3-5 yaş grubu çocuklara maket ve video yöntemiyle verilen ağız ve diş sağlığıeğitiminin dental alışkanlıklara ve çürük insidansına etkisinindeğerlendirilmesi
Evaluation of the effect of oral and dentalhealth education provided to 3-5 years age groupchildren via model and video methods on dentalhabits and caries incidence
  1. Tez No: 844104
  2. Yazar: ELİF AYŞE TAMTEKİN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAL ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anaokulu Çocukları, Oral Hijyen Eğitimi, Maket Eğitimi, Video Eğitimi, Koruyucu Diş Hekimliği, Kindergarten Children, Oral Hygiene Education, Model Education, Video Education, Preventive Dentistry
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
AMAÇ: Bu araştırmanın amacı, 3-5 yaş aralığındaki çocukların ağız ve diş sağlığı durumlarını tespit etmek, dental sağlıklarına ilişkin davranışlarını incelemek ve var olan ağız bakım alışkanlıklarını maket ve video eğitimi yöntemini kullanarak geliştirip bu yöntemleri karşılaştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma İstanbul ilindeki Kartal, Pendik, Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürlük'lerine bağlı altı özel anaokuluna giden 3 gruba randomize edilen 3-5 yaş grubu 282 çocuk üzerinde yürütülmüştür. Öncelikle velilere çocuklarının ağız ve diş sağlığı hakkındaki bilgilerini öğrenmek için bir anket uygulanmıştır. Tüm çocukların ağız içi muayeneleri yapılmış, diş ve dişeti sağlığı durumları ICDAS II, plak ve gingival indeksler kullanılarak incelenmiştir. Altı ay süren çalışmamızda; 1.gruptaki öğrencilere maket ile, 2. gruptaki öğrencilere video ile eğitim verilmiş, 3. grup kontrol grubu olarak belirlenerek o öğrencilere eğitim verilmemiştir. Altı ay sonra veli anketleri ve ağız içi muayeneleri yeniden yapılarak çocukların ağız ve diş sağlığı bilgileri ile ilgili değişikleri ve kazanımları değerlendirilmiştir. BULGULAR: Yaptığımız çalışmanın sonunda maket ve video eğitimi alan gruptaki çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgili davranışlarında olumlu derecede anlamlı değişiklikler gözlenmiştir. Özellikle eğitim alan çocukların, ebeveyn desteği alarak düzenli ve doğru diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve florlu çocuk diş macunu kullanımı, dil temizliği, sağlıksız atıştırmalık tüketimini azaltma ve düzenli diş hekimi ziyaretine gidilmesi gerektiği bilgilerinde, eğitim sonrasında istatistiksel açıdan anlamlı biçimde pozitif bir değişiklik görülmüştür (p 0,05). Verilen oral hijyen eğitimleriyle maket yöntemi ile video yöntemi arasında anlamlı bir fark bulunmazken, çürük insidansına etkisi açısından ICDAS II ve plak indeksleri değerlendirildiğinde maket ile eğitim daha başarılı bulunmuştur. SONUÇ: Maket ve video ile eğitim yöntemlerinin her ikisi de çocukların ağız ve diş sağlığıyla ilgili bilgilerini artırmaktadır. Maket eğitimi çürük insidansının azaltılmasında daha etkili bulunduğundan 3-5 yaş arası çocuklarda ağız diş sağlığı eğitimi verilirken maketlerden yararlanılabilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study is to evaluate the oral and dental health status of children aged 3-5, to examine their behaviors regarding dental health, and to improve their existing oral care habits using model and video training methods and compare these methods. MATERIALS AND METHODS: This study was carried out on 282 children aged 3-5, randomized into 3 groups, attending six private kindergartens affiliated to the Kartal, Pendik, Tuzla District Directorate of National Education in Istanbul. Firstly, a survey was administered to parents to learn their knowledge about their children's oral and dental health. Intraoral examinations were performed on all children, and their dental and gingival health status was examined using ICDAS II, plaque and gingival indices. For six months; 1st group was trained with the model method, 2nd group was trained with the video method, and 3rd group was determined as control group and was not trained. Six months later, parent surveys and intraoral examinations were conducted again and changes and gains in children's oral and dental health knowledge were evaluated. RESULTS: Significant positive changes were observed in the oral and dental health- related behavior of the children in the group who received training with models or videos. In addition, there was a statistically significant positive change after the training in the knowledge that these children should brush their teeth regularly and correctly, use dental floss and fluoride children's toothpaste, clean their tongue, reduce unhealthy snack consumption and visit the dentist regularly, with parental support (p < 0.05). While a statistically significant change was detected in plaque index scores of the trained groups (p0.05). While there was no significant difference between the model method and video methods in oral and dental health education, model education was found to be more successful when ICDAS II and plaque indexes were evaluated in terms of its effect on caries incidence. CONCLUSION: As a result, both model and video education methods increase children's oral and dental health and knowledge level, and model education is more effective in reducing the incidence of caries.