Hidatik kistli sığırlarda Tümör Nekrozis Faktör-α, İnterlökin-1 düzeyleri ve tiyol/disülfid homeostazı
Tumor Necrosis Factor-α, Interleukin-1 levels and thiol/disulfide homeostasis in cattle with hydatid cyst
- Tez No: 844376
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ MERHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hidatik Kist, İnterlökin-1, Sığır, Tiyol/Disülfid Homeostazı, Tümör Nekrozis Faktör-α, Cattle, Hydatid Cyst, Interleukin-1, Thiol/Disulfide Homeostasis, Tumor Necrosis Factor-α
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amacımız hidatik kistli sığırlarda tiyol/disülfid homeostazisini ve sitokinlerin (Tümör nekrozis faktör-α 'TNF-α', interlökin-1 'IL-1') düzeylerinin belirlenmesidir. Çalışmada, hidatik kist ile enfekte 15 ve kontrol grubunda 15 olmak üzere toplam 30 adet sığır kullanıldı. Hayvanların Vena jugularis'inden kan örnekleri antikoagulansız tüplere alındı. Antikoagulansız tüplere alınan örnekler 3000 rpm'de 15 dakika santrifüj edildi. Serum örnekleri analiz yapılıncaya kadar -20 oC'de saklandı. Elde edilen serum örneklerinde TNF-α, IL-1, total tiyol, natif tiyol analizleri yapıldı. Hidatik kist ile enfekte sığırlarda TNF-α ve IL-1 düzeylerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olarak yükseldiği belirlendi. Hidatik kist ile enfekte sığırlarda biyokimyasal parametrelerden total tiyol ve natif tiyol düzeylerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olarak azaldığı, disülfid, disülfid/natif tiyol ve disülfid/total tiyol ve natif tiyol/total tiyol düzeyleri ise istatistiksel olarak anlamsız belirlendi. Sonuç olarak çalışmadan elde edilen bulgular hidatik kistle enfekte sığırlarda tiyol/disülfid homeostazis belirteçlerinin kullanımının hastalığın patogenezine katkı sağlayacağı ve bu konuda daha detaylı çalışmaların yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Our aim is to determine thiol/disulfide homeostasis and levels of cytokines (Tumor necrosis factor-α 'TNF-α', interleukin-1 'IL-1') in cattle with hydatid cysts. A total of 30 cattle, 15 infected with hydatid cyst and 15 in the control group, were used in the study. Blood samples from the Vena jugularis of the animals were taken into tubes without anticoagulant. Samples taken into tubes without anticoagulant were centrifuged at 3000 rpm for 15 minutes. Serum samples were stored at -20 °C until analysis. TNF-α, IL-1, total thiol and native thiol analyzes were performed on the serum samples obtained. It was determined that TNF-α and IL-1 levels in cattle infected with hydatid cyst were significantly increased compared to the control group. In cattle infected with hydatid cyst, total thiol and native thiol levels, which are biochemical parameters, decreased statistically significantly compared to the control group, while disulfide, disulfide/native thiol and disulfide/total thiol and native thiol/total thiol levels were determined to be statistically insignificant. As a result, the findings obtained from the study suggest that the use of thiol/disulfide homeostasis markers in cattle infected with hydatid cyst will contribute to the pathogenesis of the disease and more detailed studies should be conducted on this subject.