Performans profili uygulamasının sporcuların hedef yönelimi, güdülenme düzeyi ve hedef bağlılığına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of performance profile intervention on athletes' goal orientation, motivation and goal commitment
- Tez No: 844494
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Performans profili uygulaması, hedef yönelimi, güdülenme düzeyi, hedef bağlılığı, Performance profiling, goal orientation, motivation, goal commitment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı 6 hafta 3 oturum olarak gerçekleştirilen performans profili uygulamasının sporcuların hedef yönelimi, özerk güdülenme ve hedef bağlılığı üzerinde etkisini incelemek ve uygulama sonunda sporcuların görüşlerini belirlemektir. Çalışmanın deney grubunu 16,17 yaşlarında 12 erkek amatör Voleybol sporcusu oluşturmuştur. Çalışmanın kontrol grubunu 16,17 yaşlarında 12 erkek amatör Voleybol sporcusu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak;“Kişisel Bilgi Formu”,“Yarı Yapılandırılmış Grup Görüşme Formu”,“Performans profili uygulaması”,“Sporda Görev ve Ego Yönelimi Ölçeği”,“Sporda Güdülenme Ölçeği II”ve“Hedeften Bağımsız Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, nicel veriler için IBM SPSS 23 ve JASP 0.18.1, nitel veriler için NVivo 14 programları kullanılmıştır. Performans profili uygulamasının analizinde tekniğe özgü tutarsızlık puanı veren bir analiz gerçekleştirilmiştir. Performans profili uygulamasının görev yönelimi, ego yönelimi, hedef bağlılığı ve özerk güdülenme üzerindeki etkisi tekrarlı ölçümlerde çift yönlü ANOVA ile değerlendirilmiştir. Post hoc analizi olarak bonferroni kullanılmıştır. Nitel veriler için içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde sporcuların performans profiline yerleştirdikleri özelliklerin en az üç veya daha fazlasında olumlu yönde değişim görülmekle beraber sporcuların görev yönelimi, ego yönelimi, özerk güdülenme ve hedef bağlılıklarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmüştür. Ayrıca, sporcuların performans profili uygulamasını kullanışlı, etkili, kolay uygulanabilir ve geliştirilebilir buldukları belirlenmiştir. Bununla birlikte sporcular performans artışı, teknik iyileşme, performansın izlenmesi ve değerlendirilmesi, cesaret, motivasyon, çaba, odaklanma, özgüven, hedef belirleme, öz farkındalık ve takım içi iletişim konularında performans profili uygulamasını faydalı bulduklarını ifade etmişlerdir. Sonuç olarak performans profili uygulamasının voleybolcuların görev yönelimi, ego yönelimi, özerk güdülenme ve hedef bağlılıklarına katkısı olduğu ve sporcuların bu uygulamanın birçok olumlu yönünü ifade ettikleri söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effect of performance profile intervention, which was carried out in 6 weeks and 3 sessions, on athletes' goal orientation, autonomous motivation and goal commitment, and to determine the athletes' opinions at the end of the intervention. The experimental group of the study consisted of 12 male amateur volleyball players aged 16,17. The control group of the study consists of 12 male amateur volleyball athletes, aged 16-17. As data collection tools in the research;“Personal Information Form”,“Semi-structured Interview Form”,“Performance profile application”,“Task and Ego Orientation Scale in Sports”,“Sports Motivation Scale II”and“Target-Neutral Commitment Scale”were used. In the analysis of the data, IBM SPSS 23 and JASP 0.18.1 were used for quantitative data and NVIVO 14 programs was used for qualitative data. In the analysis of the performance profile application, an analysis was performed that provides a technique-specific inconsistency score. The effect of performance profile application on goal orientation, autonomous motivation and goal commitment was evaluated with repeated measure ANOVA with Bonferroni post hoc analysis. Content analysis was conducted for qualitative data. When the findings were evaluated, a development was observed in at least three characteristics that the athletes placed in their performance profile, and a statistically significant difference was observed in athletes' task orientation, ego orientation, autonomous motivation and goal commitment. Additionally, it was determined that athletes considered the performance profile application useful, effective, easily applicable and improvable. In addition, athletes stated that performance profile application was effective in terms of performance increase, technical improvement, monitoring and evaluation of performance, courage, motivation, effort, focus, self-confidence, goal setting, self-awareness and intra-team communication. As a result, it can be concluded that the performance profile application contributes to volleyball players' task orientation, ego orientation, autonomous motivation and goal commitment, and the athletes expressed many positive aspects of this application.