Büyük azı keser hipomineralizasyonundan etkilenen dişlerin restorasyonlarında kullanılan farklı restoratif materyallerin klinik performansının karşılaştırılması
Comparison of the clinical performance of different restorative materials used in the restoration of teeth with molar incisor hypomineralization
  1. Tez No: 843715
  2. Yazar: PEYMAN ÖZLEM TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ ŞERMET ELBAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: BAKH, yüksek viskoziteli cam iyonomer siman, yüksek dolduruculu akışkan kompozit, MIH, high viscosity glass ionomer cement, high filler flowable composite
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, Büyük Azı Keser Hipomineralizasyonundan (BAKH) etkilenen birinci kalıcı molar dişlerde yüksek dolgulu akışkan kompozitlerin klinik performansını değerlendirmek ve bunları yüksek viskoziteli CİS ve kompozit reçin malzemeleriyle karşılaştırmaktır. Bu prospektif, randomize, tek merkezli, üçlü kör, paralel kontrollü klinik çalışma, 6-12 yaş arasındaki 128 çocuğu içermiştir. Restoratif müdahale gerektiren MIH'lı birinci kalıcı molar dişler çalışmaya dahil edilmiştir. Seçilen 210 diş, beş gruba rastgele ayrılmıştır: kompozit reçin malzemeler (Grup 1: G-ænial Universal Injectable, Grup 2: G-aenial Posterior, Grup 3: Omnichroma Flow, Grup 4: Omnichromave (Grup 5: Equia Forte ). Tüm restoratif malzemeler, çürük temizleme işlemi ve kavite hazırlığı tamamlandıktan sonra üretici firma önerilerine göre uygulanmıştır. Tüm malzemelerin klinik performansı, FDI kriterlerine göre (yüzey pürüzlülüğü, anatomik form, renk uyumu, kenar renklenmesi, renk uyumu, retansiyon, kenar uyumu, postoperatif hassasiyet ve sekonder çürük) 3, 6 ve 12. ayda değerlendirilmiş ve kaydedilmiştir. 12 ayın sonunda, 5 diş başarısız olarak değerlendirilmiş, bunlardan 3' ü 3. ayda ve 2' si 12. ayda başarısız olmuştur. Başarısız restorasyonlardan 2' si Equia Forte ile yapılmışken, diğer restorasyonlar G-aenial Posterior, Omnichroma ve Omnichroma Flow ile yapılmıştır. Tüm başarısız restorasyonlar değerlendirmelerde 4 skoru almış ve sebepleri kenar lekelenmesi, kenar adaptasyonu veya anatomi formu başarısızlıklarıdır. Yalnızca G-aenial Universal Injectable grubu herhangi bir kriterde 4 veya daha yüksek bir skor göstermemiş ve başarı oranı %100 olmuştur. Ancak, gruplar arasında 12. ayın sonunda klinik başarı oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmamıştır (p > 0.05). Yüksek dolgulu akışkan kompozitler, çocuklarda BAKH'li birinci kalıcı molar dişlerin tedavisinde yüksek viskoziteli CİS ve kompozit reçin malzemeleri ile benzer klinik performans sergilemiştir. Kullanım kolaylığı ve estetik avantajlar sunan yüksek dolgulu akışkan kompozitler, BAKH'li çocuklarda bir tedavi seçeneği olabilir.
Özet (Çeviri)
There is limited research in the literature on the treatment of teeth with molar incisor hypoplasia using composite resin materials and high-viscosity glass ionomer cement (GIC). No research is found on highly filled flowable composites. The objective of the study was to evaluate the clinical performance of highly filled flowable composites in first permanent molar teeth with molar incisor hypoplasia MIH and compare them to high-viscosity glass ionomer cement (GIC) and composite resin materials. This prospective randomized, single-center, triple-blind, parallel-controlled clinical trial included 128 children aged 6–12 years. Permanent first molar teeth with molar incisor hypoplasia (MIH) that required restorative procedures were included. 210 teeth were randomly divided into five groups: composite resin materials (Group 1: G-aenial Universal Injectable, Group 2: G-aenial Posterior, Group 3: Omnichroma Flow), Group 4: Omnichroma and Group 5: Equia Forte. All the restorative materials were appliced to the cavities according to the manufacturer's recommendation after the carious removal process and cavity preparation were completed. The clinical performance of all the materials was evaluated and recorded according to the FDI criteria (surface staining, anatomic form, color match, marginal staining, surface luster, fracture retention, marginal adaptation, postoperative hypersensitivity, and recurrence of caries) at 3, 6 and 12 months. At the end of 12 months, 5 teeth were deemed unsuccessful, 3 at the 3. month and 2 at the 12th month. While 2 restorations were with Equia Forte , the other restorations were with G-aenial Posterior, Omnichroma, and Omnichroma Flow. All failed restorations scored 4, and the reasons were marginal staining, marginal adaptation, or anatomic form failures. Only G-ænial Universal Injectable group did not show a score of 4 or more in any criteria and the success rate was 100%. However, there were no statistically significant differences in terms of the clinical success rate among groups at the end of the 12th month (p > .05). Highly filled flowable composites showed similar clinical performance with high- viscosity GIC and composite resin materials in the treatment of first permanent molar teeth with MIH in children. Highly filled flowable composites that offer easy use and aesthetic advantages, may be a treatment option for children with MIH.