Samsun ili Çarşamba ilçesi fasulye ekim alanlarından izole edilen rhizobium izolatlarının çeşitli bitki patojenlerinin gelişimi üzerine etkisi
Effect of rhizobium isolates isolated from bean cultivation areas of Çarşamba district of Samsun on growth of various plant pathogcus
- Tez No: 84397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Rhizobium izolatları, patojen fungus, inhibisyon etkisi, Rhizobium isolates, Pathogenic fungus, inhibition effect
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
SAMSUN İLİ ÇARŞAMBA İLÇESİ FASULYE EKİM ALANLARINDAN İZOLE EDİLEN RHİZOBİUM İLOLATLAKTSIN ÇEŞİTLİ BİTKİ PATOJENLERİNİN GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Bu araştırmada, Samsun'un Çarşamba ilçesindeki fasulye ekim alanlarından toplanan fasulye köklerindeki nodüllerden 23 Rhizobium izolatı elde edilmiştir. Elde edilen bu izolatlann, daha önceki bir çalışmada kullanılan ve Çarşamba ilçesi fasulye ekim alanlarından izole edilen patojen fungus türleri; Rhizoctonia solanı (izolat l-Caf36B23 ve izolat 2-Caf46B31), Pythium ultimum (izolat l-Caf40B31 ve izolat 2-Caf59B31) ve Fusarium oxysporum (izolat l-Caf48Bll ve izolat 2-Caf57B13) üzerine inhibisyon etkisi incelenmiştir. Denemelerimizde kullandığımız Rhizobium izolatlann kültürel karakterlerinin teşhisi için çeşitli testler uygulanmıştır. R. solanı, P. ultimum ve F. oxysporum'un 2 farklı izolatı üzerine in vitro inhibisyon testi uygulanarak fungal patojenlere karşı en etkili Rhizobium izolatı tespit edilmeye çalışılmıştır. In vitro inhibisyon testi sonuçlarına göre: (I) R solanı izolat 1 için en etkili inhibisyona sahip Rhizobium izolatının Çar.8.1.3 kodlu izolatı çıkmıştır. İzolat 2 üzerine ise inhibisyon etkisi en önemli çıkan Rhizobium 'un Çar.9.3.2 kodlu izolatının olduğu tespit edilmiştir. R solani'nin her iki izolatı üzerine en etkili inhibisyon etkisini Rhizobium 'un Çar.9.3.2 kodlu izolatının gösterdiği bulunmuştur. (II) P. ultimum İzolat 1 üzerine en etkili inhibisyon etkisini Rhizobium' un Çar. 10.3.2 kodlu izolatı gösterirken, izolat 2 üzerine ise en etkili inhibisyon etkisini Rhizobium' un Çar.9.3.2 kodlu izolatının gösterdiği tespit edilmiştir. P. ultimum'un her iki izolatı üzerine en etkili inhibisyona sahip Rhizobium izolatı olarak Çar. 10.3.2 çıkmıştır. (ID) F. oxysporum' fa. İzolat 1 üzerine en etkili inhibisyon etkisin Rhizobium' un Çar.3.3.3 kodlu izolatı çıkmıştır. İzolat 2 üzerine en etkili inhibisyon etkisini ise Çar.9.3.2 kodlu Rhizobium izolatının gösterdiği tespit edilmiştir.IV Fusarium'un her iki izolatı üzerine en etkili Rhizobium izolatı olarak Çar.3.3.3 çıkarken inhibisyon etkisi önemsiz çıkan izolatın olmadığı görülmüştür. R. solanı, P. ultimum ve F. oxysporum türlerinin her iki izolatı üzerine de en etkili inhibisyon etkisi gösteren Rhizobium izolatının Çar.9.3.2 olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF RHIZOBIUM ISOLATES ISOLATED FROM BEAN CULTIVATION AREAS OF ÇARŞAMBA DISTRICT OF SAMSUN ON GROWTH OF VARIOUS PLANT PATHOGENS ABSTRACT In this study, 23 Rhizobium isolates were isolated from bean root nodules from cultivated areas of Çarşamba, Samsun. The inhibition effects of these isolates on pathogenic fungus species Rhizoctonia solani (isolate l-Caf36B23 and isolate 2-Caf46B31), Pythium ultimum (isolate 1- Caf40B31 and isolate 2-Caf59B31) and Fusarium oxysporum (isolate l-Caf48Bll and isolate 2-Caf57B13) isolated from bean cultivation areas of Çarşamba were investigated. To determine cultural characteristics, a range of various tests were applied to the Rhizobium isolates investigated in this study. Applying in vitro inhibition test, the most effective Rhizobium isolates on two isolates of each of three fungus species, R. solani, P. ultimum and F. oxysporum were determined. According to in vitro inhibition tests: (I) The Rhizobium isolate which had most effective inhibition on the R. solani isolates 1 was the isolate coded as Çar. 8. 1.3. On R. solani isolate 2, the Rhizobium Çar.9.3.2 was determined as the most effective isolate. The Rhizobium isolate which had the most effective inhibition on both the R. solani isolates 1 and 2 was the isolate Çar.9.3.2. (II) The most effective Rhizobium isolate on P. ultimum isolate 1 was Çar. 10.3.2, while on P. ultimum isolate 2 was Çar.9.3.2. The most effective inhibition on both the P. ultimum isolates 1 and 2 was provided by the Rhizobium isolate Çar. 10.3.2. (III) The Rhizobium isolate Çar.3.3.3 was exhibited the most effective inhibition on the F. oxysporum isolate l.On isolate 2, the most effective inhibition was provided by the Rhizobium isolate Çar.9.3.2. The Rhizobium isolate which showed the most effective inhibition effect on both the F. oxysporum isolates 1 and 2 was determined to be the isolate Çar.3.3.3.VI The most effective inhibition on the all the isolates of R, solani, P. ultimum and F. oxysporum was exhibited by the Rhizobium isolate Çar.9.3.2.