1416-1461 yılları arasında Trabzon Rum Devleti
Between the years of 1416-1461 Trabzon Greek State
- Tez No: 643199
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Trabzon, Trabzon Rum Krallığı, Komnenos, Osmanlı Devleti, Bizans İmparatorluğu, Trebizond, Empire of Trebizond, Komnenos, Ottoman Empire, Byzantine Empire
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
IV. Haçlı seferleri sonrasında Latinler, İstanbul'u ele geçirmişti. Doğu Karadeniz'deki Komnenos Krallığının, varlığı bu olayın hemen ardından gerçekleşmeye başlamıştır. Kısa sürede güçlenen Trabzon Rum Krallığı, Samsun ve Sinop şehir merkezleri dışında Trabzon'dan, Karadeniz Ereğli'ye kadar olan sahil kesimini ellerine geçirmişti. 13. ve 14. yüzyılda, Trabzon Rum Krallığı çevresinde yer alan beylikler ve Türkmen toplulukları sık sık Trabzon üzerine akınlar düzenlemekteydi. Trabzon Rum Krallığı varlığını, 1461 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedildiği döneme kadar, korumayı başarabilmiştir. 13. ve 14. yüzyılda Trabzon Rum Krallığı'nın, Akkoyunlular ve diğer Anadolu beylikleriyle ilişki kurduğu görülmektedir. Trabzon Rum Krallığı'nın, ayakta kalabilmesinin arkasındaki en önemli neden olarak çevresinde yerleşmiş her potansiyel düşmanı ile akrabalık ilişki kurmaya çalışmış olması gösterilebilir. Bu çalışmada kuruluşundan, Osmanlı Devleti tarafından fethedilişine kadar olan süreçteki Trabzon Rum Krallığı tarihi çevresindeki diğer devletlerle olan ilişkileri ve iç çekişmeleri temel alınarak incelenmiş, 15.yy dönemi 1461 öncesi ve sonrası dönemlere kadar olan gelişmeler ve ilişkiler ise imparatorlara göre incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
After the 4th Crusade, the Latinos conquered Istanbul. The presence of Komnenos in the Eastern Black Sea began to take place immediately after this event. In a short period of time, Kingdom of Trebizond had conquered from Trabzon to the Eregli except for the city centers of Samsun and Sinop. In the 13th and 14th centuries, Turkmen communities in the vicinity of Kingdom of Trebizond frequently organized raids on Trabzon. The Kingdom of Trebizond was able to protect most of its territory until its conquest by the Ottoman Empire in 1461. In the 13th and 14th centuries, it was seen that the Kingdom of Trebizond established relations with Akkoyunlu State and other Anatolian communities. The most important reason behind the survival of the Kingdom of Trebizond is that it has tried to establish a kinship relationship with every enemy. In this study, the history of Kingdom of Trebizond from the period of Manuel III to the conquest by the Ottoman Empire was examined. The relations and internal conflicts of Kingdom of Trebizond with other states until 1416 were examined in general and the developments and relations after 1416 were examined according to the emperors.