Orta Karadeniz bölgesindeki yüzey ve kaynak sularında pestisit kirliliği ve içme suyu kalitesinin araştırılması
The Research of desticides pollution and drinking water quality in surface and spring waters in the middle blacksea region
  1. Tez No: 84405
  2. Yazar: FEZA GEYİKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE BÜYÜKGÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Organik klorlu pestisitler, katı faz ekstraksiyonu, Organochlorine pesticides, solid phase extraction
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
IV ORTA KARADENİZ BÖLGESİNDEKİ YÜZEY VE KAYNAK SULARINDA PESTİSİT KİRLİLİĞİ VE İÇME SUYU KALİTESİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZET Bu çalışmada Orta Karadeniz Bölgesinde bulunan 16 adet yüzey ve kaynak sularının analizleri yapılmıştır. Yüzey suları Devretçi, Tamyeri, Bakırçay, Çorak, Çamlıca, Pencik, Karakaya, Ortaköy, Sarıalan ve Uyuzsuyu Dereleridir. Kaynaklar ise Subendi, Geyikpınar, Çağlayan, incirpınarı, Bük Kaynakları ile Bekiroğlu Drenajıdır. Amasya, Ordu, Samsun ve Sinop illerine bağlı yerleşim birimlerinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan bu sularda araştırılan organik klorlu pestisitler, a- BHC, P-BHC, y-BHC, 8-BHC, Heptaklor, Aldrin, Heptaklor Epoksit, Endosülfan I, p,p'-DDE, Dieldrin, Endrin, Endosülfan II, p.p'-DDD, Endrin Aldehit, Endosülfan Sülfat ve p.p'-DDT dir. Belirtilen organik klorlu pestisitlerin gaz kromatografi cihazında Elektron Tutucu Dedektör ( Ni-63) ile bölünmesine bölünmesiz (splitles) enjeksiyon şartlarında analizleri gerçekleştirilmiştir. Kullanılan kolon DB-5 model 30 m. uzunluğunda 0,25 ^m film kalınlığında ve 0,32 mm iç çapındadır. Kolon dolgu maddesi poli ( %5 difenil-%95 dimetil siloksan) dır. 16 noktadan üçer kez örnek alınan toplam 48 adet örneğin gaz kromatografi cihazında analizi için gereken ekstraksiyon işleminde katı faz ekstraksiyonu uygulanmıştır. Katı faz C-18 diskleri kullanılarak gerçekleştirilen ekstraksiyon işleminde toplanan 20 mi eluat 1 mi ye konsantre edilmiştir. Konsantre çözeltiden 0,3 jj.İ, sonuçların karşılaştırıldığı 16 adet organik klorlu pestisit içeren standart karışımdan 0,1 \x\ enjekte edilerek kramatog- ramları alınmıştır. Analizler sonunda yüzey ve kaynak sularında bulunan organik klorlu pestisitler a-BHC, p-BHC, y-BHC, 8-BHC, Aldrin, Heptaklor Epoksit, Dieldrin ve p,p'-DDD' dir. Ölçümler sonucunda Devretçi Deresi ile Ortaköy Deresinde organik klorlu pestisitler bulunamamıştır.Sonuçlar TS 266 (1997) ye göre değerlendirilmiş, Bakırçay ve Çamlıca Derelerinde bulunan sonuçlar standardın maksimum değerinden daha yüksek, bir yeraltı suyu olan Bekiroğlu drenajında ise maksimum değerde çıkmıştır. Bu üç örnekteki organik klorlu pestisit ö-BHC dir. Aynı yüzey ve kaynak sularının fiziksel ve kimyasal özellikleri de incelenmiştir. Ölçülen parametreler Görünüş, Bulanıklık, Renk, Tat ve Koku, Elektrik Geçirgenliği, Buharlaştırma Kalıntısı, Satürasyon İndeksi, Fenolftalein Alkalini- tesi, Toplam Alkalinite, Karbonat, Bikarbonat, Toplam Sertlik, Geçici Sertlik, Kal siyum, Magnezyum, Demir, Klorür, Sülfat, Nitrit, Amonyum ve Organik Maddedir. Geyikpınar, Subendi, Çağlayan, İncirpınarı Kaynakları, Bekiroğlu Drenajı ve Pencik Deresinin fiziksel özellikleri; Çağlayan ve Geyikpınar Kaynakları, Beki roğlu Drenajı ile Pencik ve Bakırçay Derelerinin kimyasal özellikleri TS 266 (1997) ye uygun çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
VI THE RESEARCH OF PESTICIDES POLLUTION AND DRINKING WATER QUALITY IN SURFACE AND SPRING WATERS IN THE MIDDLE BLACKSEA REGION ABSTRACT In this studies, 16 surface and spring water samples which are collected from Middle Blacksea Region has been analyzed. The names of the surface waters are Devretçi, Tamyeri, Bakırçay, Çorak, Çamlıca, Pencik, Karakaya, Ortaköy, Sarıalan and Uyuzsuyu streams and the names of the springs are Subendi, Geyikpınar, Çağlayan, Incirpınarı, Bük Spring and Bekiroğlu Drainage. These samples are taken from Amasya, Ordu, Samsun and Sinop Provinces. Organic chlorinated pesticides which are searched in this study are BHC, p-BHC, y-BHC, 8-BHC, Heptachlor, Aldrin, Heptachlor Epoxide, Endosul- fan I, p,p'-DDE, Dieldrin, Endrin, Endosulfan II, p,p'-DDD, Endrin Aldehiyde, En- dosulfan Sulfate ve p,p'-DDT. The analysis of organochlorine pesticides in these samples has been performed with splitless injection conditions with electron capture dedectör ( Ni-63) in gas chromatography. Column used in this analysis is DB-5 model, 30 m length, film thickness is 0,25 urn and has 0,32 mm inner diameter. Column materials is poly ( %5 diphenyl - %95 dimethyl siloxane). 48 sample were collacted, 3 times from 16 points. This samples were extracted using solid phase exraction ( C-18 ) disks. Final extract is 20 ml. This final vol ume was brought 1 ml by immersing 30 - 35 °C water bath.0,3 ^l of this solution and 0,1 (ul of standart solution are injected to DB-5 model column. Standart mixture have 16 organochlorine pesticides. Eight pesticides are determined in analysed samlpe. These are a-BHC, p-BHC, y-BHC, 8-BHC, Aldrin, Heptachlor Epoxide, Dieldrin and p,p'-DDD. Experiments shows that no organachlorine pesticides in Devretçi Stream and Ortaköy Streams.Results were appreciated with TS 266 (1997). Results from Bakırçay and Çamlıca Streams are higher than standart maximum value. Bekiroğlu ground water drainage result also have maximum value. These 3 samples have contain 8-BHC type organochlorine pesticide. At the same time, physical and chemical properties of above mentioned surface and spring waters are determined. Measured parameters are Appear ance, Turbidity, Color, Taste and Smell, Electric Conductivity, Stream Remains, Saturation Index, Fenolftaleyn Alkalinity, Total Alkalinity, Carbonates, Bicarbon ates, Total Hardness, Permenant Hardness, Temporary Hardness, Calcium, Magnezyum, Iron, Chlorine, Sulphate, Nitrite, Ammonium and Organic Materials. Phsical properties of Geyikpınar, Subendi, Çağlayan, Incirpınarı Springs, Beki roğlu Drainage and Pencik Stream and chemical properties of Çağlayan, Geyikpınar Springs, Bekiroğlu Drainage and Pencik, Bakırçay Streams are suitable to TS 266 (1997).