5 Numaralı Bor Şer'iyye Sicilinin transkripsiyon ve değerlendirmesi (H.1083-1085) (M.1672-1675)(319-413. sayfalar arası)
Transcription and evaluation of Bor Shaira Court Registry Number 5 (H.1083-1085) (M.1672-1675)
  1. Tez No: 844436
  2. Yazar: AYCAN ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Kadı, Bor, Niğde, Sharia Court Registers, Kadi (Muslim Judge), Bor, Niğde
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Şer'iyye sicilleri, adaleti temsil eden kadıların görev yaptıklar yerleşim birimlerinde şer'i mahkemelere intikal eden adlî vakalar hakkında yaptıklar işlemleri yahut verdikleri hükümleri, üst makamlardan gelen resmi belgelerin suretlerini ve sorumlu olduklar bölgelerdeki adlî olaylar kaydettikleri defterlerdir. Kadı ve naibler tarafından tutulan bu defterler ferman, berat, buyuruldu, mektup, tezkere, hüccet ve i'lam gibi çeşitli belgeleri içermektedir. Siciller, merkez- taşra arasındaki ilişkileri, devlet görevlilerine ait belgeleri ve kadıların aldıklar kararlar ihtiva etmektedir. Şer'iyye sicilleri sayesinde ait olduğu dönemin sosyal, ekonomik, idari, askeri ve hukuki özellikleri hakkında bilgi edinmek mümkündür. Bu çalışmada, 5 Numaral Bor Şer'iyye Sicilinden elde edilen verilerden hareketle (H. 1083- 1085) (M. 1672- 1675) yıllar arasında Bor kazasının sosyal, ekonomik durumu ve askerî faaliyetlerin oluşturduğu etkiler tahlil ve analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sharia registries are books in which judges representing justice record the transactions they carry out or the decisions they give regarding judicial cases submitted to the Sharia courts in the settlements where they work, copies of official documents received from higher authorities and judicial events in the regions they are responsible for. These books, kept by kad and naibs, contain various documents such as edict, charter, order, letter, tezkire, hüccet and i'lam. Registers contain the relations between the center and the provinces, documents belonging to state officials and decisions taken by kadis. Thanks to the religious records, it is possible to obtain information about the social, economic, administrative, military and legal characteristics of the period to which it belongs. In this study, based on the data obtained from Bor Şer'iyye Registry No. 5, the socio-economic situation of Bor District and the effects of military activities between the years (H. 1083-1085) (M. 1672-1675) were tried to be analyzed.