Erken doğum yapan annelerin algılanan ebeveynlik öz yeterliliğinin maternal bağlanmaya etkisi
The impact of perceived parenting self-efficacy in mothers experiencing preterm birth on maternal attachment
  1. Tez No: 844419
  2. Yazar: SELİN CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, bağlanma, ebe, ebeveynlik, öz yeterlilik, Attachment, midwife, mother, parenting, self-efficacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Amaç: Bu çalışma, erken doğum yapan annelerin algılanan ebeveynlik öz yeterliliğinin maternal bağlanmaya etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı tipte olup 10.07.2023-30.11.2023 tarihleri arasında Rize ili ve ilçelerinde ikamet eden 1-12 aylık bebeği olan erken doğum yapmış anneler ile yapılmıştır. Araştırmaya alınacak kişi sayısını belirlemek üzere güç analizi yapılmış ve 107 kişiye ulaşılması gerektiği belirlenmiştir. Ancak, araştırma belirtilen tarihler arasında 118 anne ile yapılmıştır. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Algılanan Anne Ebeveynlik Öz Yeterlilik Ölçeği”ve“Maternal Bağlama Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verileri değerlendirilme aşamasında sayı, yüzde, ortalama istatistiksel metodları ile parametrik, non parametrik testler ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin algılanan anne özyeterliliği ölçek toplam puan ortalaması 64.46±8.00 ve maternal bağlanma ölçek toplam puan ortalaması 93.91±12.33 olarak bulunmuştur. Algılanan anne ebeveynlik öz yeterliliği ile maternal bağlanma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Erken doğum yapmış annelerin algılanan ebeveynlik öz yeterliliklerinin ve maternal bağlanma düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Annelerin algılanan ebeveynlik öz yeterlilik ve maternal bağlanma düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the effect of perceived parenting self-efficacy on maternal attachment of mothers who gave birth prematurely. Material and Method: The research is descriptive and conducted with mothers who have given premature birth to infants aged 1-12 months in Rize province and its districts between 10.07.2023 and 30.11.2023. A power analysis was performed to determine the required sample size, reaching a conclusion of 107 participants. However, the research was conducted with 118 mothers between the specified dates. Data were collected using a“Personal Information Form,”“Perceived Parenting Self-Efficacy Scale,”and“Maternal Attachment Scale.”Statistical methods such as number, percentage, mean, parametric tests, non-parametric tests and Pearson correlation analysis were employed for data evaluation. Results: The mothers' perceived maternal self-efficacy scale total score average was found to be 64.46±8.00 and the maternal attachment scale total score average was 93.91±12.33. A positive and significant correlation was found between perceived maternal parenting self-efficacy and maternal attachment. Conclusion: Mothers who have experienced preterm birth have been found to have high levels of perceived parenting self-efficacy and maternal attachment. A positively significant relationship has been identified between mothers' perceived parenting self-efficacy and maternal attachment levels.