Elektrokardiyografide QRS fragmantasyonu ve ekokardiyografide sol ventrikül hipertrofisi olan hipertansif hastalarda FGF-23 düzeylerinin araştırılması
Investigation of FGF-23 levels in hypertensive patients with QRS fragmentation on electrocardiography and left ventricular hypertrophy on echocardiography
  1. Tez No: 844394
  2. Yazar: BERKANT BEBEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPASLAN KARABULUT, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUCAHİT YETİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: QRS Fragmantasyonu, Sol Ventrikül Hipertrofisi, Hipertansiyon, Fibroblast Growth Factor-23, Fragmented QRS, Left Ventricular Hypertrophy, Hypertension, Fibroblast Growth Factor-23
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada ekokardiyografide sol ventrikül hipertirofisi (SVH) olan hipertansif hastalardan elektrokardiyografi (EKG)'de fragmante QRS (fQRS) olan ve olmayan olgular arasında fibroblast büyüme faktörü 23 (FGF23) düzeylerinin ve diğer klinik parametrelerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç hastalıkları ve Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda Eylül 2023-Kasım 2023 tarihleri arasında yapılan ekokardiyografisinde SVH saptanan 104 hipertansif hasta bu vaka kontrol çalışmasına alınmıştır. Olgular elektrokardiyografisinde fQRS saptanan 55 (%52,9) vaka ve saptanmayan 49 (%47,1) vaka olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Bulgular: Olguların %66,3'ü kadındı ve yaş ortalaması 58,39 ± 11,73 yıldı. Olguların FGF23 ortalaması 758,46 ± 205,41 pg/mL idi. EKG'de fQRS saptanmayan olgular ile karşılaştırıldığında, EKG'de fQRS saptananlarda FGF23 düzeyi istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek (672,46 ± 223,1'e karşı 835,07 ± 153,45, p855,83 pg/mL kesim noktasında %60,0 sensitivite ve %77,6 spesifite ile (EAKA: 0,731 [%95 GA: 0,635 – 0,827], p0,05). Sonuçlar: Bu çalışmada EKG'de fQRS saptanan hipertansif SVH olgularında FGF23 düzeyinin daha yüksek olduğu saptandı. Dolaylı olarak saptanan bu sonuç doğrultusunda FGF23 artışının miyokardiyal fibrozisin potansiyel bir göstergesi olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare fibroblast growth factor 23 (FGF23) levels and other clinical parameters between hypertensive patients with left ventricular hyperthyrophy (SVH) on echocardiography and patients with and without fragmented QRS (fQRS) on electrocardiography (ECG). Materials and Methods: A total of 104 hypertensive patients with SVH detected by echocardiography performed between September 2023 and November 2023 at Hitit University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine and Cardiology were included in this case-control study. The patients were divided into two groups: 55 (52.9%) patients with fQRS on electrocardiography and 49 (47.1%) patients without fQRS. Results: 66.3% of the patients were female and the mean age was 58.39 ± 11.73 years. The mean FGF23 was 758.46 ± 205.41 pg/mL. Compared with patients without fQRS, FGF23 levels were significantly higher in patients with fQRS (672.46 ± 223.1 vs. 835.07 ± 153.45, p855.83 pg/mL with 60.0% sensitivity and 77.6% specificity (AUC: 0.731 [95% CI: 0.635 - 0.827], p0.05). Conclusion: In this study, we found that FGF23 levels were higher in hypertensive SVH patients with fQRS on ECG. In line with this indirect result, it was thought that increased FGF23 may be a potential indicator of myocardial fibrosis.