Behçet hastalarında plazma netrin-1 düzeyinin hastalık aktivasyonu ve hastalığın tutulumu ile ilişkisi
The relationship of plasma netrin-1 level with disease activation and disease involvement in behçet's patients
- Tez No: 844105
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN ERTEN, DOÇ. DR. OSMAN İNAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, inflamasyon, netrin-1, vaskülit, Behçet's disease, inflammation, netrin-1, vasculitis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Behçet hastalığı, tekrarlayan oral aftöz ülserler, genital ülserler, deri lezyonları, oküler lezyonlar, nörolojik, vasküler ve gastrointestinal belirtiler ile seyredebilen sistemik bir vaskülittir. Netrinler, embriyogenezde hücre ve akson göçünü yönlendiren laminin ilişkili ekstrasellüler proteinlerdir. Araştırmalar netrin ailesinin en popüler üyesi netrin-1'in inflamatuar yanıtı sınırlamada önemli yerinin olduğunu göstermektedir. Çalışmamızda Behçet hastalığında netrin-1 düzeyini ölçerek, hastalığın tutulum şekli, aktivitesi, klinik ve laboratuvar bulguları ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ankara Şehir Hastanesi İç Hastalıkları ve Romatoloji Kliniğine etik kurul onayından itibaren 3 ay içinde başvuran Behçet Hastalığı tanılı 18-75 yaş arası gönüllü hastalar ve sağlıklı kontrol grubu dâhil edildi. Aktif malignite tanısı olanlar, gebeler ve bilinen ek otoimmün hastalık tanısı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların demografik bilgileri, hastalık öyküleri, semptom sorguları, BSAS ve BDCAF skorlamaları kaydedildi. Hastaların başvurudaki plazma netrin-1 düzeyi Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay (ELİSA) yöntemi ile çalışıldı. Bulgular: Çalışmamıza 44 Behçet hastası ve 44 sağlıklı kontrol toplam 88 birey dahil edildi. Behçet hastalarının yaş ortalaması 38,6 ve tanı aldıkları yaş ortalaması 29 idi. Hasta grubunda plazma netrin-1 düzeyi daha yüksek bulundu ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi (netrin-1 seviyesi hasta grubunda 102,82 pg/ml, kontrol grubunda 97,95 pg/ml, p=0,348). Netrin-1 düzeyleri yaş ve cinsiyete göre incelendi ve anlamlı bir istatistiksel fark saptanmadı. Papülopüstüler lezyonu olan hastaların netrin-1 düzeyinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptandı (p=0,041); papülopüstüler lezyonu olan hastalarda plazma netrin-1 düzeyleri daha yüksek seyretmekteydi. Mukokutan, oküler ve vasküler gruba ayrılan hastalarda plazma netrin-1 düzeyi arasında anlamlı bir istatistiksel farklılık görülmedi. Çalışmamızda plazma netrin-1 düzeyinin Behçet hastalığının aktivasyon durumu ile ilişkisinin değerlendirilmesi amacıyla hasta grubunun BSAS ve BDCAF aktivasyon skorları ve ESH, CRP, NLR gibi hastalık aktivasyonunda kullanılabilecek parametreler arasında anlamlı korelasyon görülmedi. Hasta grubu BSAS ve BDCAF skorlarına göre aktif ve inaktif grup olarak ayrıldı, aktif grubun netrin-1 düzeyi daha düşük saptandı ancak fark istatistiksel açıdan anlamlı değildi. Sonuç: Çalışmamızda istatistiksel açıdan anlamlı olmamakla beraber hasta grubunda plazma netrin-1 düzeyini kontrol grubuna göre daha yüksek tespit ettik. Ayrıca papülopüstüler lezyonu olanlarda netrin-1 düzeyini daha yüksek saptadık. Bu durum plazma netrin-1 düzeyi ile Behçet hastalığının klinik bulguları arasında ilişki olabileceğini düşündürmektedir. Çalışmamız Behçet hastalarında plazma netrin-1 düzeyinin değerlendirildiği ilk çalışmadır. Bu neticeler ışığında ilerleyen dönemde daha geniş hasta popülasyonlarının dahil edildiği çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Relationship of Plasma Netrin-1 Level with Disease Activation and Disease Involvement in Behçet's Patients Objective:Behçet's disease is a systemic vasculitis characterized by recurrent oral aphthous ulcers, genital ulcers, skin lesions, ocular lesions, neurological, vascular and gastrointestinal manifestations. Netrins are laminin associated extracellular proteins that direct cell and axon migration in embryogenesis. Studies show that netrin-1, the most popular member of the netrin family, has an important role in limiting the inflammatory response. In our study, we aimed to measure the level of netrin-1 in Behçet's disease and to evaluate the relationship between the disease and its involvement, activity, clinical and laboratory findings. Materials and Methods: Volunteer patients between the ages of 18-75 with Behçet's Disease and healthy control group who applied to the Internal Medicine and Rheumatology Clinic of Ankara City Hospital within 3 months of ethics committee approval were included in our study. Patients with active malignancy, pregnant women and patients with a known additional autoimmune disease diagnosis were excluded from the study. Demographic information, disease history, symptom queries, BSAS and BDCAF scores of the patients were recorded. The plasma netrin-1 level of the patients at admission was studied by Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) method. Results: A total of 88 individuals, 44 Behçet's patients and 44 healthy controls, were included in our study. The mean age of Behçet's patients was 38.6 years and the mean age at diagnosis was 29 years. Plasma netrin-1 level was higher in the patient group but was not statistically significant (netrin-1 level was 102.82 pg/ml in the patient group and 97.95 pg/ml in the control group, p=0.348). Netrin-1 levels were analyzed according to age and gender, and no statistically significant difference was found. There was a statistically significant difference in the netrin-1 level of patients with papulopustular lesions (p=0.041); Plasma netrin-1 levels were higher in patients with papulopustular lesions. There was no statistically significant difference between plasma netrin-1 levels in patients divided into mucocutaneous, ocular and vascular groups. In our study, there was no significant correlation between the BSAS and BDCAF activation scores of the patient group and the parameters that can be used in disease activation such as ESR, CRP, NLR in order to evaluate the relationship between plasma netrin-1 level and the activation status of Behçet's disease. The patient group was divided into active and inactive groups according to BSAS and BDCAF scores, the active group had lower netrin-1 levels, but the difference was not statistically significant. Conclusion: Although it was not statistically significant in our study, we found that plasma netrin-1 level was higher in the patient group than in the control group. In addition, we found that netrin-1 levels were higher in patients with papulopustular lesions. This suggests that there may be a relationship between plasma netrin-1 levels and clinical findings of Behçet's disease. Our study is the first study to evaluate plasma netrin-1 levels in Behçet's disease patients. In the light of these results, there is a need for studies involving larger patient populations in the future.