Samsun-Sinop sahil şeridindeki deniz kirliliğinin çeşitli yöntemlerle karşılaştırılması
Comparasion of sea pollution at Samsun-Sinop coasts with several methods
- Tez No: 84434
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA BÖKE ÖZKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deniz Suyu, Deniz Kirliliği, Su Analizleri, Biyomonitör, Nötral Red, Sea Water, Sea Pollution, Water Analysis, Biomonitor, Neutral Red
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
SAMSUN-SİNOP SAHİL ŞERİDİNDEKİ DENİZ KİRLİLİĞİNİN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLERLE KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET Samsun-Sinop sahil şeridindeki deniz kirliliğini belirleyici çeşitli deneysel metotlar kullanılmıştır. Samsun'dan dört, Sinop'tan ise üç örnekleme noktasından deniz suyu örnekleri alınmıştır. Belirlenen örnekleme noktalarında BOI, KOI, reaktif fosfor, pH, nitrit, nitrat analizleri yanısıra, fekal koliform ve fekal streptekok analizleri de yapılmıştır. Elde edilen mikrobiyolojik değerler, 1380 sayılı Su ürünleri Kanunu'nda belirtilen“Alıcı Ortama Ait Kabul Edilebilir Değerler”tablosu ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca sahil şeridinden alınan midyeler üzerinde de Nötral Red Yöntemi çalışılmıştır. Midyeler, deniz kirliliğini belirleyici biyomonitör'ler olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
COMPARASION OF SEA POLLUTION AT SAMSUN-SINOP COASTS WITH SEVERAL METHODS SUMMARY Several experimental methods were used in order to determine sea pollution at Samsun-Sinop coasts. The samples were taken from four points in Samsun, three points in Sinop. From those determined points; BOD, COD, reactive phosphate, pH, nitrite, nitrate, besides faecal coliform, faecal streptecoccus analysis were performed. Optaint microbiological findings are compared with the tolorable finding from receiving media with referans to 1380 number sea products law. Furthermore, the Neutral Red analysis were performed on the mussels from coasts. The mussels were used as biomonitor organisms in determining the sea pollution.