla yeni referans noktalar tanımlamayı amaçladık. Materyal ve Yöntem: Çalışmamız Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde Ekim 2021- Eylül 2023 tarihlerinde prospektif olarak planlandı. Hastalara preoperatif ve peroperatif önceden belirlenen bazı ölçümler milimetre(mm) cinsinden yapıldı. Bulgular: Ortalama yaşı 59.2±17.07(18-90) olan 80 hastanın 54'ü erkek 26'sı kadındı. Spearman Korelasyon Testine göre Great auricularis nervus (GAN)- (ACC) arasındaki mesafe ile Sternocleidomastoid kas(Scm) kalınlığı arasında pozitif korelasyon vardı(ρ=0.242, p = 0.03). GAN-ACC arası mesafe ile ACC'nin Scm posterior sınırından çıkıp trapez kasına girdiği nokta arasındaki boyu arasında pozitif korelasyon vardı (ρ=0.307, p = 0.006). GAN-ACC arasındaki mesafe ile preoperatif ölçülen mastoid apeksi-klavikula orta hat çizgisi arası mesafe arasında pozitif korelasyon vardı(ρ=0.235, p = 0.036). Boyun çevresi scm boyu, scm çevresi, scm kalınlığı arasında pozitif korelasyon vardı (sırasıyla ρ=0.248, p = 0.026) , (ρ=0.354, p = 0.001) , (ρ=0.346, p = 0.002). Sonuç: Baş ve boyun cerrahileri esnasında N.Accessorius'un korunması oldukça önemlidir. Cerrahların siniri bulması ve koruması esnasında hastaların morfolojik özelliklerini ve çalışmamızda belirttiğimiz yeni tanımlamaları ve ipuçlarını dikkate almalarını öneririz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: To prevent Nervus Accessorius (ACC) damage in patients who performed neck dissection, we aimed to define new reference points for easier exploration and protection of the nerve through neck morphological measurements and the relationship of the nerve with important anatomical structures in the neck. Materials and Methods: Our study was planned prospectively at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine Ear Nose and Throat Clinic between October 2021 and September 2023. Some preoperative and perioperative measurements were made in millimeters (mm) for the patients. Results: The mean age of 59.2±17.07 (18-90) of 80 patients, 54 were men and 26 were women. According to the Spearman Correlation Test, there was a positive correlation between the distance between the Great auricular nervus (GAN)- (ACC) and the Sternocleidomastoid muscle (SCM) thickness (ρ=0.242, p = 0.03). There was a positive correlation between the distance between GAN and ACC and the length of the ACC from the point where it exits the posterior border of the Scm and enters the trapezius muscle (ρ=0.307, p = 0.006). There was a positive correlation between the distance between GAN-ACC and the distance between the mastoid apex and clavicle midline measured preoperatively (ρ=0.235, p = 0.036). There was a positive correlation between neck circumference, scm length, scm circumference, and scm thickness (ρ=0.248, p = 0.026), (ρ=0.354, p = 0.001), (ρ=0.346, p = 0.002, respectively). Conclusion: It is very important to protect N.Accessorius during head and neck surgeries. We recommend that surgeons take into account the morphological characteristics of the patients and the new definitions and clues we stated in our study when finding and protecting the nerve.