Trikofitozisli sığırlarda lipid peroksidasyonu ve tiyol/disülfid homeostazi
Lipid peroxidation and thiol/disulfide homeostasis in cattle with trichophytosis
- Tez No: 844380
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ MERHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Oksidatif Stres, Sığır, Tiyol/Disülfid Homeostazı, Trikofitozis, Cattle, Oxidative Stress, Thiol/Disulfide Homeostasis, Trichophytosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amacımız trikofitozisli sığırlarda tiyol/disülfid homeostazisini ortaya koymak ve hastalığa bağlı olarak oluşan malondialdehit (MDA), süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) seviyesindeki değişimleri belirlemektir. Trikofitozisli 15 ve kontrol grubunu oluşturan 15 adet sağlıklı sığır olmak üzere toplam 30 adet hayvan çalışmanın materyalini oluşturdu. Hayvanların Vena jugularis'inden antikoagulanlı ve antikoagulansız tüplere alınan kan örnekleri 3000 rpm'de 15 dakika santrifüj edilerek serum ve plazmaları elde edildi. Örnekler analizler yapılıncaya kadar -20 oC'de saklandı. Serumda MDA, SOD, CAT, total tiyol, natif tiyol, plazmada ise GSH-Px analizleri yapıldı. Trikofitozisli sığırlarda biyokimyasal parametrelerden total tiyol, natif tiyol ve natif tiyol/total tiyol düzeylerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olarak azaldığı belirlendi. Disülfid/natif tiyol ve disülfid/total tiyol düzeylerinin ise kontrol grubuna göre istatistiksel olarak arttığı tespit edildi. Disülfid düzeyi kontrol grubuna göre artmakla beraber istatistiksel olarak anlamsızdı. Bunun yanı sıra MDA düzeyinin kontrol grubuna göre arttığı, SOD, CAT ve GSH-Px düzeylerinin ise kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı azaldığı belirlendi. Sonuç olarak çalışmadan elde edilen bulgular trikofitozisin sığırlarda oksidatif strese neden olduğu, oksidatif stres belirteçlerinden özellikle de tiyol/disülfid homeostazis belirteçlerinin kullanımının trikofitozisin patogenezine katkı sağlayacağı ve bu konuda daha detaylı çalışmaların yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Our aim is to reveal the thiol/disulfide homeostasis in cattle with trichophytosis and to determine the changes in malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GSH-Px) levels that occur due to the disease. A total of 30 animals, 15 with trichophytosis and 15 healthy cattle in the control group, constituted the material of the study. Blood samples taken from the Vena jugularis of the animals into tubes with and without anticoagulant were centrifuged at 3000 rpm for 15 minutes to obtain serum and plasma. The samples were stored at -20 oC until analysis. MDA, SOD, CAT, total thiol, native thiol analyzes were performed in serum, and GSH-Px analyzes were performed in plasma. It was determined that the biochemical parameters total thiol, native thiol and native thiol/total thiol levels in cattle with trichophytosis decreased statistically significantly compared to the control group. It was determined that disulfide/native thiol and disulfide/total thiol levels increased statistically compared to the control group. Although the disulfide level increased compared to the control group, it was statistically insignificant. In addition, it was determined that MDA level increased compared to the control group, and SOD, CAT and GSH-Px levels decreased statistically significantly compared to the control group. In conclusion, the findings obtained from the study indicate that trichophytosis causes oxidative stress in cattle, and it is thought that the use of oxidative stress markers, especially thiol/disulfide homeostasis markers, will contribute to the pathogenesis of trichophytosis and more detailed studies should be conducted on this subject.