Endoskopi sırasında sanal gerçeklik uygulamasının ağrı ve anskiyete üzerine etkisinin belirlenmesi:Randomize kontrollü bir çalışma
Determining the effect of virtual reality application on pain and anxiety during endoscopy: A randomized controlled study
  1. Tez No: 844393
  2. Yazar: MEHMET FATİH ÖS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN EROL URSAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Anksiye, Endoskopi, Sanal gerçeklik
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Sanal gerçeklik invaziv tıbbi işlemler sırasında ağrı ve anksiyetenin azaltılmasında potansiyel bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Endoskopi işlemi, invaziv bir girişim olduğundan, bu tür işlemler sırasında ağrı ve anksiyete sıklıkla eşlik eden faktörlerdir. Gelişmiş teknoloji sayesinde, sanal gerçeklik uygulamaları bireylerin bilişsel ve dikkat süreçlerini hedef alarak bu olumsuz duyumları azaltabilir. Sanal gerçeklik gözlükleri ile çok boyutlu bir deneyim haline gelen sanal gerçeklik sahneleri, aynı zamanda arka planda müzik eşliğinde, bireyleri mevcut tıbbi işlemin dışına çeker. Bu tür nonfarmakolojik girişimler ağrı ve anksiyete yönetiminde kullanılan hemşirelik uygulamalarında olarak kabul edilebilir. Bu araştırma Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Endoskopi Ünitesinde, endoskopi işlemi yapılan hastalarda, işlem sırasında sanal gerçeklik uygulamasının ağrı ve anksiyete seviyeleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini 22.06.2022-30.12.2022 tarihleri arasında ilgili kurumun endoskopi ünitesine başvuran hastalar, örneklemini ise 50 girişim, 50 kontrol grubu oluşturdu. Çalışmada verileri, Hasta tanıtıcı klinik özellikler formu, Visual Analog Skalası, Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri ile toplandı. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 25,0 istatistiksel paket programı kullanılarak analiz edildi. Elde edilen bulgular 0,05 anlamlılık düzeyinde yorumlandı. Araştırma sonucunda; Yaşları 18-65 arasında değişen hastaların yaş ortalamaları 42,90±12,65 yıl olduğu, girişimve kontrol grupları arasında, tanıtıcı özellikler bakımından faklılık olmadığı ve grupların homojen dağıldığı (p>0,05) belirlenmiştir. SG'nin endoskopi işlemi sırasında ve sonrasında ağrı puan ortalması üzerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmadığı (p>0,05) fakat endoskopi sonrası durumluk kaygı puan ortalaması değerlendirildiğinde girişim ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir (p=0,001). Endoskopi işlemi sırasında sanal gerçeklik uygulaması anksiyete üzerine etkindir.
Özet (Çeviri)
Virtual reality has emerged as a potential tool in reducing pain and anxiety during invasive medical procedures. Endoscopy, being an invasive procedure, often involves factors such as pain and anxiety. With advanced technology, virtual reality applications can target individuals' cognitive and attention processes to mitigate these negative sensations. Virtual reality scenes, experienced through VR goggles, create a multidimensional experience, pulling individuals away from the current medical procedure, accompanied by background music. Such non-pharmacological interventions can be considered in nursing practices for pain and anxiety management. This research was conducted as a randomized controlled study at Ankara Bilkent City Hospital Endoscopy Unit to determine the impact of virtual reality application on pain and anxiety levels during endoscopy procedures. The study population consisted of patients who applied to the endoscopy unit of the relevant institution between June 22, 2022, and December 30, 2022, with a sample of 50 interventions and 50 control groups. Data in the study were collected using a Patient Information and Clinical Characteristics form, Visual Analog Scale, and State-Trait Anxiety Inventory. The obtained data were analyzed using the SPSS 25.0 statistical package. The findings were interpreted at a significance level of 0.05. As a result of the research, it was determined that the average age of patients ranging from 18 to 65 was 42.90±12.65 years, and there was no difference in demographic characteristics between the intervention and control groups (p>0.05), indicating homogeneity. Virtual reality did not statistically significant difference in the average pain scores during and after the endoscopy procedure (p>0.05). However, a statistically significant difference was found in the average state anxiety scores after endoscopy between the intervention and control groups (p=0.001). Virtual reality application during endoscopy is effective on anxiety. KeyWords: Anxiety, Endoscopy, Pain, Virtual reality