Okul bahçesinde bilim: 7. sınıf fen bilimleri dersinde okul bahçesinin kullanılması üzerine bir araştırma
Science in the schooldyard: A study on the use of the schoolyard in the 7th grade science lesson
  1. Tez No: 843801
  2. Yazar: ALİ OSMAN YÖRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İJLAL OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Bahçesi, Fen Bilimleri Dersi, Tutum, Bilimsel Süreç Becerileri, Motivasyon, Bilimin Doğası, School Garden, Science Lesson, Attitude, Scientific Process Skills, Motivation, Nature of Science
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışma ortaokul yedinci sınıf fen bilimleri dersi“Saf Madde ve Karışımlar”ünitesinde okul bahçesinin kullanılmasının öğrencilerin açık havada öğrenmeye karşı tutumları, bilimsel süreç becerileri, bilimsel tutumları, motivasyonları, bilimin doğasına ilişkin görüşleri, akademik başarı ve kalıcılık düzeyleri üzerindeki etkisini ve öğrenci görüşlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, bir devlet okulunda, 2021- 2022 eğitim-öğretim yılında ortaokul yedinci sınıfta öğrenim gören 20 öğrenciden oluşan çalışma grubu ile fen bilimleri dersi kazanımları dahilinde, yedi hafta boyunca“Saf Madde ve Karışımlar”ünitesi okul bahçesinde araştırmacı tarafından hazırlanan ve uygulanan etkinliklerle eylem araştırması olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel veriler; 'Fen Bilimleri Dersinde Açık Havada Öğrenmeye Yönelik Tutum Ölçeği (FBDAHÖYTÖ)', 'Bilimsel Süreç Becerileri Ölçeği (BSB)', 'Bilimsel Tutum Ölçeği (BTÖ)', 'Fen Öğrenimine Yönelik Motivasyon Ölçeği (FÖYMÖ)', 'Bilimin Doğası ile İlgili Görüşler Ölçeği '(BDİİGÖ)' ve“Akademik Başarı Testi (ABT)”ile ve nitel veriler ise öğrenci görüşme formu, araştırmacı ve öğrenci günlükleri aracığıyla toplanmıştır. Ölçekler çalışma öncesinde ön test ve sonrasında son test olarak uygulanmıştır. Etkinliklerin uygulama aşamasında araştırmacı ve öğrenciler tarafından günlükler tutulmuş ve uygulama öncesinde ve sonrasında öğrencilerle yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere bakıldığında, okul bahçesinde yapılan etkinliklerin sonunda öğrencilerin açık havada öğrenmeye karşı tutumlarında, bilimsel süreç becerilerinde, bilimsel tutumları, motivasyonları ve bilimin doğasına ilişkin görüşlerinde son test lehine anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada öğrencilerin okul bahçesinde yapılan fen bilimleri dersine istekli bir şekilde katılım gösterdiği, yapılan etkinliklerde çok eğlendikleri, bilimsel deneyler yaptıkları, doğa ile etkileşim içinde olan öğrencilerin, fen dersini daha çok sevmeye başladıkları, derse karşı ilgi ve meraklarının arttığı sonucuna ulaşılmıştır. 2023, xii + 188 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of using the school garden on students' attitudes towards outdoor learning, scientific process skills, scientific attitudes, motivation, views on the nature of science, academic achievement and retention levels and students' opinions in the“Pure Matter and Mixtures”unit of the seventh grade science course. The study was carried out as an action research with the study group consisting of 20 students studying in the seventh grade of secondary school in a public school in the 2021-2022 academic year, within the achievements of the science course, with the activities prepared and implemented by the researcher in the school garden of the“Pure Matter and Mixtures”unit for seven weeks. In the study, quantitative data were collected with the Attitude Scale towards Outdoor Learning in Science Course (FBDAHÖYTÖ)', 'Scientific Process Skills Scale (BSB)', 'Scientific Attitude Scale (BTÖ)', 'Motivation Scale for Science Learning (FÖYMÖ)', 'Opinions about the Nature of Science Scale' (BDİİGÖ) and 'Academic Achievement Test (ABT)' and qualitative data were collected through student interview form, researcher and student diaries. The scales were applied as pre-test before the study and post-test after the study. During the implementation phase of the activities, diaries were kept by the researcher and the students and semi-structured individual interviews were conducted with the students before and after the implementation. When the data obtained in the study were examined, it was determined that there was a significant difference in favour of the post-test in students' attitudes towards outdoor learning, scientific process skills, scientific attitudes, motivation and views on the nature of science at the end of the activities carried out in the school garden. In the study, it was concluded that the students willingly participated in the science lesson in the school garden, had a lot of fun in the activities, conducted scientific experiments, started to like the science lesson more, and their interest and curiosity towards the lesson increased. 2023, xii + 188 pages