Küçülen konutların dönüşebilen mobilyalarla çok fonksiyonlu kullanımları için öneriler
Recommendations for multifunctional use of shrinking houses with transformable furniture
  1. Tez No: 843879
  2. Yazar: FULYA BAYAT
  3. Danışmanlar: PROF. UFUK FATİH KÜÇÜKALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyo Kültürel Değişim Ve Konut, Teknolojik Gelişim Ve Konut, Ekonomik Değişim Ve Konut, Küçülen Konut, Dönüşebilen Mobilya, Socio-Cultural Change And Housing, Technological Development And Housing, Economic Change And Housing, Shrinking Housing, Transformable Furniture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sosyo-kültürel ve ekonomi alanlarındaki değişimlerin 21. yüzyılın ilk yirmi yılında konut anlayışına etkileri bu çalışma kapsamında araştırılmıştır. Çok sayıda toplu konut yapılması ve bu çalışma kapsamında hepsinin incelenebilmesi mümkün olmadığından 21. yüzyılın ilk yirmi yılında İstanbul'da yapılan Optimist Residence, Avangart İstanbul ve İdealist Cadde toplu konutları örnek olarak incelenmiştir. Toplam 5 bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde tezin amacı, kapsamı, araştırma yöntemi ve kavramlar ele alınarak açıklanmıştır. İkinci bölümünde; sosyal, kültürel, ekonomik yapıdaki değişimler ile teknoloji alanındaki gelişmeler ve bunların konut tasarımına etkileri araştırılmıştır. Üçüncü bölümde sosyo-kültürel ve ekonomik yapıdaki değişimlerin ve teknolojideki gelişmelerin etkisi ile konutların nasıl küçülmekte olduğu ele alınmıştır. Küçülen konutların planlama yöntemleri, iç mekân ve mobilya tasarım yöntemleri araştırılmıştır. Dördüncü bölümde, İstanbul'da yapılan konutlardan örneklem olarak seçilen Optimist Residence, Avangart İstanbul ve İdealist Cadde toplu konutları incelenerek değerlendirme yapılmıştır. Sosyal, kültürel ve ekonomik alanlardaki gelişmelerin, refah sağlayamadıkları durumlarda ailelerin dolayısı ile konutların küçülmesine neden oldukları ve incelenen küçülen konutlarda kullanılan mobilyaların ailelerin değişik ihtiyaçlarını karşılayamadıkları tespit edilmiştir. Küçülen konutlar için tasarlanan/üretilen mobilyaların ailelerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için çok fonksiyonlu ve kompakt olmaları gerektiğinin saptanması üzerine beşinci bölümde, incelenen örnek küçük konutların dönüşebilen mobilyalarla çok fonksiyonlu kullanımları için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Impacts of the changes in socio-cultural and economic fields to the understanding of housing in the quarter of the 21st century have been investigated within the scope of this study. Due to the number of collective housing projects, it is not possible to examine all of them within the scope of this study, therefore Optimist Residence, Avangart İstanbul, and İdealist Cadde projects undertaken in İstanbul in the first quarter of the 21st century are chosen as data samples. In the first chapter of the study, which consists of a total of 5 chapters, the purpose, scope, research method, and concepts of the thesis are explained. In the second chapter; changes in social, cultural, and economic structure, developments in the field of technology, and their effects on housing design are investigated. In the third part, how the changes in socio-cultural and economic structure and developments in technology caused houses to shrink is discussed. The planning methods of the shrinking houses, interior space, and furniture design methods have been investigated. In the fourth chapter, Optimist Residence, Avangart Istanbul, and Idealist Cadde collective housing projects, which were selected as samples from the residences built in Istanbul, were examined and evaluated. It has been found that if developments in social, cultural, and economic fields don't increase living standards they cause families, and in turn, houses to shrink, moreover, the furniture in the sample shrinking houses can not accommodate the various needs of the families. After determining that the furniture designed/produced for shrinking houses should be multifunctional and compact in order to meet the various needs of families, recommendations were developed in the fifth chapter for the multifunctional use of the sample small dwellings with convertible furniture.