Deniz suyunda dezenfektan kimyasal maddelerin escherichia coli ML30 ve salmonella typhimurium LT2 bakterilerinin protein sentezine olan etkileri
The Effects of dizinfectant chemicals on protein synthesis of escherichia coll ML30 and salmonella typhimurium LT2 in sea water
  1. Tez No: 84396
  2. Yazar: CİHAN DARCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REŞİT ÖZKANCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Stres proteinleri, Kimyasal madde, Deniz suyu
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
DENİZ SUYUNDA DEZENFEKTAN KİMYASAL MADDELERİN Escherichia coli ML30 ve Salmonella typhimurium LT2 BAKTERİLERİNİN PROTEİN SENTEZİNE OLAN ETKİLERİ. ÖZET Bu çalışmada, Karadeniz suyunda çeşitli dezenfektan özellikteki kimyasal maddelerin Escherichia coli ML30 ve Salmonella typhimurium LT2 bakterilerinin protein sentezine olan etkileri incelendi. Dezenfektan kimyasal maddelerden klor, sodyumhipoklorit, sodyum dodesil sülfat (SDS), fenol, formaldehit, etanol, hidrojen peroksit, HCI gibi maddelerin minimum inhibitör konsantrasyon (MIC) değerleri belirlendikten sonra filtre otoklav deniz suyu ortamındaki Escherichia co//ML30 ve Salmonella typhimurium LT2'nin yaşamı ve protein sentezi üzerine olan etkileri analiz edildi. Bakteri yaşam deneyleri plak yayma metoduna göre, protein analizleri ise %11 lik SDS-PAGE (sodium dodesil sülphat-poliacrylamid gel elektrophorez) metodu kullanılarak yapıldı. Deneysel çalışmalarda, MIC değerinde kimyasal maddeler deniz suyuna direkt ilave edildi. Bu çalışmada kullanılan kimyasal maddelere karşı, bazı proteinlerin yeni sentezlendiği, bazı proteinlerin kontrole oranla miktar olarak azaldığı, bazılarının ise miktarında artma meydana geldiği gözlenmiştir. Ayrıca kontrol örneklerinde mevcut olan bazı proteinlerin ise kimyasal muamele sonucunda kaybolduğu tespit edilmiştir. Bu durum deniz suyu çalışmalarında ve zengin besiyerinde gerçekleştirilmiş olup, besin maddesi açısından iki farklı ortamdaki, kimyasal maddelerin protein sentezine etkisi de değerlendirilmiştir. Buna göre mikroorganizmalar zengin besiyerinde, deniz suyuna göre kimyasal maddelere karşı daha fazla direnç göstermiştir
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF DIZINFECTANT CHEMICALS ON PROTEİN SYNTHESIS OF Escherichia coli ML30 AND Salmonella typhimurium LT2 IN SEA WATER. ABSTRACT In this study, the effect of disinfectant chemicals on the outer and cytoplasmic proteins of Escherichia coli ML30 and Salmonella typhimurium LT2 in sea water environment. Used disinfectant chemicals were chlorine, sodium hypochlorit sodium dodecil sulphat (SDS), ethanol, phenol, formaldehyd, hydrogen peroxid and HCI, MIC values of chemicals were determined and then transferred to the sea water environment for analyzing survival and outer and cytoplasmic protein pattern changes of Escherichia coli ML30 and Salmonella typhimurium LT2. The number of bacteria were determined by using spreading plate technique. Protein analysis was carried out by using %11 SDS-PAGE (sodium dodecyl sulphat-poliacrylamid gel electrophoresis). The experiments here were done by the addition of chemicals to sea water with chemicals according to MIC values. At present study, used some disinfectant chemicals resulted in increasing or declining in some protein synthesis in Escherichia coli ML30 and Salmonella typhimurium LT2. Apart from some proteins disappeared in the cells compared to control samples. Experiments were both carried out in rich medium and sea water in order to compairing in to cases. According to results Escherichia coli ML30 and Salmonella typhimurium LT2 showed more resistance to used chemicals in rich medium than nutritionally poor sea water. Keys words; Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Stress proteins, Chemical substances, Sea water.