Bilgi ekonomisinin ekonomik büyüme üzerine etkileri: Çok boyutlu panel veri analizi
Effects of knowledge economy on economic growth: Multidimensional panel data analysis
  1. Tez No: 844213
  2. Yazar: BÜŞRA ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM KAAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Ekonomisi, Ekonomik Büyüme, Gelir Düzeyleri, Çok Boyutlu Panel Veri Analizi, Information, Knowledge Economy, EconomicGrowth, IncomeLevels, Multidimensional Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Günümüzde bilgi ekonomisinin önemli göstergelerinden olan bilgi ve iletişim teknolojileri, ar-ge, inovasyon, bilimsel yayınlar, bilgi işçileri, küreselleşme ve internetin ekonomik büyüme üzerindeki etkileri iktisat literatüründe sıkça araştırılmaktadır. Bilgi ekonomisi ve ekonomik büyüme üzerine araştırma yapan iktisatçılara ve ekonometrik çalışmalara göre bilgi ekonomisi ve ekonomik büyüme arasında pozitif bir ilişki söz konusu olduğunu iddia edilmektedir. Bu çalışmanın amacı bilgi ekonomisi göstergelerinin ekonomik büyüme üzerine etkilerini dünya ülkelerinin gelir seviyelerini göz önünde bulundurarak çok boyutlu panel veri analizi ile tespit etmektir. Çalışmanın veri seti bir zaman ve iki birim boyutundan oluşmakta olup çalışmada bilgi ekonomisi göstergelerinden araştırma geliştirme harcamaları, bilgi ve iletişim teknolojileri ithalatı, internet kullanım oranı ve bilimsel yayın sayısı kullanılmıştır. Çalışmanın analizi çok boyutlu panel veri analizi ile gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre bilgi ekonomisi göstergelerinden,araştırma geliştirme harcamaları ve bilgi ve iletişim teknolojileri ithalatına ait katsayıların pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
Today, theeffects of information and communication technologies, R&D, innovation, scientific publications, knowledge workers, globalization and the internet, whichareim portantindicators of the knowled geeconomy, on economic growthare frequently researched in the economic literature. According to economists and econometric studies do in gresearch on the know ledge economy and economicgrowth, it is claimed thatthere is a positive relations hipbet ween the know ledge economy and economic growth. Theaim of thisstudy is todeterminet heeffects of know ledge economy in dicators on economic growth bymultidimensional panel data analysis, takingin to account the in comelevels of theworld countries. Thedata set of thestudy consists of one time and two unitdimensions, and researchand development expenditures, in formation and communication technologi esimports, internet usage rate and number of scien tific publications, whic hare in formation economy in dicators, wereused in thestudy. The analysis of the study was conducted withmulti dimensional panel data analysis. According to the finding sobtained as a result of the analysis, it was determinedt hatth ecoefficients of resear chanddevelop mentex penditures and information and communication techno logiesimports, whic hare among the in formation economy indicators, were positive and statisti callysign ificant.