Columnists as idea entrepreneurs in Turkey, 1983-2007: Conceptions of the state
Fikir müteşebbisleri olarak Türkiye'de köşe yazarları, 1983-2007: Devlet tanımlamaları
  1. Tez No: 440693
  2. Yazar: AYŞENUR KILIÇ ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEV ÇINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, Fikir Müteşebbisleri, Köşe Yazarları, Medya, Siyasal İletişim, Idea Entrepreneurs, Political Communication, State, Columnists, Turkish Politics
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Türkiye'de devletin kadiri mutlak olma durumu en fazla tartışılan konuların başında gelmektedir. Köşe yazarları, kitap basımı ve dağıtımı konusundaki geri kalmışlığı gazetelerin ve mecmuaların doldurmuş olmasına bağlı olarak devlet tartışmalarının en önemli aktörlerinden biri olmalarına rağmen akademik anlamda en az çalışılan konuların başında gelmektedir. Bu konuda mevcut boşluğu doldurmayı amaçlayan bu çalışma, 1983-2007 döneminde yazan önde gelen on köşe yazarının devlet tanımlamalarını ele almaktadır. Bu çalışmada köşe yazarları, sıradan entelektüellerden farklı olarak fikirleriyle bir etki alanı yaratan ve bu etki alanını yeni fikirler yaratmak veya mevcut fikirleri ellerindeki etki alanlarının sağladığı ağ sayesinde dönüştürmek için kullanan 'fikir müteşebbisleri' olarak tanımlanmaktadır. Birbirlerinden ayrı üç alan gibi gözüken medya, devlet ve müteşebbislik literatürlerini birlikte ele alan bu çalışmada, çok sayıda köşe yazısından ve yarı-yapılandırılmış mülakatlardan elde edilen veriler, nitel içerik analizi ve arşiv belge analizi yöntemleriyle incelenmektedir. Elde edilen veriler beş ana tema göz önünde bulundurularak kodlanmaktadır: milli güvenlik ve devletin bekası; düzen ve istikrar; ekonomi; küçülen devlet ve hukukun üstünlüğü. Bu çalışma mevcut literatüre şu sonuçlarla katkılarda bulunmaktadır: giderek liberalleşen devlet-toplum ilişkileri söylemine rağmen bu çalışma, devlet odaklı düşüncenin halen mevcut siyasetin dilini kurduğunu göstermektedir. Basın ise kendisini bu devlet odaklı dilin bir parçası olarak görmektedir. Son olarak, bu çalışmada incelenen köşe yazılarının çoğunluğunun, devlet perspektifi bakımından aşkıncılık ve araçsallık arasında kaldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The omnipotence of the state has been a dominant theme of discussions in Turkey for a long time. Though they have been a major party to these discussions due the fact that it was newspapers and periodicals that filled the large crevice left by the late development and dissemination of scholarly books in Turkey, columnists have been sorely understudied. In an attempt to help fill this void, this study discusses ten eminent Turkish columnists' conceptions of the state over a time period stretching from 1983 to 2007. Assuming columnists as 'idea entrepreneurs', who, create a sphere of influence with their ideas, and use this sphere to further create new ideas or transform existing ones thanks to networks provided by this sphere, this dissertation brings together three seemingly separate literatures on media, state and entrepreneurship. Data acquired from analysis of considerable number of columns and semi-structured elite interviews has been processed by using qualitative content analysis and archival document analysis. The data has been coded in reference to five themes: national security and survival of the state, order and stability, economy, the shrinking state, and the rule of law. This study contributes to the literature by bringing to the fore the following results: notwithstanding intensified emphasis on liberalizing state-society relations in that time period, it first shows that the state-centered ideas set the language of politics; the press deems itself as part of this state-centered language; considerable amount of columns still teetered between transcendentalism and instrumentalism in terms of their state perceptions.