Ekstramedüller plazmasitomu olan multipl myelom hastaları ile ekstramedüller plazmasitomu olmayan multipl myelom hastalarında otolog kök hücre naklinin karşılaştırılması
Multiple with extramedullar plasmacytomamyeloma patients and extramedulamultiple myeloma without plasmacytomaautolog stem cell transplantation in patientscomparison of effectiveness
- Tez No: 844495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE PAMUKÇUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Multiple myelom, Ekstramedüller Plazmasitom, Otolog Kök Hücre Nakli (OKHN), Multiple Myeloma(MM ), Extramedullary plazmasitoma (EMP ), Autologus stem cell transplantation (ASCT )
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Extramedüller plazmasitoma olan Multipl Myelom hastalar ile Extramedüller Plazmasitoma olmayan Multipl Myelom hastalarında Otolog Kök Hücre Nakli'nin etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif kesitsel bir çalışmadır. Bu çalışmada Ocak 2008 ile Mart 2023 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Hematoloji Anabilim Dalı Kemik iliği Ünitesinde OKHN yapılan tanı anında EMP olan ve EMP olmayan MM hastalarının demografik ,laboratuvar, klinik ,histopatolojik özellikleri, tedavi ve yanıtları incelendi. Bulgular: Çalışmamızda MM tanılı takiplerinde OKHN yapılan 350 hasta taranmış. Bunların içerisinde 100 hasta çalışmaya dahil edilid. Bu yüz hastanın 43 'ü EMP olan MM hastaları 57 'si EMP olmayan MM hastasıydı. Çalışmaya dahil edilen toplam hastaların yaş ortalaması 59,6 ±8,3 idi. Ekstramedüller plazmasitoması olan MM hastaların yaş ortalaması 58,8 ±8 dır.Ekstramedüller plazmasitoması olmayan MM hastaların yaş ortalaması 60,5±8,6'dır. Hastaların 65'i erkek (%65) 35 'i kadındı(%35). Her iki grupta erkek cinsiyet daha fazlaydı. Ekstramedüller plazmasitoması olan MM hastalarında serum serbest Kappa, serbest Lambda ve LDH daha yüksekdi(p=0,048,p=0,037,p=0,034). Ayrıca serum serbest Kappa, Lambda ve LDH düzeylerinin mortalite ile ilişkisi anlamlı saptandı (sırasıyla p=0,006, p=0,003, p=0,001). Hastaların takip süresi ortanca 52 aydı ( aralık 27-90 ay). EMP olan MM ve EMP olmayan MM hastarın OKHN sonrası toplam sağkalım ve hastalıksız sağkalım sürelerinde anlamlı farklılık saptanmadı(p=0,446,p=0,089). Ekstramedüller plazmasitoması olan MM tanılı hastaların nakil sırasında yanıt durumu TY-ÇİKY(tam yanıt-çok iyi kısmı yanıt) ve KY-PH(kısmi yanıt-progresif hastalık) olacak şekilde gruplandırıldı.İki grup arasında toplam sağkalım ve hastalıksız sağkalım süreleri karşılaştırıldı.Tam yanıt-çok iyi kısmı yanıt olan grupta hastalıksız sağkalım süresi daha uzun olduğu tespit edildi (p=0,01). Toplam sağkalım süresinde gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu (p=0,07). Sonuç: Toplam sağkalım ve hastalıksız sağkalım analizleri üzerinde hastalık dışı birçok parametrenin etkili olduğu bilinmektedir. Yapmış olduğumuz çalışmada :EMP olan MM hastaları ve EMP olmayan MM hastaları karşılaştırıldığında fark bulumaz iken ;alt grup analizi olarak sadece EMP olan MM hastaları incelediğinde TY-ÇİKY ile nakil sürecinde başlayan hastaların hastalıksız sağkalımlarının daha iyi olduğu görüldü. Bu da bize nakil öncesi alınacak yanıt ne kadar iyi olur ise EMP olan MM hastalarında daha iyi hastalıksız sağkalım elde edileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to compare the effectiveness of Autologous Stem Cell Transplantation in Multiple Myeloma patients with extramedullary plasmacytoma and Multiple Myeloma patients without extramedullary plasmacytoma, Materials and Methods: Our study is a retrospective cross -sectional study. We retrospectivelly reviewed patients' demographic, laboratory, clinical, histopathological features and treatment responses of MM patients with and without EMP at the time of diagnosis,who underwent OKHN in Ankara Bilkent City Hospital between January 2008 and March 2023. Results:A 100 of 350 patients diagnosed with MM who underwent OKHN during their follow-up was included in this study.Fourthy three of 100 had MM with EMP ;57 of 100 had MM without EMP. Median age patients 59,6 ±8,3 year.Median age of MM patients with extramedullary plasmacytoma was 58.8 ±8 years and median age of MM patients without extramedullary plasmacytoma was 60.5 ±8.6 years. Sixthy five of 100 were male (65%) and 35 of 100 patients were female (35%). Male gender was more common in both groups. Serum free Kappa ,free Lambda and LDH were higher in MM patients with extramedüller plasmacytoma (p=0,048,p=0,037,p=0,034 ).In addition ,a significant relationship between serum free Kappa ,Lambda and LDH levels abd mortality was detected (p=0,006,p=0,003,p=0,001 ,respectively).The median follow-up period of the patients was 52 month (range 27-90 months).No significant difference was found in the overall survival and progression-free survival between the two grups after OKHN ( p=0,446, p=0,089) . when we look at the subgroup analysis,who had MMwith EMP;There was a significant differences between the two groups who had complete responce and very good partial responce (CR+VGPR) with partial responce and progressive disease (PR+PD) according to Progression free survival (p= 0,01), however ,we did not significant differences was found between two groups according to Overall survival(OS) (p=0,07). Conclusion:So many factors out of diasease can have affect on OS and PFS . We only found significant differences in subgrop analysis who had MM with EMP according to PFS.When MM patients with only EMP were examined as a subgroup analysis ,it was seen that the progession free survival of patientes who started the transplantation process with CR-VGPR had better.This was showed that ;better responce before autologues stem cell transplantation give us a better after stem cell transplantation