Araştırma görevlisi hekimlerde uyku kalitesi ve etkileyen faktörler
Sleep quality and affecting factors in research assistant physicians
- Tez No: 844080
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ERDOĞDU CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pitsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği, Hekimlerde Uyku Kalitesi, Uyku İndeksi, Pittsburgh Sleep Quality Scale, Sleep Quality in Physicians, Sleep Index
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı araştırma görevlisi doktorlarının uyku kalitesini, uyku kalitelerine etkisi bulunan faktörlerin uyku kaliteleriyle olan ilişkisinin ortaya konulmasını sağlayarak araştırma görevlisi doktorların yaşam ve uzmanlık eğitimi kalitesinin düzeltilebilmesini sağlayacak çalışmalara destek olmaktır. Çalışmamıza Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesinde görev yapan 200 araştırma görevlisi doktor dahil edilmiştir. Araştırmamız için hazırlanan sosyo-demografik yapı formu ve Pitsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) araştırma görevlisi doktorlar tarafından online anketler üzerinden doldurulmuştur. Araştırma görevlisi doktorların ortalama uyku süresi 6- 6,9 saat arasındadır. PUKİ uyku kalitesi indeksine göre uyku kalitesi iyi çıkanların sayısı 48'dir. Araştırma doğrultusunda araştırma görevlisi doktorların sosyo-demografik yapılarıyla ilgili bulgular bulunmuştur. Araştırma görevlisi doktorların uyku kalitelerinin arttırılabilmesi, bu sayede daha kaliteli bir uzmanlık eğitimine sahip olmaları ve çalışma kaliteli bir yaşam standartlarına ulaşabilmesi adına araştırma görevlisi doktorlarla çalışma düzeni programlamalarını yapanların bu konuyla alakalı olumsuzlukların giderilmesini sağlayabilmek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to support studies that will improve the quality of life and specialist training of research assistant doctors by revealing the sleep quality of research assistant doctors and the relationship between factors that affect their sleep quality. In our study, 200 research assistant doctors working at the Faculty of Medicine of University Tokat Gaziosmanpaşa were included. The socio-demographic structure form and the Pittsburgh Sleep Quality Scale (PUQS) prepared for our research were filled in by research assistant doctors via Google surveys. The average sleep time of research assistant doctors is between 6-6.9 hours, and the number of those with good sleep quality according to the PSQI sleep quality index is 48. In line with the research, findings were found regarding the socio-demographic structures of research assistant doctors. We think that those who plan work schedules with research assistant doctors should make more efforts to eliminate the negativities related to this issue in order to increase the sleep quality of research assistant doctors, thus enable them to have a higher quality specialist education and to reach a working quality of life standard.