Otomatik depolama ve geri alma sistemlerinde seyahat süresini minimize ederek sistem verimliliğini artıran istifleme makinesi tasarımı
Stacker crane design that increases system efficiency by minimizing travel time in automatic storage and retrieval systems
  1. Tez No: 844439
  2. Yazar: ERDİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL ESKİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otomasyon, otomatik depolama ve geri alma sistemleri, seyahat süresi, çok katmanlı istifleme makinesi tasarımı, Automation, automatic storage and retrieval systems, travel time, multi-layer crane design
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Otomatik depolama ve geri alma sistemleri (Automated Storage/Retrieval System-AS/RS) yüklerin istifleme makineleri aracılığıyla taşınarak depolandığı ve sevk edilmek için geri alındığı otomatik sistemlerdir. Günümüz üretim koşullarında AS/RS'lerin sağladığı avantajlardan dolayı bu alanda yapılan çalışmalar hızlanmıştır. İlk yatırım maliyetlerinin yüksek olduğu bu sistemlerin tam kapasiteli ve verimli kullanılabilmeleri için iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmada istifleme makinesinin seyahat süresini minimize etmek için bir periyotta 6 birim yük taşıyabilen, dikey yönde hareket edebilen yük taşıma platformlarına sahip, koridor boyunca hareket edebilen istifleme makinesi tasarımı yapılmıştır. Bununla birlikte çok koridor ve çok istifleme makinesine sahip bir AS/RS modeli ortaya konulmuştur. Tasarlanan istifleme makinesinin seyahat süresinin matematik modeli çıkarılarak bir birim yük taşıyan istifleme makinesi ile karşılaştırması yapılmıştır. Yapılan karşılaştırma neticesinde 1200 adet birim yükü depolayabilecek kapasiteye sahip depo alanını 6 birim yük taşıyabilen istifleme makinesinin bir birim yük taşıyabilen istifleme makinesine göre % 58 daha kısa sürede depoladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Automatic storage and retrieval systems (Automated Storage/Retrieval System-AS/RS) are automatic systems in which loads are carried and stored through stacking machines and retrieved for shipment. Studies in this field have accelerated due to the advantages provided by AS/RS in today's production conditions. Improvement efforts are being made to ensure that these systems, which have high initial investment costs, can be used at full capacity and efficiently. In this study, a stacking machine that can carry 6 units of load in a period, has load carrying platforms that can move in the vertical direction, and can move along the corridor was designed to minimize the travel time of the stacking machine. In addition, an AS/RS model with multi-aisle and multi-stacker machines has been introduced. The mathematical model of the travel time of the designed stacking machine was created and compared with a stacking machine carrying a unit load. As a result of the comparison, it was seen that the stacking machine that can carry 6 units of load stored the warehouse area with the capacity to store 1200 unit loads in 58% shorter time than the stacking machine that can carry one unit load.