British climate change plays and the Hyperobject Theory
İngiliz tiyatrosunda iklim değişikliği oyunları ve Hipernesne Teorisi
  1. Tez No: 844258
  2. Yazar: ÖYKÜ ERTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Isınma, İklim Değişikliği, Tiyatro, Hipernesne Teorisi, Cağdaş İngiliz Tiyatrosu, İklim Değişikliği Oyunları, Duncan Macmillan, Steve Waters, The Contingency Plan, On the Beach”, Resilience”, Lungs, 2071, Climate Change, Global Warming, Theatre, Hyperobject Theory, Contemporary British Theatre, Climate Change Plays, Duncan Macmillan, Steve Waters, The Contingency Plan, On the Beach”, Resilience”, Lungs, 2071
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Küresel ısınma, dönemimizin en önemli sorunları arasında yer alıyor. Sosyal sorunların aktarımında büyük rol oynamış bir sanat biçimi olarak tiyatro, duyulara ve zihne aynı anda hitap edebilecek zemine sahip. Teatral anlatımın işitsel ve görsel olanakları ideolojileri, duyguları ve tepkileri etkili bir şekilde izleyicisine sunar. Küresel ısınma oyunlarının İngiliz tiyatrosundaki popülerlik ve ağırlığı kayda değer artışı günümüzde gösterse de tiyatro geleneğine ait eserleri geçmişe dönük olarak incelendiğinde iklim sorunlarının etkileri eserlerde gözlemlenmektedir. Küresel ısınıma, iklim ve ekoloji konularının ele alınışının zamanla daha cesur ve açık bir üslup kazandığı inceleniyor. İklim ve ekoloji gibi somut sonuçlara sahip soyut kavramları ele alan eserlerle birlikte bu kavramlara yönelik insani bakış açıları ve tepkileri inceleyecek bakış açılarını kuramsallaştırma ihtiyacı doğuyor. Bu noktada ortaya çıkan eko eleştiri, insanların ekolojiye olan bakış açıları ve bun bakış açılarının metinlere yansımalarını inceliyor. Eko eleştiri kuramı insan ve insan dışındaki dünya arasındaki dinamiklerin sanat ve kültür üzerindeki etkilerine ışık tutuyor. Timothy Morton, eko eleştirinin öne sürdüğü fikirlerden yola çıkarak geliştirdiği Hipernesne teorisi ile küresel ısınmanın belirsiz, soyut ve anlaşılmaz özelliklerinden anlam çıkarmayı amaçlıyor. Morton'ın Hipernesne Teorisi ve iklim sorunlarının sahnedeki sanatsal temsili eleştirmen için küresel ısınma fenomenini ve bu fenomene olan insan tepkisini anlamlandırmak için yeni fırsatlar sunuyor. Bu tez, küresel ısınmayı konu alan çağdaş İngiliz oyunları arasından seçilen dört oyun yardımıyla küresel ısınmanın sahnedeki temsili ve Hipernesne Teorisi'nin uyumlanmasını detaylı bir şekilde incelemeyi amaçlıyor. Steve Waters ve Duncan Macmillan tarafında yazılan oyunların sahnelenmesini bahsedilen teori ile inceleyerek tiyatronun benzer sorunları sunmaktaki çok yönlülüğünün öne sürülmesi hedefleniyor. Tezde Steve Waters'ın The Contingency Plan ismiyle derlenen On the Beach ve Resilience isimli iki oyunuyla beraber Duncan Macmillan'ın Lungs ve 2071 oyunlarına değiniliyor. Küresel ısınmanın Hipernesne Teorisi'yle bağlantılı özellikleri oyunların kurgulandığı zaman ve mekanların bireysel ve resmi olarak ikiye ayrılmasıyla seyirciye aktarılıyor. On the Beach ve Lungs oyunlarında küresel ısınmanın Hipernesne Teorisiyle uyumlanan özellikleri karakterlerin en özel ve kişisel anlarına sızmasıyla gösteriliyor. Resilience ve 2071 ise daha resmi bir zaman mekân seçimiyle insan yapımı kurumların; bilimin ve hükümetlerin küresel ısınmanın özellikleri karşısında düştüğü durum ele alınıyor. Dört oyunun konuları ve metodları birbirinden faklı olsa da küresel ısınmanın Hipernesne olarak ele alınmasını destekleyecek özellikleri her oyunda yer alıyor. Oyunların Hipernesne Teorisi'nin öne sürdüğü düşüncelerle okunması mevcut sistemlerin yetersizliğini ve küresel ısınmanın heybetini gözler önüne seriyor. Tiyatronun sağladığı zemin, yarattığı anlık etki izleyicisini çağdaş dünyanın ve küresel ısınmanın geldiği noktada gereken doğru ve hızlı reaksiyonu oluşturmaya itiyor. İklim sorunlarına gereken anlayış ve tepkinin aciliyeti Hipernesne Teorisi'nin sağladığı heybetli görünümle bir araya geldiğinde daha etkili bir şekilde anlaşılıyor. Sonuç olarak, içinde yer alan oyunlar ve işlenen teori dolayısıyla bu tez tiyatronun birebir seyirciyle etkileşime geçerek sağladığı etki ve küresel ısınmanın gerçeklerine yönelik oluşacak aydınlanmanın önemini belirmeyi hedefliyor.
Özet (Çeviri)
Climate change is one of the most pressing issues of our time. As an art form that has been a form of expression of human reaction to social issues, the theatre presents a ground that enables attraction to the senses and the mind. Theatrical expression's auditory and visual capabilities encapsulate ideologies, emotions, and reactions on stage. Although climate change plays have recently gained popularity and weight in contemporary British theatre, the traces of climate issues can be analysed as many former plays within the canon. The representation of climate change and ecology has become more daring and explicit in time. With such works that handle the abstract concept of climate and ecology a theory that analyses human perception of reaction to such concepts becomes a requirement. Ecocriticism theorises the ideological basis of human perception of ecology and how it translates to the text. It illuminates how the human and non-human world dynamics determine representations within art and cultural spheres. Timothy Morton's Hyperobject Theory develops the ideas presented by ecocriticism to theorise and make meaning of the abstract and uncanny nature of climate change. Morton's aim of making sense of these ambiguities and theorising the qualities of warming allows a deeper understanding of ecology. Combined with the artistic representation of the issue on stage, the Hyperobject Theory provides new opportunities for the critic to understand the nature of this phenomenon and human reaction to it. Focusing on four Climate Change plays of contemporary British Theatre, this thesis aims to dissect the portrayal of climate change on stage with the ideas presented by Morton's Hyperobject Theory. The dissections of the staging of plays by Steve Waters and Duncan Macmillan with the Hyperobject Theory are aimed at presenting a deeper understanding of theatre's versatility in presenting such issues. The thesis includes an analysis of Steve Waters' two plays On the Beach and Resilience collected within The Contingency Plan and Duncan Macmillan's two plays Lungs and 2071. These plays are selected to reflect how the issue of climate change is deliberated upon by taking personal and formal spheres as a setting. Both On the Beach and Lungs handle the issue of climate change in its hyperobjectivity that infiltrates the most intimate aspects of the characters' lives. On the other hand, Resilience and 2071 establish a more formal setting on stage that presents the hyperobjective qualities of human establishments of science and government. Although the topics and methods of each play vary from one another the hyperobjective qualities of the warming are evident in all of them. Reading these plays through the Hyperobject Theory bares the inadequacy of humanity's current systems and the magnitude of climate change for all to see. It is concluded that theatre in its efficiency and impact of speaking directly to its audience offers fruitful ground to convey climate issues to prompt enlightenment and change.