Hastane binalarında kullanıcı ve mekân ilişkisinin algılanan hizmet kalitesi üzerindeki etkisi
Effect of the relationship between user and space on the perceived service quality in hospital buildings
  1. Tez No: 441350
  2. Yazar: EMRE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA DENİZ BÖRÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Hizmet Kalitesi, Kullanıcı Mekân İlişkisi, Perceived Service Quality, Relationship between User and Space
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Hizmet kalitesi kavramı son yıllarda akademik çalışmalarda sıklıkla işlenen konular arasına girmiştir. Buna neden olarak hizmet sektörünün ekonomilerdeki artan önemi gösterilmektedir. İşletmeler ise artan rekabet koşulları karşısında küçülen pazar paylarını artırabilmek için yeniliklere başvurma çabasındadırlar. Bu yenilikler ağırlıklı olarak müşteri beklenti ve isteklerine göre planlanmaktadır. Hizmet işletmelerinin tamamını ilgilendiren bu konu sağlık işletmeleri için de son derece önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada sağlık işletmelerinde yapılan fiziksel düzenlemelerin kullanıcı mekân ilişkisi çerçevesinde algılanan hizmet kalitesine etkisi incelenmiştir. Sağlık işletmelerinde yapılmış veya yapılacak olan fiziki düzenlemelerin hastaların ihtiyaç ve gereksinmelerine cevap verecek şekilde tasarlanmasının gerekliliği ortaya konmuştur. Hasta insanların iyileşme süreçlerinde, moral ve desteğe en az tedavi kadar ihtiyaçları olduğu yapılan çalışmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Günümüzde faaliyet gösteren hastanelerde, yapılan araştırmalar sonucunda ilk çağlarda bile önem verilen bu konuların bugün ihmal edildiği gözlenmektedir. Hastanelerin genel kullanım alanları hastalar için hem işlevsel olmalı hem de hastanın tedavisini ve psikolojisini destekler biçimde rahatlatıcı ve ferah olarak tasarlanmalıdır. Bu nedenlerden dolayı sağlık profesyonelleri ve mimarlar hastanelerde iç mekân organizasyonu üzerine çalışmalar ve araştırmalar yapmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of service quality in recent years has become one of the subjects often discussed in academic studies. This may be attributed to the growing importance of the service sector in the economy. Businesses try to apply the innovation in order to increase their market share shrinking in the face of increasing competition. Businesses attempt to resort to the innovation to increase their market shares shrinking in the face of increasing competition. These innovations are planned mainly based on customer demands and expectations. This subject is of particular concern to all businesses in the service sector and has become extremely important for health businesses as well. In this study the effect of physical arrangements which are performed in the health business, on the perceived service quality has been examined within the framework of the relationship between user and space. It is revealed that physical arrangements which were or will be performed in the health business, must be designed to fulfill the requirements and needs of patients. As a result of studies, it has been proven that sick people need the moral support as much as the treatment in their healing process. As a result of researches which are carried out currently in hospitals, it is found out that such issues are neglected while used to be given great importance since the early ages. General areas of hospitals must be functional for patients and also should be designed relaxing and comfortably spacious to support the treatment and psychology of patients. For this reason, healthcare professionals and architects are required to do researches on the subject of interior design and planning in hospitals.