Koyun çiçek hastalığında tiyol/disülfid homeostazı ve Oksitadif Stres İndeksinin belirlenmesi
Determination of thiol/disulfide homeostasis and Oxidative Stress Index in sheeppox virus
  1. Tez No: 844379
  2. Yazar: SİNAN ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ MERHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Koyun Çiçek Hastalığı, Oksidatif Stres İndeksi, Tiyol/Disülfid Homeostazı, Oxidative Stress Index, Sheeppox, Thiol/Disulfide Homeostasis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Çalışmadaki amacımız çiçek virüsü ile enfekte koyunlarda tiyol/disülfid homeostazisi ve oksidatif stres parametreleri (Total antioksidan kapasite 'TAK', total oksidan kapasite 'TOK', oksidatif stres indeksi 'OSİ') düzeylerinin belirlenmesi ve bunların diagnostik önemlerinin araştırılmasıdır. Çalışmada 1-2 yaşlı Morkaraman ırkı 20 adet çiçek virüsü ile enfekte ve 10 adet sağlıklı koyun kullanıldı. Çalışmada yer alan koyunların Vena jugularis'inden antikoagulansız tüplere alınan kan örnekleri 3000 rpm'de 15 dakika santrifüj edilerek serumları elde edildi. Serumlar analizler yapılıncaya kadar -20 oC'de saklandı. Elde edilen serum örneklerinde total tiyol, natif tiyol, TAK ve TOK analizleri yapıldı. Çiçek virüsü ile enfekte grup ile sağlıklı koyunlar karşılaştırıldığında total tiyol ve natif tiyol düzeylerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olarak azaldığı disülfid, disülfid/natif tiyol ve disülfid/total tiyol düzeyleri ise artmakla beraber istatistiksel olarak anlamsız olduğu belirlendi. Bunun yanı sıra serum TOK ve OSİ düzeylerinin arttığı, TAK düzeyinin ise azaldığı saptandı. Sonuç olarak, çalışmada elde edilen bulgular hastalığın oksidatif strese neden olduğu, oksidatif stres belirteçlerinden özellikle de tiyol/disülfid homeostazis belirteçlerinin kullanımının çiçek hastalığının patogenezine katkı sağlayacağı ve teşhisi için yapılacak çalışmalara ışık tutacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Our aim in the study is to determine the levels of thiol/disulfide homeostasis and oxidative stress parameters (Total antioxidant capacity 'TAC', total oxidant capacity 'TOC', oxidative stress index 'OSI') in sheep infected with sheeppox virus and to investigate their diagnostic importance. In the study, 1-2 year old, Morkaraman breed, 20 sheep infected with sheeppox virus and 10 healthy sheep were used. Blood samples taken from the Vena jugularis of the sheep in the study into tubes without anticoagulant were centrifuged at 3000 rpm for 15 minutes and their serum was obtained. Serums were stored at -20 °C until analysis. Total thiol, native thiol, TAC and TOC analyzes were performed on the serum samples obtained. When the sheeppox virus-infected group was compared with healthy sheep, it was determined that total thiol and native thiol levels decreased statistically significantly compared to the control group, while disulfide, disulfide/native thiol and disulfide/total thiol levels increased but were statistically insignificant. In addition, it was determined that serum TOC and OSI levels increased and TAC levels decreased. In conclusion, it was concluded that the findings obtained in the study cause oxidative stress in the disease and that the use of oxidative stress markers, especially thiol/disulfide homeostasis markers, will contribute to the pathogenesis of sheeppox and shed light on the studies to be carried out for its diagnosis.