Küreselleşme ve iklim değişikliği: Aktör olarak uluslararası örgütler
Globalization and climate change: International organizations as actors
  1. Tez No: 844260
  2. Yazar: OKAN ERDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL PINAR ERKEM GÜLBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, İklim Değişikliği, Uluslararası Örgütler, Küreselleşmenin Sorunları, Uluslararası İlişkilerde Aktörler, Globalization, Climate Change, International Organizations, Challenges of Globalization, Actors in International Relations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Küreselleşme günümüzde hayatın her alanına nüfuz eden dönüştürücü etkisiyle birlikte son derece tartışmalı ve popüler bir konudur. Küreselleşmeye dair tanımların sayısı oldukça fazla olup bu durum kavramın muhtevasının genişliğinden kaynaklanmaktadır. Genel olarak küreselleşmeyi dünyanın bütünleşmesi ve insan etkileşiminin yoğunlaşması olarak tanımlamak mümkündür. Bu bağlamda dünya üzerinde gerçekleşen olay ve olguların küreselleşme süreci ile karşılıklı ilişkilerinin incelenmesi, bunların işleyişi ve anlamlandırılması açısından gereklidir. Küreselleşen dünyada sorunlar da küresel hale gelmiş; ekonomik, siyasi, toplumsal, kültürel ve çevre gibi alanlardaki sorunlar tüm insanlığı ilgilendiren bir karaktere bürünmüştür. Bununla birlikte küreselleşmenin dünya sisteminin işleyişine dair çıktılarından biri olarak uluslararası aktörlerin sayısı çeşitlenerek siyasi karar alma süreçlerinde ulus-devletlerin yanı sıra uluslararası örgütler, hükümet-dışı örgütler, çok uluslu şirketler gibi oluşumlar etkili olmaya başlamıştır. Bu aktör yelpazesi içerisinde uluslararası örgütler, küresel sorunların görüşülmesi ve bu sorunlarla mücadelede ortak mekanizmaların oluşturulması açısından önemli rol oynamaktadır. Küreselleşmenin en önemli gündem maddelerinden biri şüphesiz küresel iklim değişikliğidir. Küreselleşme, iklim değişikliği üzerinde çeşitli dinamikleri ile şiddetlendirici bir rol oynamıştır. Dünya üzerindeki tüm canlı yaşamını olumsuz etkileyen ve tehdit eden küresel iklim değişikliği, temelinde çevrenin genel olarak insan etkisi ile kirletilmesi sonucu doğal dengenin bozulması ve dünya üzerindeki ortalama ısının artması ile iklim seyrinde meydana gelen uzun vadeli değişimler anlamına gelmektedir. Küresel iklim değişikliği ve çevre sorunları, etkileri net bir şekilde hissedilir hale geldiğinde bu konuda küresel bir bilinç oluşmaya başlamış; başta Birleşmiş Milletler olmak üzere çeşitli uluslararası örgütler, devletler, sivil toplum gibi uluslararası sistemin aktörleri tarafından konunun uluslararası ortak bir mücadeleyi gerektirmesi sebebiyle girişimlerde bulunulmuş ve adımlar atılmıştır. Bu adımlar günümüzde de devam etmekte ve soruna kapsamlı çözüm arayışları sürmektedir. Küresel iklim değişikliğinin uluslararası alanda siyasi gündeme taşınması ile küresel çapta konferanslar düzenlenmiş, anlaşmalar ve protokoller imzalanmış, sorun ile uluslararası ortak mücadeleyi yasal ve kurumsal bir çerçeveye oturtmak hedeflenmiştir. Ancak çeşitli kısıtlar ve engeller nedeniyle esasında iklim değişikliği ile mücadelenin en önemli hedeflerinden olan öngörülen yüzey sıcaklık artışının 1,5 santigrat derecede tutulması ve sera gazı emisyonlarının düşürülmesi gibi somut hedeflerde başarıya ulaşılamamıştır. Elbette bu hedefler için henüz amaçlanan süre dolmamıştır. Ancak projeksiyonlar mevcut politikalar ile devam edildiğinde yüzyıl sonunda yüzey sıcaklıklarının 2,8 dereceye ulaşmasını öngörmektedir. Bu da canlı yaşamı üzerinde iklim değişikliğinin etkilerinin sınırlandırılması ve hafifletilmesi amacı açısından olumsuz bir sonuç doğurmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında uluslararası örgütlerin bir aktör olarak küresel iklim değişikliği alanında attıkları adımlar ile bu soruna bir çözüm üretip üretemedikleri sorgulanırken, sonuç olarak ortak kurumsal mücadele mekanizmalarının oluşturulması; soruna dikkat çekilerek gündeme getirilmesi, bu bağlamda çeşitli politikalar üretilmesi gibi noktalarda aşama kaydedildiği ancak yüzey sıcaklığı ve emisyon hedeflerine ulaşılması açısından günümüz itibariyle başarılı olamadığına ulaşılmış; bunun nedenleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, globalization is a controversial and popular topic by means of its transformative character which impacts every aspect of life. In academic literature, there are many definitions due to the range which globalization encompasses. Broadly, the term refers to the integration of the world and intensification of human interactions. In a globalized world, the nature of the challenges are now global as well. The challenges that people face in terms of economic, political, social, cultural and environmental etc. are now refer to global problems which affects all humanity. In addition, as a result of globalization's outputs in terms of the international political system, the number of international actors is increased and along with nation-states, international organizations, non-governmental organizations, transnational companies began to have influence over world politics. In this spectrum of actors, international organizations take an important part in terms of addressing the global problems and forming institutional mechanisms to struggle with these problems. One of the most important topics in terms of globalization is undoubtedly climate change. Globalization severed the climate change by its various dynamics. Global climate change refers to the deterioration of the natural balance by human activities and a long-term change in climate as a result of an increase on the overall heat levels. Climate change negatively affects and threatens all living beings on earth. Therefore, when the impacts of climate change and environmental problems become vital, a global consciousness arose. International organizations like the UN, nation-states, global civil society etc. attempted numerous actions since the topic requires a collective struggle. These attempts and the search for a comprehensive resolution for the problem continue today. As global climate change became a part of the world politics, globally held conferences, agreements, protocols are prepared. The aim of these attempts are mirrored as providing legal and institutional framework in terms of international collective struggle against climate change. However, due to various limitations and obstructions, desired outcomes such as limiting the Earth's surface heat up to 1.5 celsius degrees and reducing emissions. In this thesis, it is questioned whether international organizations as actors of world politics formulated a solution to global climate change. As a result, even though a progress is made in specific points, such as addressing and formulating policies, forming common international mechanisms; it is far from success in terms of emissions and Earth's surface heat.